Корисні і шкідливі властивості гірчиці

Протягом багатьох тисячоліть гірчиця вважалася однією з найпопулярніших і корисних приправ. Про її корисні властивості говорили давньогрецькі філософи і цілителі. Без цього цінного приправи не може обійтися жодна сучасна господиня, оскільки немає нічого кращого, ніж гірчичний присмак в поєднанні з будь-яким видом м’яса. Щоб краще зрозуміти в чому полягає користь цієї приправи для здоров’я, слід ознайомитися з її складом.

Склад гірчичних зерен

Іноді приправу роблять з гірчичних зерен, іноді з гірчичного порошку. Для організму дуже важливо отримувати якомога більше натуральних продуктів, тому варто відмовитися від вживання гірчиці виготовленої з гірчичного порошку. Такий продукт при внутрішньому застосуванні принесе тільки шкоду організму, загостривши хронічні захворювання. А ось зовнішнє застосування гірчичного порошку рекомендовано при багатьох простудних захворюваннях.

В гірчичних зернах крім важливих для організму людини вітамінів (В, Е, Д, А), містяться найкорисніші мікроелементи (залізо, кальцій, калій), а також такі корисні ненасичені жирні кислоти, як олеїнова, арахісова і ліноленова. Також в гірчиці містяться незвичайні ферменти, харчові волокна, ефірні масла і глікозиди, що сприяють швидкому одужанню при бронхіті і сильному кашлі . Завдяки великій кількості натуральних корисних компонентів гірчиця вважається панацеєю від багатьох хвороб.

↑ зміст

Користь гірчиці для здоров’я

1) При застуді

Користь гірчиці при простудних захворюваннях є фактом, тому багато батьків, щоб вилікувати дитину при тривалій застуді насипають йому в шкарпетки гірчичний порошок на ніч або змушують приймати гірчичні ванни для ніг. Такий спосіб при відсутності ускладнень є дуже ефективним і швидкодіючим.

При сильному кашлі і хворому горлі рекомендується вживати гірчицю в їжу. Користь цього методу полягає в миттєвому посиленні кровообігу в організмі, що дозволяє сильно зігріти і швидко вилікувати горло.
При лікуванні багатьох серйозних захворювань (бронхіти, запаленні легенів, ревматизмі, невралгії, радикуліті і т.д.) лікарі призначають зігріваючий гірчичний пластир або гірчичник.

2) При схудненні

Користь цієї приправи полягає в тому, що при попаданні в організм вона здатна налагодити обмін речовин, запустити процес розщеплення жирів і допомогти швидкому переварюванню і засвоєнню білкової їжі. Саме тому худне людям рекомендується поєднувати гірчицю з м’ясними продуктами, особливо якщо вони були з’їдені незадовго до сну. В гірчиці немає насичених жирів і дуже низька калорійність. Ці якості роблять її привабливим продуктом, для людей, що сидять на дієті.

Але тут є і зворотна сторона, щоб не завдати шкоди фігурі, не варто захоплюватися даної приправою, оскільки вона може стати причиною підвищеного апетиту.
Бажають швидко скинути кілька кілограмів можуть скористатися гірчичним масками і обгортання в домашніх умовах.

3) Як профілактичний засіб

Завдяки своєму гострому смаку і корисним компонентам, гірчиця є ворогом всіх мікробів, вірусів, грибків і запальних процесів. Вона не дозволяє хвороботворним бактеріям завдавати шкоди організму, завдяки своєму цінному антиоксидантній дії на організм.

4) У чому ще полягає користь

Горчицу використовують при різних шкірних захворюваннях, а також як проносний .

Якщо на основі гірчиці зробити спеціальну маску, то можна значно поліпшити структуру волосся, а також посприяти їх густоті і стрімкого зростання. Також її можна використовувати в якості афродізіака. Для чоловіків користь гірчиці полягає в підвищенні потенції, для жінок в допомоги при безплідді.
Багато батьків використовують цю приправу в виховних цілях, намагаючись відучити дітей гризти нігті.

Вживання гірчиці допомагає нормалізувати роботу нервової системи, поліпшити мозкову діяльність, а також пам’ять і кмітливість.
Цікавим є той факт, що гірчиця може допомогти навіть при отруєнні отрутами!

↑ зміст

Шкода гірчиці

1) При внутрішньому застосуванні

Оскільки ця приправа дуже гостра, то для того щоб не завдати шкоди внутрішнім органам, слід знати міру при її вживанні. Також як гірчиця обпікає рот, вона здатна обпалити і слизову кишечника, що може завдати істотної шкоди всім органам травлення. Тому гірчиця протипоказана людям з гастритом і виразкової хвороби. Людям хворим на туберкульоз категорично забороняється включати в свій раціон гірчицю. Це відноситься і до людей, які мають алергію на ефірне масло.

2) При зовнішньому застосуванні

Палючі властивості гірчиці також можуть відбитися і на шкірі. При обгортанні і інших процедурах пов’язаних з її застосуванням, потрібно діяти дуже обережно і не допускати передержіванія даного продукту. Це особливо стосується шкіри голови, так як після зміцнювальних масок для волосся, на ній часто можна побачити опіки. Щоб цього не сталося, не варто залишати гірчицю на шкірі більше 30 хвилин.

↑ зміст

Використання корисних якостей гірчиці в кулінарії

У Росії гірчиця по праву вважається найпопулярнішою приправою, так як використовується в більшості страв. Крім незвичайного смаку, гірчиця, яка використовується в якості панірування при смаженні будь-якого виду м’яса, здатна зробити м’ясний продукт дуже ніжним і соковитим. Це пов’язано з властивістю гірчиці зберігати воду в продукті, навіть під впливом високих температур.

Гірчиця присутній практично у всіх заправних соусах до різних салатів, майонезі, а також часто використовується для виготовлення маринаду.
Немає більш універсальною приправи ніж гірчиця і кожна добра господиня про це неодмінно знає.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду гірчиці

Корисні і шкідливі властивості гірчиці

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *