Кориця — корисні і шкідливі властивості

Кориця — чудова спеція, що надає особливий присмак і аромат страв. Складно собі уявити, що кориця — це кора невеликого дерева, що росте в Індії, Бразилії, Єгипті. Її корисні властивості були відзначені ще кілька сот років тому. Про те, наскільки користь кориці неоціненна для сучасної людини і чи може вона завдати шкоди організму, ми і поговоримо в нашій статті.

Корисні властивості

Користь кориці описана в багатьох пам’ятках давнини. Вперше про її корисні властивості заговорили ще в східній медицині. Вся справа в її чудовому складі вітамінів, мікро і макроелементів. Так, лідируючі позиції займають: фосфор, марганець, кальцій, ефірні масла, феро. За рахунок цих компонентів користь кориці для організму неоціненна.

Ця приправа здатна знижувати рівень глюкози в крові. Тому вона рекомендована для прийому діабетиками. Корисні властивості кориці визначаються її м’яким впливом на організм. Так зниження глюкози відбувається плавно і абсолютно непомітно для хворого.

А її здатність перетворювати глюкозу в енергію і активно стимулювати роботи шлунково-кишкового тракту, безсумнівно, допоможе скинути зайві кілограми і значно поправити здоров’я. Звичайно, в цьому випадку все ж доведеться прибрати з раціону булочки і тістечка, а приправу додавати в більш дієтичні страви.

Ця приправа має і лікувальні властивості відносно і серцево-судинної системи. Це відбувається завдяки її здатності виводити з організму «шкідливі» холестеринові бляшки і очищати судини. Завдяки цьому, кориця — відмінний профілактичний засіб проти атеросклерозу, інфарктів та інсультів. Крім того, ця приправа сприяє розширенню судин, а значить і зниження тиску. Це властивість кориці слід враховувати гіпотонікам.

За рахунок такого активного позитивного впливу на судини, кориця здатна стимулювати роботу головного мозку, зміцнюючи пам’ять і підвищуючи увагу. Невелика щіпка цієї приправи, додана в чай або кава здатна багаторазово посилити активність багатьох рецепторів, підвищивши зорове сприйняття і загостривши нюх.

↑ зміст

Лікувальні властивості

Кориця може не тільки зміцнити серце, а й вилікувати від банальної застуди. Для цього рекомендується змішати четверту частину чайної ложки її порошку зі столовою ложкою меду і приймати тричі на день. А якщо поєднувати лікування корицею з гарячим чаєм з лимоном і імбиром, то одужання настане набагато швидше. Адже вчені давно довели що кориця має такі лікувальні властивості як:

  • протигрибкові;
  • бактерицидні;
  • протипаразитні.

Завдяки цьому, регулярне її вживання, сприяє загальному зміцненню організму, очищенню його від шлаків і служить відмінною профілактикою різних захворювань.

↑ зміст

Користь ефірного масла

Ефірна олія кориці добувають шляхом віджиму його з листя дерева. Отримане речовина є сильним антибактеріальним засобом. Воно перешкоджає росту грибків (в тому числі, що викликають молочницю) і активного розмноження бактерій.

Корисні властивості ефірного масла листя кориці відзначені і в косметології. Його застосовують у складі масок для волосся. Такі процедури не завдадуть шкоди організму, а будуть прекрасним стимулятором росту волосся. А крім того, лікувальні властивості цього масла будуть перешкоджати утворенню лупи.

↑ зміст

Кориця: протипоказання і шкоду

Сама по собі кориця серйозної шкоди організму нанести не може. Єдине, що потрібно відстежувати це дозування.

Бажаючі схуднути часом вдаються до крайніх заходів і починають вживати цю приправу в великих кількостях. З одного боку частка істини в цьому поведінці є: приправа стимулює прискорення обміну речовин і тим самим перешкоджає відкладенню жиру в боках. Але якою ціною можна домогтися таких результатів? Таке вживання кориці завдасть шкоди організму і призведе до порушення роботи ряду життєво важливих органів. І якщо щіпка порошку поліпшить ваше самопочуття і додасть енергії, то її надлишок сприяє занепаду сил і стане причиною головного болю.

Кориця протипоказання має в основному для вагітних. Адже вона сприяє скороченню м’язів матки, провокуючи викидень. Крім того, при вживанні її у великих дозах, здатна руйнувати клітини печінки. Це відбувається за рахунок вмісту в ній великої кількості кумарину.

↑ зміст

Види кориці і особливості зберігання

Виділяють кілька видів кориці:

  • китайська;
  • цейлонська;
  • малабарская;
  • циннамон.

Всі вони між собою різняться за багатьма параметрами: смак, запах, колір. Кориця виготовляється у вигляді порошку і паличок. У порошку термін зберігання значно менше, ніж у палички. Тому набуваючи цю приправу, обов’язково уточніть дату її виробництва.

Палички рекомендується зберігати в темному прохолодному місці. Найкраще в скляній тарі. Так вони надовго збережуть свій аромат і неповторний смак.

↑ зміст

Застосування

Корицю в якості приправи застосовують практично повсюдно. У нашій країні її традиційно додають в солодкі та молочні страви. В народах Закавказзя її додають в м’ясні та овочеві і бобові страви. А в Грузії кориця невід’ємний інгредієнт знаменитого чашушулі (національне м’ясне блюдо).

У Франції жоден кекс не готується без цієї приправи, а в Австрії її вважають за краще вживати тільки на свята, наприклад Великдень.

< p> Спробуйте додати до гіркого тертого шоколаду шепотку кориці. І в поєднанні з чашкою кави ви отримаєте не тільки смачний, але і корисний десерт.

Отже, ми докладно описали корисні і лікувальні властивості кориці, а так же ту шкоду, яку вона може принести при надмірному її вживанні. Єдине, що хочеться додати: перш, ніж включити її в свій раціон обов’язково врахуйте наявність всіх тих протипоказань, які ми описали. Все добре в міру!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кориці

Кориця — корисні і шкідливі властивості

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *