Корисні і лікувальні властивості бузини

Незважаючи на те, що сучасна медицина зробила крок далеко вперед, часто народні методи лікування виявляються куди більш ефективними. Так, лікувальні властивості бузини відомі багатьом травникам. Саме тому їх застосовують для лікування багатьох захворювань. Про те, в чому саме полягають корисні властивості бузини, ми і розповімо в нашій статті.

Склад і користь

Для початку розберемо, що ж входить до складу цієї рослини. А він не такий рослина містить в собі складні хімічні сполуки. Основою це рослини є: цукориди, натуральні ефірні масла, природні органічні кислоти, каротин, ізоаміламін. Крім того в її склад входять речовини володіють дубильними і парафіноподобнимі властивостями.

Так само ягоди бузини містять велику кількість кислот: яблучної і аскорбінової. Солодкуватий їх смак пояснюється наявністю в ній натуральних цукрів — глюкози і фруктози.

Втім, в цій рослині корисні не тільки ягідки, але листя, гілочки, кора і квіти бузини . Наприклад, в зеленому листі міститься велика кількість вітаміну C і каротину (між іншим, більше ніж у моркві). А якщо листя висушити, то в них буде переважати провітамін A1.

Звичайно, такий багатий склад рослини визначає і корисні властивості бузини. Так її застосування виправдане при:

  • високій температурі;
  • лікуванні раку;
  • набряках як сечогінний засіб;
  • при зборах як проносний засіб;
  • високих фізичних і розумових навантаження як заспокійливий засіб.

А якщо в рівних частинах заварити ягоди бузини, квітки бузини, листя і гілочки, то користь такого відвару сприятиме нормалізації обміну речовин і забезпечення зручності користування шлунково-кишкового тракту.

↑ зміст

Використання бузини

Бузину можна вживати не тільки в свіжому вигляді, але і в сушеному. Так вона зберігає свої корисні властивості до 6-7 місяців зберігання. Довше цю рослину зберігати не рекомендується. Квітки бузини навпаки можна зберігати близько 2-3 років і корисні властивості зберігатимуться протягом усього цього терміну. Головне дотримати правильні умови для зберігання: добре провітрюється сухе приміщення.

Слід бути обережними з бузиною, не вся вона корисна і придатна до використання. Наприклад, бузина червона є отруйною, тому її заборонено вживати всередину. Втім, за допомогою квіток цієї рослини можна прикрасити будинок, освіживши і надавши особливу стилістику приміщення.

Що ж стосується чорної бузини, то відвар, в сушеному вигляді і навіть сироп бузини чорної при регулярному вживанні роблять благотворний вплив на весь організм. Так, наприклад, користь виражається в:

  1. нормалізації виведення жовчі;
  2. поліпшення роботи кишечника;
  3. посилення діурезу.

Особливо ефективним є застосування бузини при таких захворюваннях як: застуда, захворювання верхніх і нижніх дихальних шляхів, при неврологічних синдромах, захворюваннях сечовивідних шляхів, подагрі. В цьому випадку краще вживати сироп бузини чорної.

Так, наприклад, щоб приготувати антибактеріальний відвар, що сприяють швидкому одужанню при застуді, потрібно: квіти або ягоди бузини (столова ложка) заварити окропом (250-300 мл). Настій довести до кипіння і варити на маленькому вогні ще хвилин 25. Остиглий відвар приймають по 100 мл перед їжею. Цим же відваром можна зрошувати горло.

↑ зміст

Шкода

Не всяка бузина корисна для людини. Як ми вже сказали вище, отруйною вважається бузина червона. Її не те що в їжу не можна вживати, а навіть після нетривалого контакту потрібно якомога швидше помити руки. А якщо бузина червона контактувала з місцем порізу або слизовою оболонкою, то необхідно якомога швидше звернутися за допомогою в найближчий медичний пункт. Зволікання в даному випадку може бути дуже небезпечно!

Втім, навіть такі корисні ягоди чорної бузини можуть завдати шкоди організму, якщо їх вживати не правильно і не врахувати наявні протипоказання. Варто пам’ятати, що чорна бузина є токсичним рослиною і при невмілому поводженні лікувальні властивості можуть завдати непоправної шкоди організму. Отже, вживання ягід чорної бузини має наступні протипоказання:

  • вагітність і годування грудьми;
  • діабет, має несахарное походження;
  • хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • індивідуальна непереносимість.

При одночасному прийомі великої кількості ягід бузини можливе виникнення блювоти і почуття нудоти. Це прямі протипоказання для вживання даної рослини в лікувальних цілях.

↑ зміст

Бузина і лікування шкірних захворювань

Лікувальна чорна бузина благотворно впливає на якість шкіри. Так її лікувальні властивості виявляються ефективні при таких захворюваннях як:

  1. вугрі;
  2. вульгарні прищі;
  3. пігментація.

Крім того, використання косметичних продуктів, до складу яких входить ця рослина призводить до наступного ефекту:

  • шкіра виглядає більш свіжою і відпочила;
  • відновлюється структура шкіри;
  • шкіра стає більш еластичною;
  • шкіра набуває здорового відтінок.

↑ зміст

Бузина і онкологічні захворювання

Ні один народний засіб не може гарантувати повного лікування від раку. Але, тим не менш, багато рецептів в ряді випадків можуть уповільнити процес розвитку хвороби і якщо говорити про онкологічні захворювання, то це теж хороший результат. Бузина якраз і відноситься до тих рослин, які здатні вилікувати від раку, при правильному її застосуванні. При лікуванні раку важливу роль відіграє помірна токсичність цієї рослини, яке надає отруйну дію на онкологію.

Для лікування від раку знадобляться стиглі ягоди бузини. Їх слід укласти в скляну банку шаром в 2 пальця. Стільки ж туди засипати і цукру. Такий склад повинен настоюватися мінімум місяць в темному прохолодному місці. Після приймати три рази на день по столовій ложці після їди. Лікувальні властивості проявляться через 1,5 місяці регулярного вживання такого настою. Але перед тим. Як використовувати бузину в лікуванні раку, найкраще проконсультуватися з лікарем. Так він допоможе визначити чи є у вас протипоказання для вживання цієї рослини.

Отже, народних способів лікування від різних захворювань багато, але перед їх застосуванням краще проконсультуватися з фахівцем. Бережіть свою здоров’я!

Корисні і лікувальні властивості бузини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *