Користь і шкода чорного винограду

Сонячний промінь, пробившись крізь різьблену листя, висвітлив виноградне гроно, вихопивши з тіні матовий блиск її чорних ягід … Чорний виноград — це дивовижне за формою і кольором, творіння природи — завжди було об’єктом уваги в мистецтві і предметом глибокого вивчення і опису в науці.

Колір виноградних ягід

Опису цієї культури присвячені сотні томів наукових праць. І це зрозуміло — світовий фонд виноградних сортів налічує понад 20 тисяч назв.

Палітра кольору виноградних грон досить різноманітна. Наука це пояснює існуванням речовин з великою біологічною активністю, званих флавоноїдами, саме їх концентрація і визначає забарвлення квітів і ягід.

Чим вищий вміст флавоноїдів, тим темніше забарвлення. Отже, в чорному винограді, чорниці, смородині і т. Д. Міститься максимальна кількість цієї речовини.

↑ зміст

Три — в одному (це про виноградної шкірці)

  • Говорячи про флавоноїди, слід згадати про їхню здатність надавати ягодам чудовий смак і про те, як велика їх користь для людського організму. Точно встановлено, що вони запобігають тромбоз судин, зміцнюють їх стінки і сприяють руйнуванню вже наявних тромбів. Флавоноїди також надають нормалізує на серцевий ритм.
  • Друге речовина, що міститься в виноградної шкірці, це ресветарол. Згідно з новими дослідженнями ця речовина пригнічує ріст новоутворень і прогресування злоякісних клітин.
  • Третій компонент — це фенольні кислоти. Спільно з флавоноїдами вони сприяють чистоті судин, оскільки протистоять відкладенню «поганого» холестерину.

Однак, незважаючи на всі прекрасні властивості шкірки, вона може завдати шкоди людям, що страждають виразкою шлунка.

↑ зміст

Ампелотерапія

Продовжуючи розмову про чорному винограді, познайомимося ще з одним специфічним терміном — ампелотерапія, що означає лікування виноградом і його похідними . Цей напрямок в медицині обумовлено унікальністю складу виноградних ягід.

  1. Хімічний склад.

Чорний виноград містить всі вітаміни, амінокислоти і мікроелементи, необхідні для організму людини.

Його ягоди містять:

  • вітамінні групи А, В, К, РР, Е, С;
  • з’єднання заліза і марганцю, натрію і кальцію, фосфору і холіну, цинку і селену.

Питома вага амінокислот, які містить виноград, дуже високий. Це грає величезну роль в стимуляції обмінних процесів, синтезі білків і гормонів в організмі людини. На тлі досить низької поживності цих ягід, його користь ще більш очевидна.

2. Лікувальна дія.

Методика лікувального впливу і користь чорного винограду описані навіть в античній літературі.

Сучасні дослідження і накопичений досвід, дозволяють узагальнити медичні аспекти впливу цих ягід. Регулярне вживання чорного винограду:

  • покращує роботу головного мозку — пам’ять, швидкість реакції і концентрацію уваги;
  • знижує ризик хвороби Альцгеймера;
  • надає протівоттечное, протипухлинну та антиоксидантну дію;
  • нормалізує рівень цукру в крові, оскільки ці ягоди володію відносно низьким глікемічним індексом;
  • запускає механізм успішної роботи серцево — судинної системи;
  • є відмінним профілактичним і лікувальним засобом проти дисбалансу в імунній та гормональній системі;
  • надає заспокійливу дію на нервову систему, позбавляючи від стресів і депресій;
  • допомагає при захворюваннях дихальних шляхів, будучи засобом, добре розріджують мокротиння при кашлі.

Регулярне вживання всього однієї кисті чорного винограду і його продуктів, через короткий час матимуть позитивний вплив на загальне самопочуття і здоров’я людини.

↑ зміст

Про користь чорного винограду і його похідних продуктів

Виноград можна вживати у свіжому вигляді, переробивши його на сік і в сухому вигляді. Повсякденне його вживання має визначатися правилом: «… лише міра визначає бути речовині шкідливим чи корисним» …

Але якщо прийнято рішення про ампелотерапію — необхідна попередня консультація у терапевта. Оскільки ефективність лікування багато в чому залежить від відповідності поставленого діагнозу і використовуваного сорту винограду.

Скажімо, бронхіти і катари дихальних шляхів краще піддаються впливу сортом Ізабелла, а порушення обміну жирів і білків краще коригує білий виноград сорту Мадлен і Шасла.

Користь від соків, приготованих з чорних сортів винограду, зберігається лише при холодному віджимання ягід. Такі соки можуть з успіхом використовуватися як прекрасний продукт харчування і для коригування різних патологічних станів організму. Особливо в період чистки організму від шлаків і токсинів.

Виноградні компоти не можуть завдати шкоди, а й користь їх вельми сумнівна.

Ізюм та кишмиш — це різновиди сушеного винограду. Ще з давніх-давен він використовувався як засіб, що зміцнює серце і нервову систему. Оскільки містить багато вітамінів і корисних мінеральних солей. Зокрема, велика концентрація бору в сушеному винограді забезпечує захист від остеопорозу.

Часто виникає питання — чи є користь від червоного виноградного вина? Відповіддю і застереженням можуть служити слова: «… вино лікує всі хвороби, крім алкоголізму» … Келих червоного вина, безсумнівно, прикрашає життя, але не замінює свіжий виноград або виноградний сік.

↑ зміст

З кісточками або без …

Насолоджуючись смаком ароматної чорної виноградинки, багато хто воліє випльовувати кісточки. Це, звичайно справа смаку.

Але, слід знати, що саме в цих крихітних зернятках міститься велика кількість антиоксидантів, які нейтралізують агресивні дії навколишнього середовища, гальмують процеси старіння.

Однак для людей , що відносяться до групи ризику, виноградні кісточки можуть завдати шкоди. Набагато безпечніше і ефективніше використовувати масло і екстракт, одержувані з цього продукту.

↑ зміст

У чому шкода чорного винограду

Говорячи про те, як велика користь цих чорних ягід, слід пам’ятати, що вони здатні завдати і шкоди людському організму.

  • Існує інформація про те, що виноградні кісточки можуть завдати шкоди людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Наказують виключити виноград і з раціону харчування вагітних жінок.
  • Великий вміст цукру в ягодах винограду — це основне протипоказання цього продукту для діабетиків.
  • Безсумнівний шкоду завдасть людині вживання винограду разом з сирим молоком, жирною їжею і мінеральною водою. Таке поєднання продуктів може спровокувати розлад шлунку.

І все ж, нехай ці неймовірно смачні ягоди завжди присутні на вашому столі, захищаючи від хвороб і стресів, зберігаючи молодість і красу.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду чорного винограду:

Користь і шкода чорного винограду

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *