Користь і шкода баклажанів

Баклажан належить до сімейства пасльонових. Цей овоч цінний своїми смаковими і кулінарними якостями. Баклажани смачні в смаженому, вареному, фаршированому, запеченому вигляді. Так само, як і в маринованому, солоному, сушеному. Ще їх можна їсти сирими.

Існує безліч сортів цього овоча, і всі вони придатні до вживання в їжу. Їх плоди відрізняються за формою і за розміром (від невеликих і округлих до великих і витягнутих, овальних або грушовидних). Зустрічаються плоди, що досягають величини дині і нагадують її по формі.

Баклажани бувають як звичайного для нас темно-фіолетового кольору (так звані «синенькі»), так і інших відтінків. Це залежить від їх сорту.

↑ зміст

У чому користь баклажанів

Незважаючи на незначну кількість вітамінів, вони містять корисні макро-, мікроелементи, є джерелом харчових волокон. Цей овоч необхідно розглядати в якості одного з тих корисних продуктів, які обов’язково повинні регулярно бути присутнім на обідньому столі.

Користь баклажанів полягає в наступному:

  1. Вітаміни B1 і C, солі заліза, міді, марганцю і кобальту, що містяться в баклажанах, дозволяють стимулювати кровотворення, через що їх рекомендують при недокрів’ї.
  2. Вони можуть входити до складу дієти при цукровому діабеті, тому що мають невисокий вміст вуглеводів.
  3. Баклажани містять незначну кількість калорій, але при цьому досить поживні, що дозволяє їм бути цінним продуктом для людей, які прагнуть подолати наявність зайвих кілограмів.
  4. Через вміст нікотинової кислоти (вітамін PP), їх радять регулярно і в необмеженому обсязі споживати курцям, які бажають залишити цю звичку. Були проведені дослідження, які довели, що вітамін PP, що надходить в організм в потрібній кількості здатний полегшити період боротьби із залежністю від нікотину. Очевидно, що одних баклажанів для цього буде недостатньо, застосовувати їх можна тільки як допоміжний засіб і при наявності непохитного рішення залишити шкідливу звичку.
  5. Грубі харчові волокна, що містяться в баклажанах в більшій кількості, ніж в кабачках та гарбузі, дуже позитивно впливають на травлення, нормалізують стілець, зменшують здатність всмоктування в стінки кишечника шкідливих речовин.
  6. Через значне вмісту калію, баклажан надзвичайно корисний при набряках. А при зменшенні набряків навантаження на серце знижується.
  7. Наявність в хімічному складі цього овоча оптимального змісту таких речовин як натрій, калій, пектини, тартронова кислота та інших, робить його цінним і дозволяє рекомендувати людям, що страждають нирковими хворобами, для профілактики атеросклерозу (вони сприяють виведенню холестерину).
  8. Що містяться в баклажанах антоціани, що роблять їх «синенькими», надаючи шкірці фіолетове забарвлення, зменшують ризик появи хвороби Альцгеймера тим, що захищають цілісність клітин нервової системи людини. Тому цей овоч дуже бажаний в раціоні людей, вік яких перевищує 50 років.

↑ зміст

Шкода баклажанів

Чи існують у баклажанів протипоказання? Їх шкода чи користь залежать від зрілості плода, а також способу приготування.

  • Смажений овоч принесе шкоду людям з проблемним шлунково-кишковим трактом.
  • переспілі баклажани у великій кількості містять особливу речовину — соланін, що додає овочу гіркоту і викликати отруєння.

Виходячи з вищесказаного, рекомендується використовувати тільки молоді, не до кінця дозрілі плоди, що не приносять шкоди організму. Слід враховувати, що вміст соланіну збільшується в міру дозрівання, тому краще уникати придбання зрілих плодів, що відрізняються товстою шкіркою і великими насінням. Їх м’якоть має зеленуватий відтінок, дуже швидко набув, бурий колір при розрізі. Хороші баклажани, не заподіюють шкоду, мають чисто білу м’якоть, яка при разрезиваніі її довго не змінює свого кольору, насіння в цьому випадку дуже ніжні і практично непомітні. На сьогоднішній день вже можна зустріти і такі сорти цього овоча, придатність яких до вживання в їжу не залежить від ступеня їх зрілості, так як вміст соланіну, який надає шкоду, не збільшується.

↑ зміст

Як вибирати і зберігати баклажани

Потрібно намагатися купувати молоді плоди, які можна відрізнити по свіжою, гладкою і тонкої шкірці, їх плодоніжка має зелений колір. Легке натиснення пальцем повинно залишати на поверхні шкірки швидко зникає ямку. Молоді плоди придатні до вживання навіть в сирому вигляді. Слід пам’ятати, що баклажани з цілої шкіркою зберігаються значно довше пошкоджених плодів. Зберігати баклажани рекомендується в холодильнику, на середній полиці. Термін зберігання овочів буде більш тривалим, якщо їх не мити і не закривати щільно. Краще тримати їх в провітрюваному контейнері.

↑ зміст

Чи не шкідливі баклажани годуючим мамам і дітям

Отруєння соланином може викликати припинення вагітності, тому майбутнім мамам слід бути обережними при вживанні баклажанів і відмовитися від перестиглих плодів.

Педіатри і дієтологи, що представляють офіційну медицину, не рекомендують давати баклажани дітям до 3-х річного віку, так як міститься в овочі соланін може завдати шкоди дитині. Але, застосовуючи деякі прийоми, можна звести ризик потрапляння соланіну в організм і шкода від нього до мінімуму.

  • І годуючим мамам, і дітям слід вживати саме молоді плоди овоча.
  • Очистивши і вимочивши баклажани в звичайній воді, ви позбудетеся від небажаних речовин.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду баклажанів

Користь і шкода баклажанів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *