Кольраби — корисні і шкідливі властивості капусти

Тим, хто піклується про своє здоров’я і цікавиться правильним харчуванням, цікаво буде ознайомитися з властивостями капусти кольрабі. ЇЇ називають «королевою капусти», тому що серед своїх численних родичів вона одна з найбільш корисних.

Майже вся таблиця Менделєєва

Корисні властивості кольрабі пояснюються вмістом в ній безлічі вітамін, макро- і мікроелементів. У цій капусті багато вітамінів А, групи В, Р і РР, К і Е, холіну, бета-каротину. За багатий зміст аскорбінової кислоти її називають «північним лимоном». З мінеральних речовин в ній знайдені алюміній, кобальт, бор, молібден, фтор, селен, марганець, мідь. У кольрабі міститься йод, цинк, залізо і сірка. Багато хлору, фосфору, натрію і кальцію.

Насиченість калієм і магнієм роблять кольрабі цінним продуктом для сердечників.

Соковитий овоч містить досить багато води, яка легко засвоюється організмом. Незважаючи на насиченість капусти корисними речовинами, існують певні протипоказання до її застосування. Шкода і користь кольрабі описані нижче.

↑ зміст

Користь овоча

Завдяки комплексу вітамінів і мінералів, якими багата капуста цього виду, її корисні властивості сприятливо впливають на здоров’я, надаючи всебічне благотворний вплив на організм.

Кольраби має здатність:

  • налагоджувати роботу кишечника,
  • покращувати роботу жовчного міхура і печінки,
  • підвищувати апетит. Її рекомендують давати у відварному вигляді тим дітям, які погано їдять,
  • знімати подразнення слизової оболонки шлунка,
  • надавати протизапальну дію,
  • загоювати рани,
  • стабілізувати обмінні процеси в організмі,
  • виводити з організму «поганий» холестерин »,
  • стабілізувати роботу серцево-судинної системи.

Кольраби діє на організм як м’який сечогінний засіб, тому її рекомендують вводити в раціон гіпертонікам і тим, хто страждає запаленнями сечостатевої системи. Сік цього овоча блокує розвиток ракових клітин, що служить профілактикою онкологічних захворювань . Ці корисні властивості кольрабі доведені науково.

Також народні цілителі стверджують, що вживання капусти в відварному вигляді або сирому вигляді благотворно впливає на нервову систему, заспокоюючи і знімаючи стресовий стан.

Коріння кольрабі використовуються в народній медицині для приготування цінного відвару, який лікарі рекомендують застосовувати в комплексному лікуванні туберкульозу та астми.

↑ зміст

Свіжовичавлений овочевий сік

Відомі корисні властивості свіжовичавленого соку кольрабі. Рекомендації по його застосуванню:

  • пити при сильному кашлі по 50 г на добу в теплому вигляді в 2 прийоми, можна підсолоджувати напій медом. Дуже добре полегшує стан,
  • полоскати соком ротову порожнину двічі в день. Знімає запалення, загоює рани,
  • полоскати горло 4-5 разів на день при ангінах,
  • пити по 30 г соку щодня при анеміях протягом 14 днів,
  • 2 рази в тиждень випивати по 100 г соку для насичення організму вітамінами. Особливо це актуально навесні, в період, коли в організмі виснажуються все вітамінні запаси.

↑ зміст

Кольраби для схуднення

Калорійність овоча дуже низька — всього 44 кал на 100 г продукту. Також в своєму складі кольрабі містить тартроновую кислоту, яка перешкоджає відкладенню жиру в проблемних місцях. За ці корисні властивості дієтологи рекомендують вживати капусту тим, хто страждає від надмірної ваги.

Однак існує прямо протилежна думка. Противники використання кольрабі для схуднення роблять наголос на тому, що капуста дуже підвищує апетит, тому тим, хто хоче схуднути, є її не рекомендують, щоб не довелося боротися з постійним відчуттям голоду.

↑ зміст

Шкода кольрабі

Як ні численні корисні властивості овоча, однак існують і протипоказання до її застосування:

  • не рекомендується їсти цю капусту в сирому вигляді (або пити свіжовичавлений сік) людям, у яких підвищена кислотність шлунка,
  • тим, хто страждає гастритами або виразковою хворобою, лікарі також рекомендують виключити з раціону сиру кольрабі або фреші з неї,
  • цей вид капусти ще не дуже поширений в нашій країні, тому як будь-який незнайомий продукт вперше її потрібно їсти в обмеженій кількості, щоб уникнути можливих алергічних реакцій.

Головну небезпеку несе властивість кольрабі накопичувати нітрати, тому купувати її треба у перевіреного продавця, а найкраще виростити самостійно в городі.

Протипоказання до введення в раціон кольрабі дуже невеликі, тому бажаючим випробувати її корисні властивості можна сміливо готувати з овоча салати, солянки, супи, запіканки та інші страви.

↑ зміст

Розведення кольрабі

В Європі цей вид капусти дуже популярний. Його широко вирощують і в фермерських господарствах, і на присадибних ділянках. Але у нас корисний овоч тільки приживається.

Для розмноження кольрабі використовують насіння.

Ранньою весною насіння капусти висівають у теплиці (будь-якому пристосованому приміщенні) на розсаду рядками, між якими відстань повинна бути не менше 3 см, між рослинами — не менше 1 см. Температура землі до появи паростків повинна підтримуватися на позначці +20 градусів.

Насіння сходять швидко, всього через 1,5-2 тижні. Після появи сходів температура знижується до +9 градусів. Коли рослини увійдуть в силу їх кіпіруют і пересаджують у відкритий грунт.

Перед посівом насіння рекомендують обробити для підвищення схожості та профілактики захворювань. Для цього сухе насіння поміщають в гарячу воду (температура +50 градусів) хвилин на 15, після на 1 хвилинку поміщають в холодну воду, потім — в спеціальний живильний розчин на 10-12 годин. Після насіння слід промити чистою прохолодною водою і витримати добу при температурі +4 градуси (в холодильнику). Потім їх підсушити і висівати в субстрат.

Вирощування цієї капусти дуже просте. Вона невибагливі, морозостійка і невибаглива.

Придбати насіння кольрабі можна в Інтернеті або в спеціалізованих магазинах.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кольрабі

Кольраби — корисні і шкідливі властивості капусти

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *