Користь і шкода апельсинового соку

Апельсиновий сік один з найпопулярніших напоїв у нашій країні. І це цілком зрозуміло: він чудово освіжає і володіє насиченим смаком. Про те наскільки цей продукт корисний для нашого організму, яка його калорійність і чи є протипоказання для його вживання, ми і розповімо в нашій статті.

Склад

Свіжовичавлений апельсиновий сік містить в собі велику кількість вітамінів C і A. На другому місці знаходяться вітаміни групи B, K і E. Крім потужного вітамінного складу, в ньому міститься велика кількість амінокислот, багатий мінеральний склад і такі речовини як іноситол, біофлонаід.

Однак слід зауважити, що настільки привабливий склад знаходиться не в будь-якому склянці апельсинового соку, а тільки в свіжовичавленому. Тому сік рекомендується випивати відразу ж після його приготування . Особливо радує те, що його калорійність дуже низька: всього 45 грам на 100 грам продукту.

↑ зміст

Користь

Свіжовичавлений апельсиновий сік важко назвати панацеєю від будь-яких хвороб. Але, тим не менш, його застосовують при багатьох захворюваннях як зміцнювальний і імунностімулірующее засіб. Адже він відмінно береться з хронічною втомою і депресією, надаючи сил і енергії особливо в осінньо-зимовий період. Відмінно захищає організм в період вірусних захворювань. І є прекрасною альтернативою вітамінним комплексам в весняний період.

Крім того, апельсиновий сік є відмінним антиоксидантом, нейтралізуючи починаються запальні процеси. Це його властивість, а також низька калорійність, сприяють позбавленню від зайвих кілограмів. Але все ж для того, щоб привести фігуру в порядок одного соку буде недостатньо: слід додатково подбає про збалансованість раціону і активному способі життя. Але, тим не менш, цей напій буде зміцнювати організм, сприяти кращому засвоєнню їжі і покращувати роботу шлунково-кишкового тракту, що особливо важливо в період боротьби із зайвими кілограмами.

Народна медицина рекомендує вживати такий сік в профілактичних цілях для:

  • зміцнення і підвищення еластичності стінок судин;
  • зниження запальних процесів в суглобах, легенів і печінки;
  • лікування шкірних захворювань;
  • профілактики недокрів’я.

В косметології апельсиновий сік також використовується здавна. Відомо, що він відмінно відбілює шкіру, надаючи їй свіжий і відпочив вигляд. При його регулярному застосуванні, стають практично непомітними або повністю проходять пігментні плями.

↑ зміст

Правила вживання

Не слід вживати сік кожен день, навіть не дивлячись на його низьку калорійність. Досить його пити 2-3 рази в тиждень. Так ви зможете наситити організм необхідними вітамінами і уникнути передозування. Крім того, не слід його пити нерозбавленим. Найкраще його розводити або водою, або іншими видами соку.

Наприклад, добре поєднуються між собою апельсин і морква. Морквяно-апельсиновий сік до всього іншого буде ще і зміцнювати зір. А ось апельсиново-лимонний сік буде відмінною підмогою в період простудних захворювань. Варіантів того з чим комбінувати апельсиновий сік маса. Головне знайти той, який підійде до смаку саме вам. Таке поєднання не збільшить його калорійність, але при цьому урізноманітнює його вітамінний склад.

Ще одне важливе правило: не пийте сік на голодний шлунок. Велика кількість містяться в ньому кислот можуть негативно відбитися на слизовій шлунково-кишкового тракту. Саме тому рекомендується, перед тим як випити сік, перекусити чимось легким. Недотримання цього правила в майбутньому може загрожувати такими захворюваннями як гастрит, печія і навіть рак.

↑ зміст

Шкода

Користь апельсинового соку цілком очевидна. Але все ж слід бути акуратним і приймати його в розумних дозах. В іншому випадку можна порушити роботу організму.

Шкода апельсинового соку на собі можуть відчути люди, які страждають хворобами шлунково-кишкового тракту. Тому їм вживання такого продукту протипоказане.

Свіжий напій негативно позначається і на стані зубів. Після його вживання зуби покриваються тонкою плівкою з кислот, які згубно впливають на емаль зуба. Тому після його вживання рекомендується полоскати рот чистою водою.

Шкода може нанести і пакетований сік. У такому напої міститься велика кількість цукру, висока калорійність і повністю відсутні вітаміни. Тому якщо дуже хочеться апельсинового соку, а можливості випити свіжовичавленого немає, краще з’їсти апельсин. У ньому міститься велика кількість клітковини, яка прекрасно стимулює роботу шлунково-кишкового тракту і сприяє кращому засвоєнню вуглеводів.

Апельсиновий сік при вагітності вживати можна, але в обмежених кількостях і тільки в тому випадку, якщо у немає алергічних реакцій на цей фрукт.

↑ зміст

Використання в кулінарії

Апельсиновий сік набув широкого поширення і в кулінарії. Так його додають в різні коктейлі і соуси. Крім цього, сік відмінно себе зарекомендував при приготуванні маринадів, рибних і м’ясних страв і т.д. Без цього продукту не обходиться не одне заклад громадського харчування.

Отже, сік це прекрасний освіжаючий напій. Але вживати його слід дуже акуратно, не перевищуючи рекомендовані дози. Так, ви зможете урізноманітнити свій раціон, а значить зробити його більш збалансованим і здоровим. І найголовніше, готуєте апельсиновий сік будинку. Так, ви зможете бути впевнені, що це дійсно корисний сік, який не містить штучного цукру, харчових добавок і барвників.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду апельсинового соку

Користь і шкода апельсинового соку

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *