Користь і шкода для організму людини від вживання ріпи

Як городнього рослини ріпа вирощується вже давно. На думку істориків ще шість тисяч років тому займалися її культивуванням в Середземномор’ї, Східній і Південній Азії. Величезну популярність вона отримала за невибагливість при вирощуванні і високу врожайність.

Хімічний склад овоча

Користь ріпи на організм людини велика і даний факт має наукове підтвердження. Останні дослідження показали, що вітаміну С в ній міститься в кілька разів більше, ніж в будь-якому іншому коренеплоду. Також ріпа багата на вітаміни групи В, РР, провітамін А і полісахариди. Регулярне вживання коренеплоду дозволяє повністю заповнити запаси йоду, марганцю, магнію натрію, фосфору і заліза в організмі.

Особливу цінність овоч представляє за зміст в ньому глюкорафаніну, що вважається дуже рідкісним елементом і присутнім тільки в цвітній капусті, брокколі і кольрабі. Регулярне включення в харчування продуктів, що містять глюкорафанін, дозволяють знизити ризик розвитку діабету і онкологічних захворювань.

Крім вище згаданих корисних речовин в ріпі в достатній кількості присутні різні набори мінеральних солей, необхідні для нормального функціонування нашого організму. Найбільш корисними вважаються солі сірки, які допомагають ефективно очищати та знезаражувати кров, розщеплювати камені в нирках і сечовивідної системи.

Величезна користь від регулярного вживання коренеплоду виявляється на стан кісткової системи. Даний ефект досягається за рахунок високого вмісту магнію, який сприяє виробленню і засвоєнню кальцію організмом.

↑ зміст

Корисні властивості коренеплоду

Незважаючи на деякі протипоказання користь коренеплоду велика. Для організму включення в харчування ріпи є:

  • джерелом рослинної клітковини. Її наявність дозволяє надавати на гладку мускулатуру кишечника легкий дратівливий ефект. Подібна дія підсилює перистальтику кишечника, що дає можливість, легко виводить шлаки з організму;
  • низькокалорійним продуктом. Ріпа незамінна при схудненні, так як на 90% відсотків складається з води. Саме ця обставина робить її привабливою в якості дієтичного продукту;
  • продуктом з седативний ефект. При надмірному нервовому збудженні показано вживання овоча в сирому вигляді або соку з нього. Знаходяться в ньому специфічні речовини надають м’який заспокійливий ефект на нервові волокна;
  • джерелом фітонцидів. Наявність подібних речовин надає на організм людини антибактеріальний вплив. Особливо цей ефект проявляється при накладенні компресу.

↑ зміст

Лікувальна дія

Також користь від вживання ріпи полягає в тому, що вона прекрасно бореться з різними недугами. Використання її в якості додаткового лікувального засобу до основного терапевтичного курсу позбавляє від наступних захворювань:

  • Ревматизму, артриту та інших полиневритическому процесів, що проходять в суглобах. Її застосування дозволяє досить швидко вивести з організму сольові відкладення. А компреси з вареної ріпи на хворі суглоби допомагають заспокоїти і зняти біль;
  • полегшує перебіг цукрового діабету;
  • хронічного запору. Наявність в м’якоті коренеплоду природного антибіотика дозволяє придушити зростання патогенної мікрофлори в кишечнику.
  • інфекційних процесів в носоглотці (ангіна, ларингіт, гайморит, фронтит і ін.).
  • гастриту із зниженою кислотністю. Вживання соку зі свіжої ріпи підсилює секреторну функцію при недостатньому виробленні шлункового соку;
  • дискінезії жовчовивідних шляхів;

Також ріпа підсилює мозкову діяльність, що робить благотворний вплив на пам’ять і допомагає позбутися від головних болів.

↑ зміст

Протипоказання коренеплоду

Однак крім лікувального ефекту ріпа має протипоказання при певних захворюваннях. Тому не варто безконтрольно вживати цей корисний овоч, тому що містяться в ній речовини, можуть викликати загострення.

У сирому вигляді ріпа протипоказана для хворих страждають гострими запальними процесами, що проходять в шлунку і дванадцятипалої кишці, хронічними гепатитами, холециститами , колітом, гострим гастроентеритом і серйозними розладами нервової системи. Не варто вживати сиру ріпу і сік з неї при гострому запаленні нирок і печінки.

Незважаючи на протипоказання, ріпа в вареному вигляді дозволяє розширити коло можливого її використання і вживання.

↑ зміст

Корисно знати

Харчову цінність представляє не тільки коренеплід, а й бадилля ріпи. Молоде листя рослини є чудовою добавкою до весняних вітамінним салатів. За смаковими і поживними якостями бадилля ріпи можна порівняти з селерою і ревенем. Що володіє приємним пікантним ароматом зелень додасть овочевих страв неповторний вишуканий смак.

Відео про користь і шкоду ріпи:

Користь і шкода для організму людини від вживання ріпи

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *