Користь і шкода сухарів

Сьогоднішній широкий асортимент і доступність сухарів привели до того, що навіть діти з’їдають їх по кілька пачок в день, ставлячись як до насінню. Чи так це нешкідливо?

Відповідь стає очевидним при вивченні складу вмісту на упаковці. Навіть людині, не дуже добре орієнтується в питанні, зрозуміло, що ні про яку користь продукту, що включає ароматизатори, стабілізатори та інші принади, мови бути не може . А що, якщо замінити сухарики фабричного виробництва на зроблені власноруч? Розберемося, чи є в цьому сенс?

↑ зміст

Види сухарів

Все різноманіття сухарів можна розділити на 2 види:

  • Прості, зроблені з будь-якого виду хліба. Часто використовуються для додавання в перші страви, салати. Їх калорійність залежить від виду хліба, використовуваного в їх виготовленні.
  • Здобні, що складаються з вищого сорту борошна пшеничного і цукру. У них додають цукор, жири, хімічні речовини, наповнювачі. Їх калорійність вище, вони містять більше жиру. Вживаються як солодкість в процесі чаювання.

↑ зміст

Чи корисні сухарі?

  1. Користь сухарів головним чином пов’язана з якістю продуктів, що входять до їх складу. Якщо був використаний перший сорт пшеничного борошна, що пройшов численні стадії очистки та обробки, то витягти з такого продукту організму вдасться лише його калорійність, так як корисних речовин він практично позбавлений. Житнє борошно, особливо грубого помелу, значно корисніше. Її калорійність дозволяє виробам, зробленим з неї, відігравати важливу роль не в одній дієті.
  2. При сушінні хлібопродуктів їх мікроструктура змінюється, що полегшує процеси травлення і засвоєння корисних речовин в порівнянні зі свіжим хлібом. Сухарі рекомендують в тих випадках, коли свіжий хліб за медичними показаннями протипоказаний (наприклад, при гастриті).
  3. Свіжий хліб швидко покривається пліснявою і стає непридатним до вживання, а сухарі зберігаються тривалий час.
  4. У сухарях міститься багато вуглеводів, а їх перетравлення не перевантажувати шлунок, тому організм отримує багато енергії. Це є причиною того, що продукт включений в список бажаних в разі відновлення після порушень роботи шлунково-кишкового тракту, харчових отруєнь, оперативних втручань, перенесених захворювань.
  5. При гастриті не рекомендуються житні сухарі, бажано, щоб вони були виготовлені з пшеничного борошна.
  6. Цей продукт багатий клітковиною. На відміну від свіжого хліба він не викликає метеоризм.

↑ зміст

Як приготувати сухарі самостійно?

Перевага приготування сухарів в домашніх умовах в тому, що можна контролювати процес. Так ви будете впевнені і в кількості солі, рослинної олії, якщо вони додаються, і в ступені прожарювання, і в якості сировини. Також виключається можливість попадання продукту, що може завдати шкоди.

Дуже добре використовувати хліб з натуральними наповнювачами, наприклад, родзинки, кунжут, курага, кріп, цибулю, насіння та ін. На калорійність це істотно не вплине, а користь сухарів тільки збільшиться і смак покращиться. У дієті вони також не будуть зайвими і не заподіють шкоди фігурі.

Буде потрібно батон хліба, нарізаний порційно (дрібними кубиками, середніми прямокутниками, ромбами, як вам більше подобається). Сушити їх можна кількома способами:

  1. Смажити на сковорідці. За бажанням додають трішки солі, рослинної олії, а в уже готові — наприклад, подрібненого часнику.
  2. Сушити в духовці при мінімальній температурі.
  3. У літню пору при сонячній погоді можна розкласти нарізані скибочки хліба на деко або іншу відповідну поверхню і поставити на відкритому повітрі. Часу на сушку потрібно більше, але немає ризику пересушити.

↑ зміст

Кому шкідливі сухарики?

  1. Сухарики зберігають калорії хлібобулочного виробу. Після прожарювання вони стають легкими і з’їсти їх можна значно більше, ніж звичайного хліба. Це слід враховувати, особливо якщо ви на дієті.
  2. Вживання їх натщесерце може спровокувати застій в шлунку, що викличе порушення роботи кишечника.
  3. Щоб не завдати шкоди здоров’ю і не з’їсти більше, ніж треба, краще вживати їх, розмочуючи в чаї. Наявність рідини полегшить їх перетравлення.
  4. Якщо шкода домашніх сухариків стосується тільки певної категорії людей, то на магазинних прилавках в величезному асортименті можна побачити продукт, що негативно позначається на здоров’ї кожного. Як ви вже здогадалися, мова йде про сухариках, напханих неймовірною кількістю хімічних добавок. Щоб зробити свій товар більш привабливим, виробники прагнуть здобні сухарі підсолодити, а прості — зробити більш солоними і насиченими будь-яким смаком. В цьому випадку, якою б не була користь вихідного продукту, присутність в складі подібного роду добавок не тільки анулює її, але і створює небезпеку. В першу чергу це шкодить шлунково-кишкового тракту, а при регулярному вживанні страждає цілий ряд внутрішніх органів. Якщо здоровий організм здатний переробити невелику кількість такого отрути без значних наслідків, то при гастриті вживання подібних продуктів протипоказано. Особливо слід захищати від них дітей, зростаючому організму справитися з таким навантаженням значно складніше.
  5. У разі загострення виразкових хвороб сухарі з житнього хліба категорично протипоказані, а з пшеничного — цілком припустимі.
  6. Вживаючи різні види сухарів, слід бути уважним. Якщо при гастриті сухарики з вищого сорту пшеничного борошна допомагають про нього забути, то їх надмірна кількість з житнього хліба, а тим більше містять хімічні добавки, здатні змусити вас вперше задуматися не тільки про гастриті, а й про гіпертонії, і інших не вельми приємних захворюваннях .

↑ зміст

Відео про користь і шкоду сухарів

Користь і шкода сухарів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *