Клітковина — користь і шкода для організму

Практично всі дієтологи радять додавати в раціон продукти містять клітковину і грубі волокна. Але є і противники цієї думки, які вважають, що широко розрекламована здатність волокнистої їжі боротися з запорами не більше ніж міф, а клітковина у великих кількостях принесе швидше шкоду, ніж користь, так як травмує слизову кишечника. Хто правий? Про це читайте далі.

Клітковина — грубе волокно, яке міститься у всіх продуктах рослинного походження. Вона буває розчинна і нерозчинна.

Вважається, що нерозчинні волокна покращують перільстатіку кишечника і є профілактичним засобом від злоякісних утворень у товстій кишці. Вони не перетравлюються в травному тракті, але при цьому беруть активну участь в його життєдіяльності і компенсують шкоду нездорового харчування.

До них відносяться:

  • Целюлоза — головна складова рослинних клітин
  • Геміцелюлоза — нею багаті зернові і бобові продукти
  • лігніну — рослинні волокна, що містяться у висівках

Розчинна клітковина розщеплюється ферментами деяких мікробів товстого кишечника і перетравлюється ними. До неї відносяться пектини — комплекс полісахаридів, що міститься в ягодах, овочах і фруктах. Цей вид харчових волокон покращує вуглеводно-жировий обмін, очищає кров від холестерину, нормалізує рівень інсуліну.

↑ зміст

Очищення

Головна користь клітковини полягає в здатності нормалізувати роботу кишечника. Вона сприяє кращому просуванню їжі по травному тракту і сприяє усуненню запорів, а також усуває різні запальні процеси в товстому кишечнику і допомагає створити сприятливе середовище для корисної мікрофлори.

Грубі рослинні волокна мають порожнисту структуру. Потрапляючи в стравохід, вони адсорбують різні сполуки, які завдають збитків: шлаки, токсини, отрути, пестициди, важкі метали і природним шляхом виводить їх з організму.

↑ зміст

Корисні властивості

Таким чином, клітковина:

  • необхідна для хорошого травлення і очищення від токсинів
  • покращує обмінні процеси
  • є засобом для профілактики запорів
  • знижує рівень цукру
  • володіє антиоксидантів властивостями
  • знижує ризик каменеутворення в нирках і жовчному міхурі
  • попереджає утворення поліпів у кишечнику
  • захищає наш організм від таких захворювань як геморой, дивертикулез, варикозне розширення вен і рак
  • допомагає усунути похмільний синдром

Рекомендована денна норма від 30 до 50 грамів.

Крім того, високо оцінена користь клітковини у відновленні імунітету. Вона містить унікальний хімічний елемент — кремній, який:

  • по-перше, сприяє поліпшенню нейрохимических зв’язків мозку з різними ділянками тіла і органами
  • по-друге, утворює келоїдні системи, які пов’язують хвороботворні віруси і бактерії, нейтралізують їх шкода, і таким чином, зміцнюють наш організм

↑ зміст

Прості вуглеводи

Практично всі зерна проходять попередню обробку, в процесі якої видаляється зовнішня оболонка, в якій і міститься клітковина. Хліб і випічка, приготовані з такого зерна, стають більш ніжними і приємними на смак. Рафіновані продукти швидко засвоюються організмом, але шкода їх непомітний і підступний. Якщо харчуватися ними постійно, велика ймовірність отримати зайву вагу, діабет, підвищений холестерин, пухлини різної локалізації. Рафінована вуглеводна їжа забиває слизом микроворсинки тонкого кишечника, порушує його роботу і погіршує засвоєння поживних речовин.

За роки життєдіяльності, що накопичилися в шлунку слиз, калові камені, гній можуть завдати чималої шкоди, засмічуючи і отруюючи організм. Весь цей сміття з організму виводить клітковина.

↑ зміст

На допомогу худнуть

Неоціненна користь клітковини і для тих, хто стурбований проблемою схуднення. Рівномірно заповнюючи кишечник, вона дає відчуття ситості на довгий час, сприяє насиченню малими порціями їжі, допомагає позбавлятися від зайвих кілограмів і не набирати нові. Таким чином, їжа з високим відсотком харчових волокон регулює апетит і метаболізм.

Крім того, клітковина є їжею для бактерій кишкової мікрофлори. У процесі її переробки, мікроби виробляють речовину ацетат, яке здатне пригнічувати апетит. Ще одне важливе її властивість — здатність уповільнювати засвоєння вуглеводів і регулювати рівень цукру. При цьому корисні речовини засвоюються по максимуму.

↑ зміст

Що корисніше

Лідерами по вмісту клітковини є яблука, сливи, буряк, бобові, цільнозерновий хліб, випічка з висівками, коричневий рис. Варто зазначити, що для нашого організму найбільш харчові волокна, що міститься у фруктах і сирих овочах, ніж БАДи, які можна купити в аптеці.

Майте на увазі, що прийом клітковини вимагає вживання великої кількості води, так як вона має властивість сильно розбухати в шлунку, забираючи при цьому в себе багато вологи. Шкода зневоднення в першу чергу позначиться на кишечнику.

↑ зміст

Протипоказання

Будь-які продукти містять клітковину в раціон слід вводити поступово. Інакше це може призвести до таких неприємних наслідків, як здуття, блювота, підвищене газоутворення, нудоту.

Кишечник дуже чутливий і легко ранима орган. Будь-які різкі коливання в харчуванні для нього на шкоду. У людей зі зниженою кислотністю повністю не перетравлюється навіть розчинна клітковина. Справа в тому, що для розчинення пектину необхідна спочатку кисле середовище, а потім слабощелочная. Чи не переварені залишки їжі травмують стінки тонкого кишечника і він, для відновлення змушений виробляти більше слизу. Але при деяких захворюваннях, в процесі клітинної регенерації може виникнути збій. І тоді ризик виникнення злоякісних пухлин стає дуже високим.

Якщо у вас є захворювання шлунково-кишкового тракту, перш ніж збільшувати норму клітковини в своєму раціоні, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду клітковини

Клітковина — користь і шкода для організму

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *