Користь і шкода свіжої і сушеної чорноплідної горобини

Аронія чорноплідна (черноплодка, чорноплідна горобина або просто чорна горобина) — невеликий чагарник з сімейства розоцвітих. Родом вона з Канади, де дикорослі особини аронії займають величезні території. Ще індіанці, задовго до появи європейських колонізаторів, лікували соком горобини чорноплідної опіки і створювали рецепти страв, з додаванням борошна, приготовленої з її ягід.

В Європу і Росію черноплодка вперше потрапила в 19 столітті. Правда в дикому вигляді вона не могла похвалитися ні декоративним видом, ні смаком плодів. Культурна чорноплідна горобина — це результат селекційної роботи И.В.Мичурина. Вона відрізняється від дикої аронії невибагливістю і морозостійкістю, а також новим набором хромосом.

Плоди чорноплідної горобини їстівні і дозрівають в кінці вересня. Заготовляють їх до перших осінніх заморозків. Зрілі плоди чорно-пурпурні, з м’якоттю насиченого рубінового кольору, з кисло-солодким, злегка терпким, терпким смаком.

↑ зміст

Склад плодів

Назва культури походить від грецького слова Aros, що в перекладі означає «користь». У ягодах черноплодки знайдені вітаміни P, K, C, E, групи В, бета-каротин, мікроелементи бор, марганець, фтор, залізо, молібден, а також сполуки кумарин і амигдалин. Це чемпіон за вмістом йоду серед рослин, які ростуть в північних широтах.

При поєднанні з ягодами з високим вмістом вітаміну С користь чорноплідної горобини багаторазово зростає. Тому її включають в рецепти багатьох вітаміновмісних зборів. До слова, вітаміну Р (флавоніди, що уповільнює процеси старіння) в ній в два рази більше, ніж в чорній смородині. Добова норма вітаміну Р міститься всього в 3 столових ложках ягід черноплодки . А вміст йоду в 4 рази вище, ніж в малині, суниці і агрус.

↑ зміст

Чорноплідна горобина — користь в боротьбі з недугами

черноплодки дуже популярна в народній медицині. Зверніть увагу, вони має протипоказання при деяких захворюваннях і може завдати шкоди організму.

  • Захворювання травної системи
  • Пектини, що містяться в аронії, видаляють радіоактивні речовини і важкі метали, що завдають шкоди організму, згубно діють на патогенну мікрофлору, нормалізують роботу кишечника, діють як м’яке жовчогінний засіб і застосовуються для лікування холециститу без утворення каменів.

    черноплодки активізує дію шлункового соку і приносить велику користь людям зі зниженою кислотністю шлунка. Кілька man.lantanclinic.ru
    ягід, прийняті незадовго до їжі, приносять помітне полегшення: прискорюється і полегшується перетравлення їжі, пропадає відрижка, гнильний запах з рота, відчуття тяжкості в животі. А при підвищеній кислотності вона посилює неприємні симптоми і навіть може нанести шкоду.

  • Серцево-судинні захворювання
  • черноплодки ефективна для профілактики ІХС та варикозу. Вона володіє унікальною здатністю нормалізувати підвищений артеріальний і внутрішньочерепний тиск, але має протипоказання при гіпотонії. Нормалізує холестерин в крові, знижує його шкода і знижує ризик виникнення тромбозів. Надає пружність і еластичність стінок кровоносних судин. Допомагає при апатії та слабкості.

  • Імунітет
  • Плоди мають протиалергічні і антиоксидантними властивостями, зміцнюють імунний захист організму. У сезон застудних захворювань користь горобини чорноплідної просто неоціненна. Що входить до її складу антаціанін бореться з розвитком онкозахворювань.

  • Ендокринні захворювання
  • Рябину черноплодную застосовують при захворюваннях щитовидки, променевої хвороби, базедової хвороби, тиреотоксикозі. Вона містить легкозасвоюваний сорбіт, тому корисна при цукровому діабеті, особливо при ураженні капілярів.

    Антоцианіни в складі черноплодки допомагають боротися з ожирінням: вони підтримують рівень глюкози в крові на оптимальному рівні і запобігають виникненню помилкового почуття голоду. У 100 г плодів всього 55 ккал. Тому аронія не має протипоказання для тих, хто сидить на дієті, і може сміливо включатися в рецепти їх страв.

  • Захворювання нервової системи
  • черноплодки знижує емоційну неврівноваженість і прийде на допомогу при перевтомі і порушеннях сну.

↑ зміст

Заготівля плодів

Плоди горобини чорноплідної можна тривалий час зберігати свіжими. Для цього грона ягід підвішують під навіс будинку чи сараю і підморожують. У такому вигляді аронія зберігає всі смакові і корисні якості протягом всієї зіми.Сушат і в’ялять ягоди при температурі не менше 50 ° С.

З черноплодки готують соки, варення, киселі, компоти, желе, джеми, мармелад . Рецептів безліч. Від способу заготовки чорноплідної горобини користь її не зменшується.

З ягід виходить густе десертне або лікерне вино рубінового кольору з приємним смаком. Горобиновий сік можна сміливо включати в рецепти купажованих червоних вин. Домашнє вино з черноплодки рекомендується для поліпшення травлення і при підвищеному артеріальному тиску. А спиртова настоянка — чудовий зігріваючий і тонізуючий напій.

↑ зміст

Рецепти

20 грамів плодів залити склянкою окропу і варити на малому полум’ї 10 хвилин. Остудити і пити 4 рази на день по півсклянки для зміцнення імунітету.

При гіпертонії, гастриті зі зниженою кислотністю і геморої корисно випивати 2 рази в день чверть склянки свіжовіджатого соку з ложкою меду за півгодини до їди. Той же ефект можна отримати, якщо з’їдати 100 грамів свіжих або заморожених ягід щодня.

Для профілактики атеросклерозу необхідно протягом 6 тижнів з’їдати щодня по 200 г ягід і приймати вітамін С.

При недокрів’ї і астенії допоможе відвар з плодів аронії, чорної смородини і шипшини.

↑ зміст

Протипоказання

черноплодки не можна вживати при тромбофлебіті, підвищеному згортанні крові, зниженому тиску, підвищеній кислотності і виразках шлунково-кишкового тракту.

Відео про користь чорноплідної горобини:

Користь і шкода свіжої і сушеної чорноплідної горобини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *