Користь і протипоказання груші

Груша — це плоди дерева настільки давно відомого людині, що ніхто точно не знає, звідки і коли воно прийшло. У природі Китаю, Країн Азії виростали дикі груші. Ряд з них окультурювати ще в другому столітті до нашої ери.

Перші згадки відносяться і до Греції, до тисячі років до нашої ери. У древніх росіян вона згадується з ХII століття, а в ХVII столітті на польський манер, плоди груші називалися «дулі». Навіть зараз часто грушами називають плоди-дички, а великі солодкі садові — дулями, дрібні садові — поддулямі. Солодкі дулі є на столі практично всіх людей.

↑ зміст

Звідки груші на столі росіян

У світі вирощується і пропонується до продажу 15 млн.тонн груш щорічно, з них 12 млн. Тонн — вирощені в Північній півкулі. Світові лідери з вирощування:

  • Китай
  • Італія
  • Іспанія
  • США
  • Чилі
  • Аргентина
  • ПАР

Варто відзначити що на частку Китаю припадає приблизно 52% всього світового експорту. Склалися сортові переваги: з Китаю йдуть поставки сортів: «Конференц», «Ya» (Я), з США: «Барлет», з Італії: «Абате», «Вільямс».

Варто відзначити, що з — за економічних санкцій, на фруктових ринках з’явилися груші, вирощені на території Росії, перш за все з Краснодарського краю: «Конференц» і «Тріумф».

↑ зміст

Чому корисні груші в харчуванні

Плоди груші завоювали популярність перш за все високими смаковими якостями, які зберігаються в свіжому і переробленому вигляді. Це неперевершені десерти і навіть гарніри. Не варто забувати, що ці плоди ще й джерело вітамін, мікро і макроелементів. По ряду показників, мікро і макроелементів, груші значно перевершують яблука.

Склад:

  • цинк
  • магній
  • мідь
  • калій
  • натрій
  • фосфор
  • залізо
  • кальцій

Вітаміни: С, А, Е, К, В, В1, В2, В12, В9 (фолієва кислота), В5, В3.

Присутні моносахариди, моно та полі ненасичені жирні кислоти, харчові волокна.

Завдяки низькій калорійності: від 42 до 58 ккал в 100 г, користь груші для дієтичного харчування неоціненна. Свіжі плоди добре заповнюють обсяг шлунка, дають відчуття ситості. Окремо варто сказати про китайських жовтих грушах сорту «Я», серед всіх популярних сортів — ці самі низькокалорійні.

Вміст калію доходить до 120 мг, цього цілком достатньо для нормальної роботи серця, нирок, клітинного обміну, зниження рівня холестерину. Крім того калій покращує роботу нервової системи, стабілізує сон, впливає на загальне самопочуття .

Збалансований вміст кальцію, магнію, фосфору, сприятливо позначається на стані кісток . Фолієва кислота бере активну участь в кровотворенні. Крім того, плоди сорту «Я», мають хороші смакові якості і прекрасний зовнішній вигляд. Ніжного, лимонно — жовтого кольору, вони естетично виглядають на будь-якому столі.

↑ зміст

Лікарське значення

Для людей з порушенням функції підшлункової залози, цукровий діабет, груші просто незамінні. Солодкість їм надає фруктоза, яка не вимагає великої кількості інсуліну, зміст же глюкози і сахарози набагато нижча, ніж в яблуках.

Виявлений антибіотик арбутин пояснює протизапальні властивості відвару з листя і плодів. Доведено їх профілактичний вплив на передміхурову залозу, щоденне вживання компоту або відвару з дички, хоча б протягом усієї зими, знижує ризик захворіти простатитом у чоловіків старше 50 років.

Користь груші дикоростучої, як ліки набагато перевершує культурні сорту. Високий вміст дубильних речовин в дикорослих плодах, робить відвар з них прекрасним в’яжучим засобом, який припиняє практично будь-яку діарею. Це засіб добре підходить дітям. Відвари з сушених листя і плодів — відхаркувальний, протикашльовий засіб, застосовують при бронхітах, пневмоніях.

Мінеральний склад забезпечує сечогінний ефект, що корисно при ряді захворювань нирок і сечового міхура.

↑ зміст

Застосування в косметології

Доведено користь груші в косметології. Людям, що страждають на тяжкі форми дерматиту може ефективно допомогти відвар з листя і плодів.

До складу багатьох засобів антивікової косметики входить екстракт груш. Саме за рахунок нього шкіра відновлює свою пружність, стає гладкою, набуває здоровий колір.

Можна робити грушеві маски в домашніх умовах, вони допоможуть позбутися від вугрової висипки, нададуть ліфтинг — ефект, знімуть запалення. Умивання з подрібненої до пюре грушею, діє як скраб, наявність твердих кам’янистих клітин, яблучної і оцтової кислоти, добре видаляє омертвілі частинки шкіри з обличчя, рук, зони декольте.

Але крім користі, груші можуть принести і шкоду організму, особливо при неправильному або надмірному їх вживанні.

↑ зміст

Шкода груші

Що б плоди не принесли шкоди організму, треба намагатися не їсти їх натщесерце, разом з важкої м’ясної їжі і не запивати великою кількістю води. Наявність харчових волокон і кам’янистих клітин (одревесневшая целюлоза) може принести шкоду під час загострення хвороб шлунково — кишкового тракту:

  • виразки
  • гастриту
  • коліту

З обережність вживати людям, схильним до хронічних запорів, для безпеки треба почистити і видалити серединку, так як саме в шкірці міститься найбільше дубильних речовин.

Дітям, літнім і ослабленим людям можуть принести шкоду недостиглі плоди. Цій категорії взагалі краще їсти їх запеченими. Піч можна як у власному соку, так і з медом, цукром, прянощами. Таке блюдо не дратує шлунково-кишкового тракту, добре засвоюється, зберігає більшість корисних властивостей.

Важливо правильно вибрати плоди, що б вони не завдали шкоди. Вони повинні бути стиглими, в міру м’якими, але не гнилими. Перед вживанням в їжу — ретельно промити плоди, вони можуть бути оброблені речовинами, що підвищують лежкість.

Дотримання цих нехитрих правил дозволить насолодитися смаком прекрасних плодів і не нашкодити здоров’ю.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду груш

Користь і протипоказання груші

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *