Користь і шкода капусти брокколі

Білокачанна капуста відома кожному з нас. Однак про брокколі — праматері сучасних сортів цього овоча ми перебуваємо в повному незнання. Вперше капуста брокколі почала культивуватися 2 тисячі років тому.

З тих пір вона вирощується і використовується в кухні багатьох народів земної кулі, а також є одним з найбільш затребуваних продуктів дієтичного харчування. Її корисні властивості не викликають сумнівів, але чи є у неї протипоказання? Практично немає.

Брокколі з латинської перекладається як «кисть руки». Вважається, що таку назву овоч отримав через свого подібності зі стиснутим кулаком. В їжу використовують не розкрилися суцвіття цієї рослини. До речі, ми звикли бачити в магазинах зелені суцвіття, але у деяких сортів вони можуть бути білими, жовтими або фіолетовими.

↑ зміст

Склад

Відмінні смакові якості і користь брокколі обумовлені її високою поживною цінністю і унікальним вітамінним складом.

Овоч багатий вітамінами U, групи В, аскорбінової кислотою, бета-каротином, калієм, марганцем, йодом, залізом, міддю і т. д. У ньому містяться тіамін, рибофлавін, метіонін, тартронова кислота, легкозасвоювані амінокислоти.

Вітаміну С в цій капусті в 2 рази більше, ніж в інших сортах, а каротину майже в 50 разів (!). Все це в сукупності і робить її корисні властивості такими цінними в дієтичному харчуванні.

Вживати брокколі можна як самостійну страву, так і в суміші з іншими овочами, м’ясом, крупами. Тривала термічна обробка руйнує корисні речовини, тому рекомендується вживати брокколі переважно в сирому вигляді . Її можна бланшувати, при цьому процес термічної обробки не повинен перевищувати 4 хвилин.

Страви з брокколі урізноманітнюють ваше меню в холодну пору року, коли відчувається дефіцит вітамінів і мікроелементів.

↑ зміст

Лікування

Лікарські властивості брокколі допоможуть позбавити від більшості проблем, пов’язаних зі здоров’ям. Це виключно корисна рослина здатне:

  • Покращувати роботу серця
  • Захистити судини від атеросклерозу
  • Зміцнити імунітет
  • Боротися з розвитком раку шлунка і виразкою
  • Покращувати зір
  • Нормалізувати водно-сольовий баланс
  • Гальмувати руйнування хрящів і суглобів при артриті
  • Підвищувати ефективність роботи мозку
  • Активізувати травлення
  • Нейтралізувати шкода токсинів в печінці
  • Сповільнювати процеси старіння
  • Очистити організм від шлаків
  • Призупинити розвиток целюліту
  • Перешкоджати сп’яніння
  • Підвищити еластичність сполучної тканини і т.д.

Капуста брокколі практично єдиний овоч (такі ж властивості має морква), який має противиразкових чинником. При регулярному вживанні вона здатна повністю вилікувати виразку шлунково-кишкового тракту. Шкода капусти при підвищеній кислотності не доведений, хоча деякі джерела пишуть про це. Навпаки, цей овоч заспокоює шлунок і покращує його роботу.

↑ зміст

Додаткова інформація

Капуста брокколі незамінна в раціоні людей з порушеннями функції щитовидної залози і страждають на ниркову недостатність. Її корисні властивості допоможуть при ураженні центральної нервової системи та порушеннях жирового обміну.

Дієтологи називають її омолоджуючий овочем. Доведено, що люди, що вживають брокколі в свіжому і тушкованому вигляді відрізняються квітучим зовнішнім виглядом і довголіттям.

В її складі виявлено кілька десятків біологічно активних речовин, які допомагають блокувати ріст пухлин — такі як сульфорафоран, індол-3-карбін , сінегрін, анетолтрітіон і т.д. Цей овоч рекомендується при терапії променевої хвороби. Також він зменшує шкоду опромінення та хіміотерапії.

↑ зміст

Корисні властивості соку

Сік брокколі має унікальні властивості. Він засвоюється практично миттєво, збагачуючи організм життєво необхідними мікроелементами і корисний при діабеті. Для поліпшення смаку капустяний сік можна змішувати з гранатовим, морквяним, буряковим, яблучним, лимонним соками.

Ще однією особливістю соку брокколі (втім, це стосується і інших капустяних соків) є його здатність покращувати колір обличчя і відновлювати емаль на зубах. Але для отримання результатів необхідно випивати в день не менше 3 склянок соку.

Вона допомагає зміцнити ослаблений організм і підтримувати його в гарному тонусі. Один стакан соку в день допоможе підвищити імунітет і створити надійний заслін вірусам і бактеріям.

↑ зміст

Для будь-якого віку

Низький вміст калорій — всього 33 ккал на 100 г, робить цей овоч незамінним продуктом всіх низькокалорійних дієт. У «королівської капусті» багато клітковини. Вона швидко дає відчуття насичення, м’яко очищає організм і усуває шкоду шлаків в кишечнику.

Численні дослідження довели її корисні властивості для вагітних жінок. Споживання брокколі знижує ризик виникнення у плода різних патологій.

Цей овоч відноситься до особливого класу рослин. Він здатний очищати організм і зміцнювати його захисні сили. Дієта, що включає цю корисну капусту, допомагає відновити рівновагу після перенесеного стресу і нейтралізувати шкоду тривалих навантажень на нервову систему. Обов’язково слід вживати брокколі в їжу людям похилого і ослабленим тривалою хворобою людям.

↑ зміст

Протипоказання

Брокколі і будь-яка інша капуста мають протипоказання при запаленні підшлункової залози. В іншому шкоду цього овоча не виявлене. У людини може бути індивідуальна непереносимість капусти, але зустрічається це явище дуже рідко.

Відео про користь і шкоду брокколі

Користь і шкода капусти брокколі

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *