Користь і шкода варених і сирих яєць

Паровий омлет, яєчня або просто варені яйця — це відмінні варіанти для сніданку. До того ж така їжа не просто смачна, але ще й корисна. Адже не дарма у наших предків яйце завжди було в пошані і вважалося одним з найбільш живильних продуктів. Але останнім часом дієтологи все частіше піднімають питання про те, що яйця крім користі можуть завдати організму шкоди. У цій статті ми ретельно досліджуємо це питання і виявимо всі достоїнства і недоліки цього продукту.

↑ зміст

Склад

Куряче яйце один з найбільш легкозасвоюваних продуктів. Причому найкраще засвоюються варені і смажені яйця.

Білок містить в собі велику кількість амінокислот, життєво необхідних людському організму. А жовток містить багато різних вітамінів: групи B, A, E, Д і бета-каротину. Багатий жовток і на різні мікроелементи: калій, магній, цинк, кальцій, залізо і мідь. Цей продукт в повній мірі збалансований за складом насичених і ненасичених жирів. При цьому калорійність яєць не перевищує 76-80 Ккал.

Що особливо цінно для діабетиків, так це те, що глікемічний індекс цього продукту дорівнює нулю.

↑ зміст

Користь

При регулярному вживанні яєць, вони благотворно впливають на роботу організму в цілому. Так, що містяться в жовтку фосфоліпіди, нормалізують рівень холестерину в крові і тим самим перешкоджають утворенню бляшок холестеринів. А це в свою чергу відмінна профілактика серцево-судинних захворювань.

Що входить в них лецитину, благотворно впливає на жирові обміни, що відбуваються в організмі. Тобто перешкоджає зайвому відкладенню зайвої ваги. А мікроелементи, значно прискорюють обмін речовин.

Що міститься в яйці «корисний» холестерин стимулює формування міцної імунної системи і благотворно впливає на вироблення ряду гормонів — естрогену і тестостерону .

Крім того, яйце це безцінний білок, який формує м’язову, кісткову і навіть нервову систему. При регулярному його вживанні у жінок волосся набуває блиск, шкіра сяйво, а нігті стають міцними і гладкими.

Втім, сире яйце необов’язково вживати всередину. Цей продукт давно став невід’ємною частиною багатьох косметологічних процедур. Його використовують в якості масок для обличчя та волосся. Такі процедури зволожують і живлять волосся і шкіру.

↑ зміст

Сирі яйця

Сирі яйця організм засвоює значно гірше і є небезпека завдати шкоди організму. Адже шкаралупа може бути пошкоджена, і такий продукт може містити в собі хвороботворні бактерії.

Найчастіше вони можуть бути заражені сальмонельозом. Це кишкова інфекція, яка протікає досить важко і нерідко з летальним результатом. Симптоми цього захворювання:

  • діарея;
  • висока температура;
  • болю в животі.

Лікується таке захворювання тільки в стаціонарі під пильним наглядом лікарів із застосуванням антибактеріальною терапією. Успіх лікування багато в чому залежить від того наскільки швидко розпочато лікування з моменту зараження.

Для того щоб знизити ризик поширення цього захворювання, регулярно проводиться вакцинація птахів. Однак це не дає стовідсоткової гарантії і ризик зараження завжди присутній. Тому для того, щоб не завдати своєму організму шкоди необхідно дотримуватися ряду простих правил:

  1. не вживати в їжу яйця, що мають пошкодження шкаралупи;
  2. ретельно мити яйця перед вживанням;
  3. купувати яйця тільки у перевірених виробників.

Тому лікарі настійно не рекомендують вживати в їжу сирі яйця. Найкраще вибрати варені яйця. Правда при термічній обробці такий продукт втрачає частину своїх корисних властивостей, а крім того відбуваються зміни в структурі самого білка.

Втім, якщо ви впевнені, що сире яйце якісне, то його можна вживати як лікувальний засіб. Наприклад, сирий білок відмінно знижує рівень кислотності в шлунку і легко усуває кашель. Крім того, сире яйце є відмінною профілактикою легеневих захворювань.

↑ зміст

Шкода

Основну шкоду, яку може завдати цей продукт — закупорка судин зайвим холестерином. Це пов’язано з надмірним вмістом жиру і холестерину в жовтку. Це може статися при надмірному споживанні яєць. Тому тут доречно згадати правило: все добре в міру. Адже зайві жири можуть привести до ожиріння. Тому для людей, які страждають надмірною вагою найкраще споживати не більше одного яйця в день.

Ще один шкоду, яку можуть нанести яйця це алергічні прояви. Але це стосується в основному дітей до 5-ти річного віку. В цьому випадку необхідно краще повністю виключити яйця з раціону.

↑ зміст

Яєчна шкаралупа

Корисні не тільки самі яйця, але і їх шкаралупа. Яєчна шкаралупа, користь якої давно відома, допомагає запобігти таким захворюванням як:

  • рахіт легкого ступеня;
  • починається остеопороз;
  • остеохондроз;
  • захворювання ротової порожнини.

Вона складається з кальцію і є профілактикою, в тому числі і багатьох жіночих захворювань, наприклад, дозволяє зберегти мускулатуру матки еластичною і здоровою. А це запорука, того, що жінка зможе виносити і народити здорову дитину.

↑ зміст

Скільки яєць потрібно з’їдати в день?

Однозначної відповіді на це питання немає. Все дуже індивідуально і залежить від стану шлунково-кишкового тракту. Нижче наведемо приблизні рекомендації споживання яєць, які не завдадуть істотної шкоди організму:

  1. 1-2 шт. в тиждень, якщо є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, збої в роботі печінки, підвищений рівень холестерину, ви ведете малорухливий спосіб життя.
  2. 1-2 шт. в день, якщо в раціоні присутній обмежену кількість насичених жирів, немає проблем зі стільцем, ви займаєтеся спортом не менше 2 разів на тиждень.
  3. 3-5 шт. в день, якщо у вас немає захворювань шлунково-кишкового тракту і печінки, присутні важкі фізичні навантаження.

Отже, яйця, безумовно, корисні і життєво необхідні для організму, але при їх надмірному споживанні організму може бути завдано шкоди. Тому, якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, не вживайте більше 2-х яєць на тиждень. Так ви задовольните потреби організму в цьому продукті і не завдасте йому шкоди.

Користь і шкода варених і сирих яєць

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *