Користь і шкода рисової каші

Рис — це найбільш шанований злак в азіатських, африканських і багатьох інших країнах, що зародився багато століть назад. Особливою увагою і шануванням він користується серед жителів Китаю, Сходу і Південно-Східної Азії, які щодня включають в раціон страви з рису. Не секрет, що така дієта допомагає їм зберігати молодість, здоров’я і підтягнуту фігуру протягом усього життя.

В Росії рисова каша також вважається одним з найбільш корисних страв завдяки своєму позитивному впливу на організм.

< h2> Кілька слів про склад

Необроблений рис повністю складається з найнеобхідніших для правильної роботи організму мікроелементів, мінералів і вітамінів, а також білків і великої кількості вуглеводів. В першу чергу слід звернути увагу на високий вміст в ньому фосфору, калію, хлору, магнію і натрію.

З вітамінів основну частину в складі даного злаку займають вітаміни групи В, які нормалізують обмінні процеси в організмі і нервову систему, а також вітамін «краси» Е, Н і РР. Рисова каша на молоці подвоює свої корисні властивості, в кілька разів збільшуючи вміст кальцію в готовому продукті , тому її часто готують маленьким дітям.

↑ зміст

Користь рисової каші для схуднення

Калорійність цього зернового продукту становить приблизно 285 калорій на 100 грам, але при правильній обробці злаку, за твердженням російських дієтологів, дані калорії не тільки не здатні завдати шкоди фігурі, але і навпаки, сприяють позбавленню організму від зайвих кілограмів. Як це працює:

1. Калорійність при термічній обробці
Калорійність крупи і готової каші дуже сильно відрізняються завдяки процесу термічної обробки. Багато людей, що сидять на дієті, при читанні складу рисової крупи, де в колонці калорійність стоять показники від 280 і вище часто дивуються, яким чином даний продукт потрапив в список дієтичних. Але на ділі все дуже просто, і дана особливість стосується практично всіх видів круп. Тому якщо підрахувати калорії безпосередньо в самій каші, то їх виявиться в 2 рази менше!

2. складні вуглеводи
Справа в тому, що рисова каша є джерелом тих самих складних вуглеводів, які мають властивість накопичуватися не в боках, а в м’язах, одночасно забезпечуючи організм енергією. Відповідно калорії в даному випадку служать скоріше енергетичним паливом, ніж джерелом зайвих кілограмів.

3. природний абсорбент
Особливою властивістю цього злаку можна вважати здатність легкого і швидкого виведення з організму шлаків і шкідливих токсинів. Таким чином, рисова каша вбирає в себе всі несприятливі для здоров’я компоненти і нормалізує обмін речовин. Тому дієтологи в один голос твердять, що на калорійність даного продукту не варто звертати увагу в разі дотримання будь-якої дієти.

4. Дієти (моно, змішані і т.д.)
Існує велика кількість дієт на основі рису, користь яких полягає не тільки в поліпшенні загального стану організму, але і в швидкому схудненні. Монодиета на основі цього злаку дуже швидко допомагає спалювати зайві калорії, так як рисова каша має м’який очищує ефектом.

↑ зміст

Користь рисової каші для здоров’я

Дізнавшись все про калорії і дієтичні властивості каші з рису, залишається розібратися, чи існує ще якась користь для здоров’я від вживання даного продукту.

1. Користь для дітей

Багато лікарів радять вибирати в якості першого прикорму саме рисову молочну кашу, так як вона не подразнює стінки шлунка маленької дитини. Це пов’язано з відсутністю в ній глютену, який здатний викликати у малюків до року алергічну реакцію і нетравлення.

2. Користь для внутрішніх органів

Рисова каша має закріплює дією, а тому часто застосовується як засіб від проносу. У народній медицині при лікуванні проносу у немовляти широко застосовується вода, що залишилася після варіння рису.
Крім цього, неочищена крупа позитивно впливає на стан серцево-судинної системи і нормалізує роботу нирок.

3. Користь для краси

Люди, які регулярно вживають рис і молочні каші на його основі не страждають від проблем зі шкірою, волоссям і нігтями.
Також їх вживання сприяє нормалізації сну, збільшення кількості молока у жінок в період лактації та усунення неприємного запаху з рота.

↑ зміст

Шкода і протипоказання

Якщо задуматися про те якої шкоди може завдати здоров’ю регулярне вживання цього продукту, то потрібно звернутися в першу чергу не до самого злаку, шукаючи в ньому негативні властивості, а до методу обробки зерна.

Для того щоб збільшити термін придатності і поліпшити його товарний вигляд, багато виробників використовують прийоми глибокого очищення при виробництві злаку, що згубно впливає на його вітамінно-мінеральний склад. В очищеному вигляді він здатний завдати серйозної шкоди здоров’ю:

• Підвищити артеріальний тиск;
• Посилити або стати причиною цукрового діабету;
• Викликати атеросклероз;
• Сприяти утворенню каменів в нирках;
• Зашкодити судин і серця.

Крім зерна білого кольору, під час приготування іноді використовують коричневий рис, який можна знайти в будь-якому магазині. У ньому міститься набагато більше корисних мікроелементів і вітамінів, оскільки він ніколи не піддається обробці.

Таким чином, щоб вживання рисової каші не завдало шкоди вашому організму і не посилило існуючі захворювання внутрішніх органів, найкраще готувати її з неочищеного білого або коричневого рису.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду рисової каші

Користь і шкода рисової каші

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *