Користь і шкода фруктози

У кожному магазині на полиці з продуктами для діабетиків можна побачити фруктозу, яка використовується багатьма людьми як ефективний замінник цукру. Якщо припустити, що фруктоза рекомендується людям, хворим на діабет, то користь даного продукту для організму здорової людини і зовсім не викликає сумнівів. Але чи так це насправді?

Що таке фруктоза?

Фруктозу по-іншому можна назвати плодовим або фруктовим цукром, оскільки даний моносахарид у великій кількості присутній практично у всіх видах ягід і фруктів, а також поряд з глюкозою міститься в звичайному харчовому цукрі. Для багатьох домогосподарок і ласунів фруктоза є незамінним продуктом, оскільки вона набагато солодший звичайного цукру і, відповідно, для того щоб надати потрібну солодкість страв потрібно зовсім невелика кількість фруктового цукру.

Користь і шкода фруктового цукру вже багато років обговорюється провідними вченими і дієтологами всього світу, але існує ряд незаперечних фактів, з якими слід обов’язково ознайомитися тим, хто бажає включити фруктозу в свій щоденний раціон.

Чому фруктозу рекомендують вживати людям хворим на цукровий діабет?
Існує кілька причин виникнення цукрового діабету, однією з яких є погана регуляція і низька продуктивність інсуліну. Наслідком чого може стати порушення вуглеводного обміну речовин, ангіопатія (ураження кровоносних судин), нейропатія (розлад нервової системи), а також неправильна робота багатьох інших органів і систем організму.

Уникнути цієї проблеми діабетикам допомагає фруктоза, оскільки вона не потребує інсуліні і ніяк не впливає на рівень глюкози в крові. Деякі клітини організму здатні безпосередньо засвоювати плодовий цукор, перетворюючи його в жирні кислоти, а потім в жир. У зв’язку з цим, є в будь-якій кількості фруктозу можна тільки людям з цукровим діабетом 1 типу та недоліком ваги.

У чому полягає шкода фруктози для людей з цукровим діабетом 2 типу?
При даному виді діабету слід обмежувати кількість плодового цукру, оскільки зайве вживання даного продукту неминуче призведе до ожиріння та інших неприємних наслідків для організму. Для дорослих щоденна доза становить не більше 30-40 грам. Для дітей, хворих на діабет, не більше 0,5 грам на кілограм загальної маси тіла. Перевищення дози сприяє високому холестерину і підвищеного вмісту ліпідів в крові. В цьому випадку вживання фруктози може завдати істотної шкоди організму збільшивши навантаження на серцево-судинну систему, а також на судини головного мозку. Наслідком чого може служити низька працездатність людини і погіршення його пам’яті.

↑ зміст

Користь фруктози

  • Швидке схуднення
    При правильному вживанні даного продукту можна значно знизити вагу, оскільки фруктоза в кілька разів солодша за глюкозу і сахарози. Користь фруктози в даному випадку полягає в можливості знизити калорійність страв і зменшити звичні порції. При заміні звичайного цукру фруктозою не відбувається накопичення вуглеводів в організмі, також як і зайвих кілограмів.
  • Відновлення організму
    Користь фруктози полягає також у забезпеченні організму необхідною енергією, допомагаючи відновити сили і підвищити тонус. Це відноситься до стомлення організму як після фізичних, так і після розумових навантажень. Тому багато спортсменів вважають за краще фруктозу, а не звичайний цукор.
  • Користь для зубів
    Науково доведено, що у людей, що вживають фруктозу, на 35-40% знижується ризик виникнення карієсу, тому багато батьків вважають за краще годувати дітей продуктами, в складі яких присутній цей продукт.
    Крім цього, фруктоза в малій кількості здатна значно полегшити щоденне навантаження на печінку, діючи в якості адсорбенту для алкоголю, нікотину та інших токсичних речовин.

↑ зміст

Шкода фруктози

  • Ожиріння
    Плодовий цукор одночасно може бути корисним для схуднення і в той же час нанести значної шкоди будь-якій дієті, сприяючи швидкому накопиченню зайвих кілограмів. Все залежить від регулювання споживання фруктози, оскільки всмоктуючись в клітини, плодовий цукор швидко насичує організм, але в той же час сприяє швидкому появі почуття голоду. Американські вчені вважають, що масове ожиріння в країні пов’язане саме з додаванням фруктози в випічку, солодкі газовані напої і т.д. А тому користь плодового цукру в США стоїть під великим знаком питання.
  • Хвороби печінки
    Надлишок фруктози в організмі сприяє появі серйозних проблем з печінкою. Шкода фруктози в даному випадку полягає в зниженні засвоєння міді організмом, а це в свою чергу може викликати недокрів’я і в результаті спровокувати жирову дистрофію печінки або печінкову недостатність.
  • Шкода для маленьких дітей
    Фруктові соки, насичені плодовим цукром, не рекомендується давати дітям до шести місяців, оскільки він знижує здатність організму засвоювати вуглеводи, а це може привести до кольок, плаксивості, порушення поведінки і сну.

↑ зміст

Як уникнути шкідливого впливу

Щоб шкоду при споживанні фруктового цукру був мінімальним, слід отримувати його в натуральному або необробленому вигляді з фруктів і ягід, поєднуючи їх з несолодкими кисломолочними продуктами. Крім цього, потрібно намагатися обмежувати себе в споживанні солодощів і будь-яких кондитерських виробів, що містять фруктозу, глюкозу, звичайний цукор і сиропи на основі даних цукрів. Це особливо стосується дітей, так як вчені довели, що ці види цукрів викликають залежність, що в підсумку може посприяти раннього розвитку цукрового діабету і ожиріння у дітей. Не варто зловживати магазинними соками і солодкими газованими напоями з високою концентрацією фруктози.

Перш ніж придбати такий продукт, необхідно ознайомитися зі складом, так як, наприклад, в одній пляшці газованої води міститься близько 12 столових ложок цукру. Для того щоб не спровокувати діабет, необхідно включати в раціон безвуглеводних замінники цукру обов’язково природного походження.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду фруктози:

Користь і шкода фруктози

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *