Корисна амарантового борошно для людини?

Зміст статті:

амарантового борошно — це унікальний продукт харчування, який високо цінується лікарями-дієтологами і всіма прихильниками здорового способу життя. Вона має найбагатший складом, завдяки якому вона входить в число так званих Суперфуд — продуктів з високою концентрацією корисних властивостей.

Але для більшості жителів Росії борошно з амаранту як і раніше залишається екзотикою, яку вони не поспішають включати в свій щоденний раціон. Щоб нарешті подолати цей бар’єр недовіри, необхідно детально розповісти в чому користь і шкоду амарантового борошна, як її правильно використовувати в кулінарії і для кого вона є незамінним продуктом харчування.

↑ зміст

Особливості

<>
Важливо знати!
<>
Про це повинен знати КОЖЕН! Неймовірно, АЛЕ ФАКТ! Вчені встановили СТРАШНУ взаємозв’язок. Виявляється, що причиною 50% всіх захворювань є БАКТЕРИИ і ПАРАЗИТИ, такі як Лямблії, Аскарида і Токсокара. Чим небезпечні ці паразити? Вони можуть позбавляти здоров’я і НАВІТЬ ЖИТТЯ, адже безпосередньо впливають на імунну систему, завдаючи непоправної шкоди. У 95% випадків імунна система виявляється безсилою перед бактеріями, і захворювання не змусять себе довго чекати.
Щоб раз і назавжди забути про паразитів, зберігши своє здоров’я, експерти та науковці радять приймати ЗА 1 РУБЛЬ …..

Читати далі .. »

Амарант — це одна з найдавніших сільськогосподарських культур на планеті. Вперше цю рослину почали вирощувати індіанці Південної і Центральної Америки, які називали його «золотим зерном Бога» і широко застосовували не тільки в кулінарії, але і медицині.

Було воно відоме і в Європі, зокрема в Стародавній Греції , де отримало свою назву «амарант» — безсмертний. Греки вірили, що вживання амаранту здатне значно збільшити тривалість життя і зміцнити здоров’я. З ними були згодні і цілителі з Стародавнього Китаю, які додавали зерна амаранту в свої еліксири довголіття.

У Древній Русі амарант називали щириця, бархатніком або півнячим гребінцем і використовували для приготування повсякденних і святкових страв, а також для вирощування немовлят. Однак на початку XVIII століття амарант практично повністю зник з полів Росії і застосовувався лише в якості декоративної квітки.

Сьогодні ця рослина переживає новий етап відродження та все частіше на прилавках магазинів можна зустріти упаковки амарантового борошна. Її виробляють з плодів амаранту, які з вигляду нагадують насіння маку, але мають більш світле забарвлення.

Цінність амарантового борошна укладена в її унікальному складі, який значно відрізняється від складу звичайної пшеничної муки. Насіння амаранту містять в собі колосальну кількість корисних компонентів, найважливішими з яких є:

  1. Вітаміни — A, C, групи B (B1, B2, B4, B6 і B9), PP, D, E, K;
  2. Мінерали — залізо, кальцій, калій, марганець, мідь, сильний, фосфор, цинк, магній і натрій;
  3. Поліненасичені жирні кислоти Омега-3, Омега-6 — стеаринова, лінолева, ліноленова, пальмитова, оленів;
  4. Антиоксиданти, в тому числі такі рідкісні, як токотріен і сквален;
  5. Найважливіші амінокислоти — лізин, триптофан і метіонін;
  6. Рослинні гормони — фітостероли;
  7. Фосфоліпіди;
  8. Флавоноїди — кверцетин, рутин;
  9. Рослинна клітковина.

Такий склад робить амарантового борошно надзвичайно цінним продуктом харчування, який за своїми корисними властивостями перевершує будь-які інші злакові культури, будь то пшениця, рис або кукурудза.

Тому борошно з амаранту входить в багато системи дієтичного харчування.

↑ зміст

Користь

На відміну від пшеничного борошна, яка містить крохмаль та інші вуглеводи, амарантового борошно майже на 20% складається з корисних рослинних білків. Ці білки легко засвоюються організмом і по своїй харчовій цінності навіть перевершують білкові продукти тваринного походження, зокрема молоко, м’ясо і рибу.

З цієї причини борошно з амаранту є одним з найбільш корисних продуктів для дітей, вагітних жінок, спортсменів і вегетаріанців. Крім того, в амарантового борошні немає глютену, який може викликати таке захворювання целікакія (непереносимість глютену) і стати причиною важкого виснаження організму.

Вживання амарантового борошна особливо корисно в холодній пору року і в міжсезоння, коли організм страждає від нестачі поживних речовин і піддається регулярним атакам з боку вірусів і хвороботворних бактерій. Регулярно включаючи її в свій раціон людина зможе помітно зміцнити своє здоров’я, підвищити життєвий тонус і поліпшити самопочуття.

Корисні властивості амарантового борошна:

  • Лізин. Борошно з амаранту багата на лізин, якого в ній в 30 разів більше, ніж у пшеничному. Він грає ключову роль в синтезі колагену, тому амарантового борошно сприяє поліпшенню стану шкіри, загоєнню ран, опіків і обморожень, відновленню хрящової тканини суглобів, оздоровленню волосся і нігтів.
  • Триптофан. У амарантових зернах також багато триптофану, необхідного для нормалізації гормонального фону людини. Він бере участь у виробленні гормону росту — соматотропіну, гормону щастя — серотоніну і головного регулятора обміну речовин — інсуліну;
  • Метіонін. Ця амінокислота, у великих кількостях міститься в амарантового борошні, допомагає захистити людину від будь-яких шкідливих впливів і значно поліпшити роботу імунної системи;
  • Вітаміни. За вмістом вітамінів амарантового борошно не поступається багатьом хімічним препаратам з аптеки. При цьому в ній містяться такі рідкісні вітаміни, як B4 (холін, який зміцнює мембрани клітин, знижує рівень холестерину в крові і допомагає боротися зі стресом і депресією) і E (в рідкісній формі токотріена — найсильнішого антиоксиданту, ефективно бореться з ознаками старіння);
  • Мінерали. Амарантового борошно дуже корисна для пацієнтів з анемією, так як в ній міститься в 5 разів більше заліза, ніж у пшеничному. Крім того, вона є багатим джерелом кальцію, необхідного для здоров’я кісток і зубів, калію і магнію, що зміцнюють серце і судини, фосфору, стимулюючого роботу мозку і інших найважливіших мікро- і макроелементів;
  • Сквалеон. Зерна амаранту містять в собі рідкісний елемент — сквален, який є найпотужнішим з відкритих вченими антиоксидантів. Раніше його добували тільки з печінки глибоководних акул, проте сьогодні його можна отримати, просто вживаючи борошно з амаранту. Сквален посилює надходження до клітин кисню, що сприяє помітного омолодження всього організму і значного посилення роботи імунітету;
  • Поліненасичені жирні кислоти. До складу борошна з зерен амаранту входить велика кількість поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6, які необхідні для відновлення клітин, синтезу багатьох важливих гормонів, вироблення життєвої енергії та посилення захисних функцій організму;
  • Фітостероли. Амарант — це багате джерело фітостеролів — гормонів рослинного походження. Вони допомагають знизити рівень цукру в крові і поліпшити стан хворих на діабет. Крім цього, фітостероли борються з підвищеним холестерином, розчиняють холестеринові бляшки і допомагають запобігти утворенню ракових клітин;
  • Рослинна клітковина. Амарантового борошно — це доступне джерело рослинних волокон, які покращують роботу травлення, виводять з організму шлаки і токсини, сприяють схудненню і допомагають знизити концентрацію глюкози в крові.

↑ зміст

Шкода

Амарант — це найцінніший дієтичний продукт, який практично не має шкідливих властивостей. Обмежувати себе в вживання цього продукту слід лише людям, що страждають від індивідуальної непереносимості амаранту і продуктів з нього, а також пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту в період загострення.

Для всіх інших амарант стане не тільки дуже корисним, але і надзвичайно смачним доповненням до щоденного харчування. Замінивши пшеничне борошно на амарантового можна без зусиль скинути кілька зайвих кілограмів, а з плином часу навіть вилікуватися від важкої форми ожиріння.

↑ зміст

Як приймати

Сьогодні борошно з амаранту можна купити в будь-якому великому супермаркеті у відділі дієтичних продуктів за ціною від 50 до 300 рублів залежно від виробника. Така вартість є доступною для більшості жителів Росії, але багато хто відмовляється від такої покупки, оскільки не знають, як її правильно використовувати в кулінарії.

Однак важливо розуміти, що борошно з амаранту — це не ліки, яке можна неправильно прийняти і отримати важкі побічні ефекти або передозування. Її можна просто додавати в звичні страви, наприклад, супи і соуси для додання їм густоти, а також в котлети, каші і, звичайно, випічку.

Існує безліч рецептів випічки з використанням амарантового борошна, в тому числі хліба, пирогів і печива. Також цю муку можна використовувати для приготування млинців оладок, пельменів та інших борошняних виробів. Однак в численних відгуках на цей продукт йдеться, що найкращий результат можна отримати змішавши амарантового борошно з пшеничного або житнього.

Корисна амарантового борошно для людини?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *