Корисні і шкідливі властивості болотної ягоди журавлини

Користь журавлини або Журавки, як її називають в народі, відома ще з незапам’ятних часів. До наших днів дійшло сотні легенд та історій чудотворного зцілення цієї кисленькою «болотної» ягідкою.

Так, на Русі вважалося, що за допомогою журавлинного соку можна позбутися від застуди, лихоманки і кашлю, уберегтися від цинги , залікувати важкі рани і шкірні виразки . Лікувальні властивості Журавки відображені навіть у Домострої — давньоруської книзі настанов і мудрих життєвих порад, що датується XVI століттям.

Навряд чи мудрі предки порадили б щось погане. Однак сьогодні все частіше можна почути від скептиків, що протипоказання до її застосування перекривають всі корисні властивості цієї ягідки. Хто ж правий: стародавні цілителі або сучасні лікарі? Чи дійсно користь журавлини мінімальна, а шкода від неї істотний? Відповіді на ці питання криються виключно всередині цієї ягоди.

↑ зміст

Багатство журавлинного складу

Шкода і користь журавлини, як і будь-якого іншого цілющого продукту, визначаються особливостями складових її мікроелементів. У цьому випадку якраз від спектра їх впливу на організм людини буде залежати те, які протипоказання або лікувальні властивості будуть характерні для ведмежою ягоди. На щастя, в її складі переважно корисні речовини, а саме:

  • вітаміни: В6 (піридоксин), B9 (фолацин), C (аскорбінова кислота), E (токоферол), В1 (тіамін), K1 (филлохинон), В5 (пантотенова кислота), A (каротин), РР (нікотинова кислота), В2 (рибофлавін);
  • мінерали: марганець, хром, залізо, срібло, молібден, калій, нікель, фосфор, титан, кальцій, олово, магній, цинк, мідь, барій, кобальт, йод, свинець, алюміній;
  • амінокислоти: лейцин, аргінін, лізин, гістидин, ізолейцин, триптофан, метіонін;
  • цукри і полісахариди: фруктоза, пектин, глюкоза, сахароза;
  • органічні кислоти: α-кетоглутарова, олеаноловая, лимонна, урсолова, бурштинова, бензойна, щавлева, α-кетоглутарова, яблучна, хлорогенова, хінна;
  • інші компоненти: флавоноли, кислоти, лейкоантоціани, бетаїн, катехіни, клітковина, антоціани, фенолокислоти тощо.

↑ зміст

Застосування в кулінарії

Корисні властивості журавлини в першу чергу стали відомі кулінарам. Сьогодні в кухні різних народів світу можна відшукати найрізноманітніші рецепти приготування страв з додаванням цієї ягідки. Так, в Америці жоден день подяки не обходиться без індички з журавлинною підливою. Люблять тут також фрикадельки, салати, м’ясні і рибні соуси, приготовлені на основі Журавки.

В свою чергу мексиканські та іспанські кухарі додають її в гостренькі сальсу. Російські шеф-кухаря роблять з неї знамениту на весь світ капусту, квашену з журавлиною, а французькі — ніжний сорбет і смачне масло для булочок. Активно використовують корисні ягідки Журавки для приготування варення, в якості добавки до десертами, як начинку для:

  • кексів;
  • пирогів;
  • Тарту;
  • пиріжків;
  • штруделів;
  • оладок;
  • тістечка;
  • тортів.

При цьому не перестають нахвалювати корисні властивості цієї холодостійких ягідки і бармени. За допомогою знайомого з дитинства журавлинного морсу їм вдалося вдихнути нове життя в класичні коктейлі «Мохіто», «Белліні», «Кір Роял».

↑ зміст

Лікувальна сила ягоди-журавля

З найбільшим розмахом корисні властивості ведмежою ягоди розкрилися в медицині. Їх можна звести до такої дії, як:

  • загальнозміцнюючий;
  • антірадіантное;
  • імунної
  • протипухлинну;
  • капилляроукрепляющее;
  • жарознижувальну;
  • бактерицидну;
  • фунгіцидну;
  • потогінний;
  • протизапальну;
  • тонізуючу;
  • загоює.

Завдяки цьому, запобігаючи можливу шкоду й ризики, застосовують її для профілактики і лікування:

  • хвороб ротової порожнини, опорно-рухового апарату, органів дихання, сечостатевої, травної та серцево-судинної системи;
  • шкірних захворювань: золотухи, псоріазу, педикульозу, опіків, гнійників тощо.;
  • запальних процесів, інфекцій, застуди.

Лікувальні властивості «болотної ягідки» оцінили і косметологи. Вони використовують її для приготування омолоджуючих, що очищають і живильних масок, як засіб від вугрів, пігментації і веснянок.

↑ зміст

Шкода журавлини і протипоказання до лікування

При всіх перевагах журавлиной ягоди зловживати нею не варто, щоб не заподіяти своєму здоров’ю непоправної шкоди. Крім того, потрібно враховувати і протипоказання. Зокрема, відмовитися від неї необхідно людям, що страждають:

  • хворобами печінки, подагру, нефролітіазом;
  • підвищеною кислотністю, виразкою шлунка;
  • зниженим артеріальним тиском;
  • ерозією зубної емалі.

Крім того, шкоди організму може заподіяти одночасний прийом журавлинних напоїв і сульфамідні препаратів. У будь-якому випадку перед початком лікування Журавлиха потрібно уточнити протипоказання у лікуючого лікаря.

↑ зміст

Журавлина при вагітності: чи є протипоказання

Не менш корисна журавлина при вагітності. Будучи включена в раціон вагітної жінки, вона допоможе поліпшити обмінні і травні процеси, позбавить від печії, головного болю і запорів. Сприятиме ведмежа ягода також імунному захисті організмі, виведенню токсинів, профілактиці варикозного розширення вен. Під виглядом сечогінної добавки журавлина при вагітності зніме набряклість, не перевантажуючи при цьому роботу нирок. Поліпшать ці корисні ягоди і серцеву діяльність, позбавлять від хворобливих висипань на шкірі, вбережуть від розладу сну.

Володіючи потужним вітамінно-мінеральним комплексом, журавлина при вагітності може повністю замінити антибіотики. Завдяки цьому вагітні жінки, в меню яких є журавка, можуть не переживати з приводу авітамінозу, нестачі мінералів і інших добавок. З цієї ж причини у них малоймовірні проблеми з зубами, випаданням волосся, ламкістю нігтів.

Однак журавлина при вагітності може бути небезпечна для здоров’я майбутньої мами і її малюка. В основному діють загальні протипоказання, хоча часто шкода від вживання Журавки проявляється при непереносимості цієї ягоди і алергії.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду журавлини

Корисні і шкідливі властивості болотної ягоди журавлини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *