Користь і шкода топленого молока

Споконвічно російське блюдо, аналогів якому немає в інших світових кухнях, відомо нам з давніх-давен. Його користь не піддавалася сумніву протягом століть і лише останнім часом вчені стали шукати відповіді на запитання «а чи може вживання топленого молока завдати шкоди організму»? Хоча на тлі суперечок щодо побічних ефектів, які може викликати натуральне молоко, ці сумніви можна назвати безпідставними.

Технологія приготування

Традиційно пряжене молоко на Русі готували в печах, використовуючи для цього глиняні горщики. Результатом довгого і повільного томління цільного молока в розжареної печі, ставав зовсім незвичайний — ніжно-кремовий колір продукту і його ні з чим незрівнянні смак і аромат. Цей характерний відтінок навіть отримав назву «кольору топленого молока».

Сільські жителі повсюдно вживали цей продукт в їжу: варили на ньому каші і молочні супи, додавали в закваску для тіста, готували на його основі ряжанку і варенець або подавали як самостійне блюдо. Головна перевага топленого молока — в тому, що термін його зберігання істотно перевищує аналогічний показник сирого або кип’яченого молока . А оскільки холодильників і морозильних камер в старовину, як відомо, не було, молоко, приготовлене в грубці, ставало справжнім порятунком для російських господинь: зовсім не прокис, воно могло простояти в темному прохолодному місці довгий час.

Сучасні господинь не забули про таке смачне ласощі, як пряжене молоко, яке робили ще їх прапрабабусі і активно використовують широкі можливості своєї кухні для його приготування. Дуже смачним пряжене молоко виходить в мультиварці. Спосіб його приготування набагато простіше, ніж, скажімо, на плиті або в духовці. Працюючи за принципом печі, мультиварка рівномірно нагріває молоко, не даючи утворюватися грудки і пінці, а на виході виходить ні чим відрізняється від справжнього сільського продукт.

↑ зміст

Склад і калорійність топленого молока

Незважаючи на тривалу теплову обробку, пряжене молоко зберігає всі корисні властивості натурального напою. Однак за змістом жирів і калорійності воно його все ж перевершує. Саме тому томлений продукт рекомендується включати в раціон вагітних жінок і дітей і небажано вживати тим, хто дотримується дієти. Хоча, якщо ви Натома молоко з мінімальним відсотком жирності в домашніх умовах, то його калорійність буде не такою високою, а користь для ослабленого дієтою організму все ж буде перевершувати шкоду. Головне — дотримуватися заходів.

Ті ж господині, особливо з числа сільських жителів, які не страждають питаннями підрахунку калорій, готують топленку з щойно отриманого від своєї корівки молока, додаючи в процесі приготування ще й вершки. Смак готового продукту, звичайно, виходить незрівнянним, однак і жирність його підвищується в рази. Молоко 6% -ної жирності має калорійність 84 кКал. Для порівняння продукт з 4% -ної жирністю «важить» 67 кКал, а з 1% -ної жирністю і того менше — близько 40 кКал на 100 г.

Вміст корисних компонентів в томління молоці досить високо. Це вуглеводи, жири, білки, амінокислоти і ряд вітамінів. Склад продукту різноманітний і збалансований, недарма ряд дієтологів сходяться на думці, що засвоюється топлений напій набагато краще і швидше, ніж парної і пастеризований. Правда, під дією високих температур відбувається руйнування вітаміну С, а значить, користь цього молока в профілактиці простудних захворювань знижується.

Крім того, особливий смак і коричнева скоринка, яка присутня на поверхні молока в процесі томління, є результатом активної взаємодії лактози з продуктами розпаду білків і вільними амінокислотами. Меланоідов, що утворюються при цьому, на думку деяких фахівців можуть завдати шкоди. Однак, це не привід відмовитися від продукту, адже користь його для організму все ж незрівнянно більше.

↑ зміст

В чому ж користь топленого молока

Людям, які не люблять або в силу наявних особливостей організму не переносять свіже молоко, вживання топленого продукту піде лише на користь. Більшість віддає перевагу цей напій іншим кисломолочним продуктам, і на те є ряд причин:

  • вітамін А, що міститься в молоці сприятливо діє на нервову систему, стимулюючи її розвиток і нормальне функціонування, а також відповідає за процес оновлення нервових клітин. Відчутна користь цього вітаміну і для тих, хто має проблеми із зором.
  • вітамін В і магній регулюють роботу нервової і серцево-судинної систем організму і мають заспокійливий ефект. Якщо у вас накопичилася хронічна втома або настав стресовий період, відкладіть таблетки в сторону і випивайте хоча б по склянці топленого молока щодня. Будьте впевнені — ваше самопочуття скоро покращиться.
  • кальцій і вітамін D сприяють зміцненню скелета, формування кісткових тканин і використовуються в якості основного лікарського засобу для профілактики рахіту у дітей. Особлива користь від топленого молока доведена і для майбутніх мам. Включивши в раціон цей нескладний у приготуванні продукт, зберегти здоров’я зубів, волосся і кісток, проблеми зі станом яких виникають практично у кожної вагітної жінки, буде досить просто.
  • вітамін Е, натуральний природний антиоксидант, підвищує імунітет і стабілізує гормональний фон.
  • залізо, магній, фосфор, натрій, калій, що містяться в продукті, заповнюють дефіцит мінеральних компонентів в організмі, в зв’язку з чим користь топленого молочка для ослабленого людини просто неоціненна.

↑ зміст

А чи є шкода

Міркуючи про те, якої шкоди може завдати той чи інший продукт організму, перш за все варто враховувати його кількість і частоту присутності в нашому щоденному раціоні. Що стосується топленого молока, то більшість людей вживає його час від часу, тому говорити про його шкоду можна лише в тих випадках, коли у людини виявлено:

  • лактазная недостатність (оскільки в організмі відсутній фермент, необхідний для розщеплення лактози)
  • алергія на лактозу (вона ж є молочним цукром)
  • індивідуальна непереносимість продукту.

Шкода пряжене молоко може нанести і людям, що страждають від ожиріння, але лише в тому випадку, якщо п’ють вони його в необмеженій кількості і ведуть малорухливий спосіб життя. Всім іншим смачне і ароматне молоко піде лише на користь.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду топленого молока

Користь і шкода топленого молока

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *