Корисні і шкідливі властивості кумквата для здоров’я людини

Кумкват, батьківщиною якого є Індія (за іншими відомостями Китай), відноситься до цитрусових. У Китаї ця назва звучить як «золотий апельсин». Його плоди маленького розміру, яскраво-оранжевого відтінку, витягнутої форми.

Їх шкірочка НЕ пориста як у апельсина, а абсолютно рівна, має особливий аромат. Смак варіюється від кислого до кисло-солодкого. Шкірочка, яка також є їстівною, солодка, трохи терпкий.

Чим корисний кумкват?

Кількість корисних речовин і низька калорійність (близько 70 кілокалорій) ставлять цей фрукт в один ряд з найціннішими для різних категорій споживачів:

  1. Вітамін С, що міститься у великій кількості, зміцнює імунітет, підвищуючи стійкість організму до хвороб. Його наявність забезпечує і антибактеріальні властивості рослини.
  1. Пектини і вітамін Р покращують функціонування шлунково-кишкового тракту, сприяють виведенню з організму шкідливих речовин.
  1. Користь кумкват позначається і на кровоносній системі. Він перешкоджає появі холестеринових бляшок, знижуючи рівень холестерину .
  1. Кілька з’їдених плодів здатні значно знизити вплив стресу.
  1. Цитрус, спожитий на похмілля, зменшить шкоду, яку завдають організму залишками алкоголю. Для цього достатньо буде і двох плодів.

↑ зміст

Використання фрукта в медичних цілях

  • Антибактеріальні властивості рослини допомагають в профілактиці і лікуванні простудних, бактеріальних і вірусних хвороб.
  • Настоянка, приготована з кумквата, давно і успішно застосовується в китайській медицині при лікуванні кашлю. Ще більший ефект така настоянка дає в поєднанні з медом.
  • Ефірна олія, здобуте з плодів, застосовується для оздоровлення дихальних шляхів.
  • У китайській медицині здавна використовують протигрибкові властивості рослини, які йому забезпечує фурокумарін. Він же допомагає справлятися і з гнойніковимі інфекціями.

↑ зміст

Застосування в косметології

Сік, вичавлений з плодів, відмінно відбілює пігментні плями і веснянки. Його часто додають в креми. Але ще частіше використовують сирої сік, ефект від нього видно в результаті першої ж процедури.

В ароматерапії використовують ефірну олію, взяте з шкірки фрукта. Його застосовують і при догляді за шкірою, так як воно містить антиоксиданти і тонізує. Шкіра в результаті стає еластичною і оксамитовою.

↑ зміст

Кумкват при схудненні

  1. Прекрасний смак і користь кумкват, а також низька калорійність забезпечують популярність даного продукту у людей, що стежать за своєю вагою. Вживати солодке, втрачаючи кілограми — мрія будь-якого худне.
  2. Невисока калорійність кисло-солодких фруктів призводить до того, що щоденне їх вживання саме по собі позитивно впливає на фігуру, а в кумкват, до того ж, міститься особливе з’єднання, що спалює жир.
  1. Не тільки низька калорійність сприяє схудненню. Корисні речовини, що входять до складу продукту прискорюють метаболізм. Для отримання ефекту необхідно щодня вживати всього кілька плодів цього цитруса, що важко назвати дієтою.
  1. При схудненні важливо враховувати, що в’ялений фрукт містить близько 50 ккал, сушений — приблизно 250 ккал (в 100г).

↑ зміст

Кому кумкват шкідливий?

Протипоказання до вживання цього продукту спільні з усіма цитрусовими:

  • Вагітним жінкам він не заборонений, а навіть корисний, тільки до його кількості слід ставитися дуже обережно, особливо при першому вживанні. У разі переїдання він може заподіяти шкоду здоров’ю і майбутньої мами, і плоду.
  • При захворюваннях шлунково-кишкового тракту цей цитрус не рекомендують, як і будь-який інший. Він може посилити захворювання і заподіяти шкоду.
  • Запалення мочеобразовательних і сечовивідних органів також є протипоказанням до вживання.
  • Надзвичайно обережно, стежачи за реакцією організму, його слід вживати діабетикам. Ще більшої шкоди їм може завдати кумкват сушений.
  • Як і всі цитрусові він є сильним алергеном. При індивідуальній непереносимості його шкода проявиться негайно. Якщо ви пробуєте кумкват вперше, почніть з половини плода і простежте за реакцією організму. При відсутності негативних ознак порцію можна збільшувати.

↑ зміст

Як вживати кумкват?

  1. Цей цитрус їстівний повністю. Іноді його м’якоть занадто кисла, щоб її їсти. В цьому випадку з’їдають шкірку, інша частина йде на варення з кумквата (желе, мармелад) або додається в різні страви.
  1. Його використовують не тільки в приготуванні солодощів, а й салатів, страв з м’яса, риби, м’якоть додають в соуси.
  1. Це відмінна закуска, а також компонент багатьох коктейлів.
  1. Сік, вичавлений з кумквата, освіжає, вгамовує спрагу і тонізує, тому його люблять в країнах з жарким кліматом.
  1. Кумкват корисні властивості безперечно має, але флористи його цінують не за них. Його гілки додають в букети. Також рослина можна садити як декоративне, воно прикрасить своїм зовнішнім виглядом будь-яку кімнату і наповнить її своїм ароматом. Японці вважають його новорічним символом, наявність рослини в будинку є для них гарантією щасливого року.

↑ зміст

Ще кілька фактів про кумкват

  • Шкірка цитруса, розкладена в приміщенні, є прекрасною профілактикою простудних захворювань і навіть одним із способів їх лікування на початковій стадії.
  • У холодильнику фрукти зберігаються не більше 21 дня. Пюре, приготоване за допомогою блендера, можна тримати в морозилці до 6 місяців.
  • Кумкват дозріває швидше за інших цитрусів.
  • Термічна обробка знищує його корисні властивості.
  • Настоянка з цього фрукта з доданим до неї коренем імбиру є хорошим засобом при простудних захворюваннях.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кумквата

Корисні і шкідливі властивості кумквата для здоров’я людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *