Користь і шкода тріскової ікри

Про корисні властивості тріски знали ще наші давні предки. Мінеральний склад ікри цієї риби дозволяє впевнено заявити, що за поживними властивостями вона не поступається своїм більш дорогим аналогам — червоною і чорній ікрі. Цей продукт завдяки своєму ніжному смаку ідеально підходить для приготування різних бутербродів. Її додають в салати, готують з неї соуси і закуски.

Що таке тріскова ікра

Ікру тріски виготовляють з риби, яка відноситься до найважливіших промисловим рибам. Основний ареал її проживання — Атлантичний океан. Вчені виділяють підвиди тріски за географічною ознакою: біломорська, арктична, балтійська і інші.

Дуже цінна сировина — це печінка тріски: вона багата жирами і саме з неї роблять всім відомий риб’ячий жир. Крім того, тріска є основою для виготовлення популярних консервів.

тріскових ікру виготовляють із зрілих ястиков тріски. У продаж даний продукт йде вже в готовому вигляді в якості консервів.

Для виготовлення ікри тріски використовують такі інгредієнти:

  • свіжа ікра, охолоджена або морожена;
  • масло рослинне, рафінована;
  • певну кількість консервантів, найчастіше — бензоат натрію.

↑ зміст

Хімічний склад продукту

Ікра тріски — це джерело мікроелементів, вітамінів і амінокислот, що робить її дуже цінним делікатесом, бажаним на будь-якому, святковому і не тільки, столі. Тріска — це джерело вітамінів групи В, в ній присутні А, К, С, Е. Багато вітамінів В4 і Д . Крім цього, в ній безліч безцінних мікроелементів: корисний для кісток кальцій, для серця калій, фосфор, магній і натрій. Також містяться необхідні для правильної роботи організму селен, залізо, мідь, марганець і цинк.

Любителі дієт віддають перевагу ікрі тріски через вкрай низький вміст жиру. Калорійність її відносно невисока, вона становить близько 70 ккал в 100 г продукту. Це пояснює любов до даного продукту людей із зайвою вагою.

При консервуванні ікра тріски практично не змінює свої хімічні властивості і вся її користь для організму і смакові якості зберігаються.

↑ зміст

Корисні властивості

Даний продукт має неймовірною кількістю корисних властивостей, в той же час залишаючись дуже смачними ласощами. Звичайно, ікру тріски можна віднести до благородних сортів ікри — осетрових і лососевих, але вона має великий попит. На ринку морепродуктів вона займає середню цінову нішу.

Калорійність ікри тріски після обробки і консервації не сильно змінюється. Особливу цінність цього продукту представляють білки, які значно краще засвоюються організмом людини, ніж інші білки тваринного походження.

У продукті містяться амінокислоти Омега-3, практично незамінні в нашому організмі. Крім того, тріскова ікра — відмінний антиоксидант. При постійному її вживанні покращується стан шкіри, зубів, підвищуються сили імунітету. Вона обов’язково повинна бути в раціоні жінки, яка прагне до здоров’я і красу волосся, шкіри, нігтів. Даний продукт незамінний в період зими і міжсезоння: він заповнить запаси вітамінів, недолік яких особливо гостро відчувається в цей час.

↑ зміст

Ікра тріски і вагітність

Під час вагітності вживання ікри тріски сприяє розвитку дитини і формування у нього хороших інтелектуальних здібностей. Це пояснюється достатнім вмістом йоду. Тому ікру тріски треба включити в раціон вагітної жінки і матері-годувальниці мами, адже з молоком малюкові передаються необхідні йому мікроелементи. А для мам користь цього продукту теж велика: він є засобом профілактики післяпологової депресії і може зменшити її прояви. Під час навчання вживання цього продукту допоможе дитині краще справлятися із завданнями, поліпшить пам’ять.

↑ зміст

Підтримка всіх систем організму

Для людей зі зниженим імунітетом, низьким життєвим тонусом, які страждають від розладів, стресів, літніх людей і людей, які реабілітують після важкої хвороби, ікра тріски — дуже важливий продукт. Вміщені в ній вітаміни D, С, А, В, мікроелементи фосфор, йод, калій, натрій сприяють швидкому одужанню, надають життєвих сил і покращують якість життя.

тріскових ікра — це засіб для профілактики серцевих розладів, ішемічної хвороби серця, підвищеного тиску, серцево-судинних захворювань. Фахівці радять якомога частіше їсти бутерброди з тріскової ікрою, адже це не тільки дуже смачні ласощі, але і ліки для серця.

Обмінні процеси в організмі і процеси травлення можна нормалізувати шляхом вживання тріскової ікри. Вона покращує роботу щитовидної залози, зміцнює судинну систему. Мала кількість жирів дозволяє без страху їсти ікру людям, що страждають хворобами печінки.

Фахівці помітили властивості цього продукту сприяти кровотворенню, зміцненню кісткової системи людини. Рекомендується включити його в щоденний раціон людям, які займаються спортом і піддаються частим фізичним навантаженням. Калій, магній і натрій підтримують м’яз серця, зміцнюють її.

↑ зміст

Не варто захоплюватися

Як і будь-який продукт, ікра тріски може принести шкоду і привести до небажаних наслідків. Але це тільки за умови безконтрольного її вживання. Є ще категорія людей, яким слід обережно ставитися до цього продукту — це ті, які мають індивідуальну непереносимість.

Шкода ікри тріски для людей, які страждають від жовчнокам’яної і сечокам’яної хвороб, підтверджений лікарями. При частому вживанні ними цього продукту може погіршитися їх стан.

Ще одна категорія людей, яким завдасть шкоди вживання цих ласощів — це люди, у яких є надлишок вітаміну D і кальцію. Це небезпечно для нирок, серця і печінки, судин, може привести до болів голови і суглобів, дратівливості.

Такі випадки специфічні і зустрічаються не часто, шкода від ікри тріски буває тільки в певних випадках, а користь її колосальна . Тому прислухайтеся до рекомендацій фахівців і не відмовляйте собі в задоволенні час від часу вживати бутерброди з цими ласощами.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду ікри тріски

Користь і шкода тріскової ікри

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *