Користь і шкода мойви

Мойва — невелика риба, що живе в океанських водах. Ця представниця сімейства корюшковиє має масу цінних властивостей і є ідеальним продуктом, який надає широкий спектр впливу на людський організм. Доведено її користь при багатьох серйозних захворюваннях. Так само корисна і ікра. Але в ряді випадків ці унікальні продукти здатні завдати шкоди.

Мойва — дієтичний продукт. У 100 грамах цієї риби всього 116 ккал. В її складі велику кількість легкозасвоюваних білків і мінімум сполучної тканини. Тому готується вона швидко і так само швидко засвоюється організмом.

По складу і кількості корисних речовин ця крихітка справжня рекордсменка. Її хімічний склад багатий і різноманітний — це вітаміни, амінокислоти, насичені жирні кислоти Омега 3 і Омега 6, бром, калій, селен і фосфор.

В одній порції мойви міститься тижнева норма йоду і денна норма хрому.

Її користь, як джерела повноцінних білків і мікроелементів, безцінна.

↑ зміст

як приготувати

В їжу мойву вживають вареної, смаженої, запеченої, копченої, в’яленої. Незважаючи на дешевизну, вона дуже смачна, просто потрібно її правильно приготувати. Рибу закладають в киплячу воду, закривають кришкою і варять на слабкому вогні. А перед смаженням краще відварити її до напівготовності, тоді продукт вийде соковитим і ніжним .

Найбільші особини можуть досягати в розмірі до 30 см, але на прилавках найчастіше зустрічається мойва середніх розмірів — до 18-20 см. Вся справа в тому, що улов риби проводиться практично круглий рік і вона не встигає набрати вагу.

↑ зміст

в лікувальному харчуванні

Цілюща користь мойви обумовлена її оздоровчим ефектом:

  • Макроелементи в її складі полегшують засвоєння кальцію, що позитивно позначається на формуванні кісток, нігтів і зубів
  • Фосфор стимулює мозкову діяльність
  • Насичені жирні кислоти підтримують роботу серця, печінки, нирок, селезінки, сприяють очищенню судин
  • Вітаміни та селен допомагають відновити міцний імунітет, поліпшити зір, повернути шкірі свіжість і еластичність
  • Йод зміцнює щитовидну залозу і нормалізує її функції

Щоденне вживання всього 100 грамів мойви є відмінною профілактикою інсультів і інфарктів.

↑ зміст

Ікра

Ікра мойви — це білок в чистому вигляді, який по живильній цінності мало поступається червоній ікрі. Користь цього продукту зумовлена великою кількістю вітамінів, мінералів і поліненасичених жирів.

Крім того, ікра:

  • Допомагає відновитися після травм, переломів і важких хвороб
  • Зміцнює опорно-руховий апарат і зубну емаль
  • Підвищує працездатність і настрій
  • Покращує роботу м’язів
  • Підвищує чоловічу потенцію і жіноче лібідо
  • Прискорює обмінні процеси і розщеплення жирів
  • Нейтралізує шкоду перенесеного стресу і емоційних перевантажень
  • Володіє антиоксидантними властивостями

Кожен, хто хоче відчувати себе бадьорим і енергійним, повинен включати в свій раціон цей чудовий продукт.

↑ зміст

Консерви з ікри

Консервована ікра з мойви в сучасному виконанні навряд чи можна віднести до продуктів здорового харчування. Її користь викликає великі сумніви. По-перше, її калорійність, в залежності від добавок може досягати 330 ккал на 100 грамів. По-друге, шкода такого продукту обумовлений великим вмістом консервантів, солі і хімічних речовин, які додають в нього виробники.

Солона ікра при безконтрольному споживанні може стати причиною набряків, зайвої ваги і накопичення в організмі холестерину.

Цей продукт не рекомендується при захворюваннях нирок, шлунка, дванадцятипалої кишки і підвищеному артеріальному тиску.

↑ зміст

Протипоказання

Свіжа мойва хорошої якості не має протипоказань. Найбільшої шкоди організму завдає копчена риба. Такий продукт важко засвоюється, а канцерогенні речовини, які утворюються в процесі копчення, підвищують ризик розвитку онкозахворювань. Крім того, в рибі можуть бути присутніми паразити або їх личинки, які залишаються живими при такому вигляді кулінарної обробки. Також, мойва, виловлена в екологічно неблагополучних районах, може містити ртуть і важкі метали. Шкода такого продукту може мати дуже неприємні наслідки.

Тому найкраще купувати копчену мойву, приготовлену сумлінними виробниками з хорошою репутацією.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду мойви

Користь і шкода мойви
5 (100%) 1 голос(ів)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *