Корисні і шкідливі властивості редьки

Редька городня — однорічна рослина, користь якої була відома ще древнім людям. Греки вважали редьку одним з головних продуктів, поклонялися їй, приносили до вівтаря в подарунок богу Аполлону. Її користь була добре відома древнім єгиптянам — її включали в раціон будівельників пірамід як продукт, що збільшує фізичну силу і витривалість. Давні русичі додавали редьку в національне блюдо тюрю, присутнє при будь-якій трапезі, робили з неї ласощі. У чому ж полягає користь такого звичного для нас продукту?

↑ зміст

Види городньої редьки

Чи не доставляє великого клопоту в вирощуванні, редька дуже поширена на городах. Найбільш відчутна користь від вживання трьох її видів: чорної, зеленої, білої.

Користь чорної редьки

Найменш смачна, але найкорисніша з усіх своїх родичів, чорна редька. Про її цілющі властивості при простудних захворюваннях відомо з часів Стародавньої Русі. Незамінна вона була як для зовнішнього застосування в вигляді компресів і розтирань, так і при лікуванні проблем внутрішніх органів. Знахарі прикладали до грудей немічних, мающихся тривалий час кашлем, пластир з перетертої овоча, закопували його сік в ніс. Допомагала чорна редька у вигляді компресів страждають всілякими запаленнями вуха. Наші предки вже знали, якої шкоди організму можуть принести кишкові паразити і успішно боролися з ними завдяки коренеплоду. Відчутна користь чорної редьки в боротьбі з бактеріальними інфекціями і при гнійних ураженнях шкіри завдяки вмісту в ній речовини лізоцим.

↑ зміст

Користь зеленої редьки

Що володіє м’яким, свіжим смаком зелена представниця часто використовується в овочевих салатах. Регулярне її застосування не тільки покращує травлення, а й стимулює апетит завдяки наявності в ній особливих ферментів. Незамінна вона при дисбактеріозі, найпоширенішому сьогодні порушенні роботи органів травлення. Успішно справляється зелена редька не тільки з самим захворюванням, але і з його наслідками: діареєю, запорами, бурчанням в шлунку, відсутністю апетиту. Шкода, яку завдає надлишок холестерину організму, можна попередити, включивши в щоденний раціон коренеплід або його сік. Зелена редька виводить його надлишок, що попереджає появу атеросклерозу та інсульту згодом. Користь редьки полягає в великій кількості вітамінів і мікроелементів, необхідних для повноцінної роботи організму.

↑ зміст

Корисні властивості білої редьки (дайкон)

Найбільша представниця цього овоча, дайкон, виведена в Японії кілька століть назад і сьогодні є основним продуктом харчування японців, що входять в їх щоденний раціон. Вона може виростати в довжину більше півметра, мати вагу понад кілограм. Смачні і соковиті коренеплоди не мають специфічну гірчинку, характерну для редьки. Крім своїх дієтичних властивостей дайкон містить велику кількість вітаміну C. Всього сто грамів коренеплоду здатні заповнити денну потребу людини в цьому вітаміні. Дайкон рекомендований людям із захворюваннями печінки і нирок. Він здатний очищати їх, розчиняти пісок і камені. Регулярне вживання білої редьки в їжу зміцнює імунітет і підсилює опірність інфекційним захворюванням. Корисна вона для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями, діабетикам і з порушеннями роботи шлунка і кишечника. У сирому вигляді перетертий овоч прикладають до гнійних ран і запалень.

↑ зміст

Шкода

З огляду на всі перераховані вище корисні властивості, варто говорити не про її шкоду, а про протипоказання до застосування в певних випадках.

Не варто вживати в їжу редьку людям з проблемами органів травлення:

  • При виразковій хворобі;
  • При загостренні захворювань підшлункової залози і печінки;
  • При ентероколіті.
  • Чи принесе шкоду редька людям з серцево-судинними захворюваннями, особливо перенесли інсульт або інфаркт.

Шкода цього городнього представника можуть відчути люди при алергії або індивідуальної непереносимості продукту. Найчастіше в лікувальних цілях використовується чорна редька або її свіжовіджатий сік . Специфічний гіркуватий смак, який доставляє чимало клопоту при внутрішньому застосуванні, часто пригнічують медом. Тому він входить в більшість рецептів, де застосовується чорна редька. Варто бути обережними з такими ліками людям, яким продукти бджільництва можуть завдати шкоди.

Бажано вживати цей продукт у вигляді салату з додаванням інших овочів. Найчастіше для салатів використовується зелена або біла представниця.

↑ зміст

Кілька народних рецептів лікування

1) При простудних захворюваннях, кашлі, бронхіті застосовують редьку або її сік:

Взяти чорну редьку середньої величини, розрізати навпіл, вирізати серцевину. В утворену воронку налити домашній мед і витримати деякий час, поки сік овоча виділитися в нього. Пити тричі на день по столовій ложці перед їжею.

Одну редьку почистити, натерти на тертці. В отриману кашку додати три ложки меду, поставити в тепле місце на кілька годин. Перед вживанням віджати сік через марлю і застосовувати як в попередньому рецепті.

При бронхіті, затяжному кашлі допомагає натерта чорна редька, загорнута в кілька шарів тканини. Прикласти компрес до грудей або до спини в області лопаток. Тримати не більше п’ятнадцяти хвилин. Дія аналогічно гірчичнику — при дуже довгому застосуванні можна отримати опік.

2) Для зовнішнього застосування:

Три столові ложки перетертої чистої редьки змішати з ложкою горілки і двома ложками меду. Нанести на марлю, покласти компрес на хворі суглоби. Користь від такого лікування буде більшою, якщо перед накладанням компресу прийняти гарячу ванну.

Користь при лікуванні п’яткових шпор буде як від чорного, так і від зеленого овоча. Коренеплід потрібно натерти на тертці. Кашку загорнути в складену в декілька шарів марлю, прикласти до хворих п’ятах.

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей редьки, слід бути вкрай обережним у її застосуванні, не забуваючи про протипоказання. Тоді цей дар природи стане незамінним помічником і значно полегшить життя.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду редьки

Корисні і шкідливі властивості редьки

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *