Кизил — користь і протипоказання

В середині осені дозріває яскраво-червона довгаста кисло-солодка ягода з терпким присмаком і великою кісточкою. Це — кизил. Невелике деревце в основному зростає на Кавказі. Природні зарості поширені також в Молдавії, Криму, Середньої Азії.

У статті розглянута користь кизилу і протипоказання до його вживання.

«Хімія» кизилу звичайного

Відомі корисні властивості рослини обумовлені його активним хімічним складом.

Полум’яніючі ягоди багаті фруктозою і глюкозою, цінними органічними кислотами, дубильними речовинами, ефірними і жирними оліями. У них присутні флавоноїди, фітонциди і пектини.

Плоди містять вітаміни С, А, Е, В3, РР, а також мікро- і макроелементи — залізо, магній, сірку, фосфор, натрій. Особливо багато в кизилі калію і кальцію.

Поживність кизилу дуже низька. В одній ягідці не більше 45 калорій.

↑ зміст

Застосування в господарстві і народній медицині

Корисні ягоди кизилу вживається в свіжому і сушеному вигляді. З них варять компот, кисіль, варення. Роблять соки, сиропи, вина, настоянки. Кизил є інгредієнтом багатьох продуктів — мармеладу, желе, бренді і соусів.

Цінні властивості плодів забезпечили їх ефективне використання народними лікарями. Для ефективного лікування та попередження багатьох захворювань в хід йдуть не тільки ягоди, а й листя, кора і коріння.

Існує багато старовинних рецептів для збереження молодості і краси з використанням кизилу , корисні властивості рослини були відомі ще в Стародавньому Римі.

↑ зміст

Корисні властивості

Є такий вислів — «Божа аптека», що має на увазі, що природа дала нам все ліки для здоров’я і довголіття, тільки треба вміти ними користуватися. Користь кизилу полягає в його здатності:

  • надавати виражену загальнозміцнюючу дію на організм. Кизил, як і журавлина, відмінно відновлює імунітет після тривалих хвороб,
  • діяти, як протизапальний, бактерицидний засіб. Настоянки і відвари з кизилу добре загоюють рани, застосовуються в боротьбі з висипом вугрів, для лікування фурункульозу, екземи, стафілококових інфекцій. Як полоскань відмінно лікує ангіни і захворювання порожнини рота,
  • допомагати при простудних захворюваннях,
  • зупиняти діарею,
  • нормалізувати артеріальний тиск. Відвари сушеного кизилу рекомендується вживати гіпертонікам при 1 і 2 стадії захворювання,
  • знижувати цукор у крові до оптимальної позначки, що робить його дуже цінним природним ліками для діабетиків,
  • діяти як жовчогінний і сечогінний засіб,
  • виліковувати залізодефіцитну анемію,
  • пробуджувати апетит.

Унікальні корисні властивості примітних яскраво-червоних ягід — це здатність кизилу виводити важкі токсини. Очищаючи організм людини на клітинному рівні, він надає сил, бадьорості і енергії, забезпечуючи довголіття.

Недавні дослідження виявили, що вживання цих ягід попереджає розвиток такого маловивченого захворювання, як склерозу, а також покращує стан хворих з психічними розладами .

↑ зміст

Як лікарі використовують кизил

Народні цілителі успішно застосовують всі частини рослини: ягоди, квіти, листя, кору і коріння. Як вони застосовуються:

  • якщо протягом 1-2 тижнів з’їдати десяток свіжих ягід, то така терапія сприяє відновленню обміну речовин, зміцненню імунітету і налагодженню роботи кишечника. На Сході існує думка, що поїдання свіжих ягід кизилу підвищує потенцію чоловіків і стимулює статевий потяг жінок, а також покращує стан шкіри обличчя,
  • простий компот з ягід кизилу, корисні властивості яких перераховані вище, не тільки вгамує спрагу, але і надасть різнобічний лікувальний ефект на організм, а кисіль зупинить понос краще будь-якого лікарського препарату. Для їх приготування вистачить 1 склянки кизилових ягід на 5-літрову каструлю,
  • щоденне вживання в першій половині дня 30 г свіжого соку протягом пари тижнів наситить організм вітамінами, підвищить гемоглобін і додасть бадьорості і сил. Сік рекомендовано пити діабетикам для нормалізації рівня цукру в крові природним шляхом,
  • відвар з листя і квіток кизилу також має корисні властивості. Рецепт: 2 столові ложки листя або квіток, до цього висушених і подрібнених, запарити 0,5 літром окропу і 30 хвилин варити на слабкому вогні. Застосовувати по 100 г двічі на день до їди протягом декількох тижнів. Цей відвар корисний при подагрі,
  • для приготування відвару з кори або коріння кизилу 1 чайну ложку сировини, попередньо добре подрібненого, залити 1,5 склянки (300-350 мл) води, закип’ятити, варити не більше 20 хвилин, настоювати пару годин. Пити по 100 г двічі на день як додатковий засіб при лікуванні ревматизму і поліартриту.

↑ зміст

МОЗ попереджає

«Що одному добре, іншому на шкоду» — старослов’янська прислів’я. Будь-який лікарський засіб має певні протипоказання. Кизил слід застосовувати з обережністю людям, у яких підвищена кислотність шлунка. Не можна їсти свіжі ягоди або пити кизиловий компот тим, хто страждає на гастрит, виразку або іншими проблемами з шлунково-кишкового тракту.

Такі властивості кизилу, як здатність підвищувати апетит і поліпшувати травлення, дуже корисні для людей, виснажених тривалим захворюванням, з занепадом сил. Тим же, хто страждає зайвою вагою, краще утриматися від поїдання ягід.

Ці яскраво-червоні плоди роблять сильний тонізуючу дію, тому кизил також не рекомендований тим, хто страждає неврозами, безсонням і головними болями.

Є протипоказання до вживання плодів кизилу тим, хто страждає на хронічні запори.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кизилу

Кизил — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *