Кмин — користь і шкода в сучасній і народній медицині

Кмин — дворічна пряна рослина родом із Середземномор’я. Найчастіше використовується насіння кмину. Вони мають виражений аромат, на смак нагадують аніс.

Насіння кмину багаті вітамінами групи В, вітаміном Е, К, С, бета-каротином, калієм, кальцієм, фосфором і залізом. Таке багатство вітамінів і мікроелементів робить кмин дуже цінним для людини. Історики стверджують, що кмин використовується в кулінарії і медицині вже 5000 років! Значить, ще в глибоку давнину люди оцінили корисні властивості кмину і з успіхом застосовували його для відновлення здоров’я.

↑ зміст

Користь для шлунково-кишкового тракту

Настоянки з насіння кмину, а також вживання насіння у вигляді кулінарних добавок добре допомагають при здутті і спазмах кишечника. Вони не тільки усувають симптоми метеоризму, а й пом’якшує біль, діє як м’яке розслаблюючу засіб.

Кмин — це природне проносне, має антисептичні властивості. Тому його вживання полегшує страждання від геморою, сприяє якнайшвидшому його загоєнню.

Користь для дихальної системи

Протибактерійні, відхаркувальні, протизапальні і регенеруючі властивості кмину роблять його відмінним засобом для лікування бронхітів, трахеїти, ларингіти і інших простудних захворювань. Пара інгаляцій з насінням пряної рослини допоможе позбутися від кашлю, нежитю, запалення горла.

Крім лікування користь кмину полягає в хорошій підтримці імунної системи, надання організму сил для боротьби із запаленням.

↑ зміст

Кмин в стоматології

Ефірні масла, що містяться в насінні представника сімейства зонтичні, прекрасно освіжають подих. Тому кмин використовують для приготування різних бальзамів і ополіскувачів для ротової порожнини. Загоюють і регенерують здатності рослини дозволяють ці настоянки ефективно використовувати в комплексному лікуванні стоматитів, гінгівітів і флюсів.

Користь для відновлення обміну речовин

Кмин звичайний володіє дивовижним парним властивістю. З одного боку дієтологи рекомендують його вживати людям з надмірною вагою, мотивуючи тим, що приправа відновлює обмін речовин. З іншого боку велика користь від прянощі і для тих, хто бажає набрати вагу. Що входять до складу кмину ефірні масла здатні викликати апетит і допомагають людям добирати відсутні кілограми при зайвої худорби.

В Стародавньому Римі жінки перетирали насіння в ступках, щоб по житлу поширився його аромат. Так вони покращували апетит дітей.

↑ зміст

Користь для жінок

Кмин рекомендують використовувати дозовано годуючим матерям для збільшення вироблення грудного молока.

Ця рослина — природний антисептик і спазмалітікі. Його насіння входять до складу трав’яних відварів для полегшення менструальних болів, зняття запалень сечостатевої системи, сприяє розчиненню каменів у нирках.

Доведено, що ця пряність має властивості антиоксидантів, завдяки чому уповільнює процеси старіння в організмі. Її застосовують в косметології при складанні масок для шкіри з ефектом омолодження. Якщо відваром кмину обполіскувати голову після миття, перестануть випадати волосся, призупинитися поширення сивини .

↑ зміст

Засіб для потенції

Насіння цієї культури дуже добре використовувати для підвищення лібідо чоловіки . Надає оздоровчий вплив на простату.

Цікава користь кмину в любовних справах. У середні століття чаклунки використовували насіння для приготування приворотного зілля, охоронних амулетів, талісманів захисту від злого ока. Кмин — природний і сильний афродизіак, підсилює любовний бажання.

Користь при занепаді сил

Пряність містить багато заліза. Завдяки цьому вона добре підвищує гемоглобін. Дієтологи радять вживати насіння кмину звичайного в їжу людям, що страждають на анемію.

Користь кмину полягає в його здатності зміцнювати імунітет, відновлювати сили організму після тривалих хвороб.

Благотворно діє кмин і на нервову систему . Його вживання в невеликих кількостях як приправи підвищує стресостійкість, сприяє концентрації уваги, покращує пам’ять.

↑ зміст

Онкологія

В останні роки вчені активно вивчають хіміопрофілактичне властивості рослини каталізувати вироблення організмом антиканцерогенних ферментів. Говорячи простою мовою, вивчають здатність насіння кмину гальмувати розвиток ракових пухлин.

Чорний кмин

Чорний кмин родом з Азії. Його називають чорношкірою королевою приправ. Він дійсно має тонкий смак і приємний аромат. Крім широкого застосування в кулінарії, чорний кмин часто використовують для лікування різних захворювань. Насіння цієї рослини багаті вітамінами і мікроелементами, тому мають багато цілющих властивостей і благотворно впливають на шлунково-кишковий тракт, органи дихальної системи, сечостатеву систему чоловіків і жінок. Застосування приправи, масла або настоїв-відварів на основі «чорної королеви» сприяє підвищенню імунітету і поліпшення загального стану організму.

Приправа широко застосовується в дерматології для боротьби з багатьма неприємними і погано піддаються лікуванню захворюваннями шкіри. Безсумнівна його користь при боротьбі з грибком, акне, псоріаз, різними дерматитами, екземою, золотистим стафілококом.

Масло чорного кмину — це активний антиоксидант, крім того воно стимулює приплив крові до тканин . Завдяки поєднанню таких корисних властивостей, дуже ефективний в складі омолоджуючих і відновлюють шкіру масок.

Істотна користь чорного кмину в масажі, де його застосовують за здатність розслабляти м’язи, знімати суглобові болі.

↑ зміст

Боротьба з паразитами

Чорний кмин має ще одну унікальну властивість — інсектицидною. Простіше кажучи, з його допомогою позбуваються від вошей, тарганів та інших паразитів.

Це дуже ефективне глистогінний засіб, про який знали ще наші предки. Коли не було лікарських препаратів, для позбавлення від глистів користувалися міцним відваром з чорного кмину.

Користь чи шкода

Однак неконтрольоване застосування кмину в занадто великих дозах може принести шкоду. Застосовувати його, звичайний і чорний, слід дозовано. Оскільки він дуже біологічно активний, застосування його в занадто великих кількостях зробить не лікувальний, а токсичний вплив на організм.

Серйозної шкоди може принести вживання кмину навіть в дуже малих дозах сердечникам. Їм його категорично заборонено використовувати в будь-якому вигляді, оскільки це може викликати серцевий напад.
Також шкода замість користі може принести кмин і вагітним. В цьому випадку є високий ризик викидня.

Годують матерям також слід обережно ставитися до цієї пряної приправи. Чому? Тому що вона здатна викликати у дитини алергічні реакції.

Чи не рекомендовано вживати в їжу тмин діабетикам, оскільки він підвищує рівень цукру в крові і цим здатний завдати непоправної шкоди здоров’ю.

Астматикам небажано робити інгаляції з використанням прянощі, тому що існує високий ризик астматичного нападу.

Отже, щоб застосовувати кмин з користю, треба вивчити всі його цілющі властивості, потенційна шкода і ризик прояву неприємних побічних дій.

Кмин — користь і шкода в сучасній і народній медицині

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *