Користь і шкода ячної каші

«Ми це те, що ми їмо», — проста і мудра істина, що дійшла до нас з глибини століть. А які можуть спіткати нас хвороби, результат незбалансованого харчування і неправильного способу життя. Для розумного вибору продуктів, слід мати про них необхідною інформацією.

При першому прийомі їжі — сніданку, слід віддавати перевагу різноманітним каш. І ячна крупа повинна займати у вашому раціоні цілком гідне місце.

Іноземні коріння істинно російської каші

Ячну крупу, також як і перлову отримую з ячменю. Однак на відміну від перловки ячмінь не шліфують, а просто подрібнюють. І найцінніша частина зерна — шар Алейрон, повністю зберігається. Від того, така велика її користь.

В Йорданії при розкопках були знайдені зерна ячменю вирощені 11 тисячоліть тому. У країнах Близького Сходу і Середньої Азії ячмінь зустрічається навіть в дикому вигляді.

В Росію ячмінь був завезений кілька століть назад. Своєю невибагливістю і калорійністю він швидко завоював популярність, ставши одним з основних продуктів харчування селян.

↑ зміст

Чим багата ячна крупа

ock_id_2″> < >

Ячна каша користь і шкода — два антиподи, закладені природою в одному продукті …

Величезна користь, яку надає ячна каша, визначається її складом. Під подвійним шаром лушпиння знаходиться шар Алейрон, що містить у великій кількості вітамінну групу В, білки і клітковину. Зерна ячменю також містять:

  • чудовий набір мікроелементів — калій, йод, бром, залізо, кальцій і фосфор;
  • вітаміни груп А, РР, D і Е;
  • «повільні» низькокалорійні вуглеводи.

Термін «повільні» говорить про малій швидкості їх трансформації в глюкозу. Що вельми знижує навантаження на підшлункову залозу і весь травний тракт.

↑ зміст

Кому і коли корисна ячна каша

Історія зберегла цікавий факт — ячмінь був основним компонентом щоденного раціону римських гладіаторів. Чому?

По — перше, вона надовго зберігає відчуття ситості, містить чудовий набір речовин для підтримки всіх функцій організму, а по — друге, при наявності фізичного навантаження — сприяє нарощуванню м’язової маси.

Перенесемося в наш XXI століття. Чому дієтологи так ратують за вживання ячної крупи?

Включення цього продукту в свій раціон, безсумнівно, поліпшить загальне самопочуття, допоможе скинути зайву вагу, додасть енергію і підвищить працездатність.

При необхідності підкоригувати здоров’я ячна каша прийде на допомогу:

  • при проблемах з щитовидною залозою і шлунково-кишкового тракту;
  • при артритах і проблеми із зором;
  • при ослабленні функцій печінки, жовчного міхура і нирок;
  • і допоможе знизити рівень холестерину.

А завдяки обволікаючій дії, вона дуже показана при гастриті і виразковій хворобі шлунка.

«Багатопрофільність» корисних властивостей ячмінної каші на цьому не закінчуються. Її регулярне включення в раціон допомагає боротися із зайвою вагою, зміцнює нігті і волосся, омолоджує шкіру. Такі позитивні зміни в зовнішньому вигляді обов’язково підвищать настрій, згладять наслідки стресу.

↑ зміст

Ложечка дьогтю в бочці позитиву

Для повноти інформації поговоримо про те, чи може ячна каша нанести шкоду.

Цей продукт протипоказаний в трьох випадках:

  • при наявності у людини вродженої аномалії — відсутність ферментів для розщеплення певного білка (ентеропатія);
  • для включення в раціон харчування вагітних жінок. Медики вважають, що навіть існує ризик перш
  • в окремих випадках шкода може бути викликаний алергічною реакцією на ячну крупу.

Щоб остаточно виключити шкоду від цього продукту, не слід поєднувати прийом ячної каші і яєчних білків.

Оцінивши, яка користь і шкода ячної каші, напрошується однозначний висновок — для організації збалансованого харчування цей продукт повинен обов’язково бути присутніми у вашому раціоні.

↑ зміст

І не тільки каші

Ячна крупа використовується не тільки для приготування каш. Вона є прекрасним компонентом супів і салатів.

Ця крупа має відмінний смак при найрізноманітніших способах приготування. З нею дозволені найрізноманітніші експерименти і користь її від цього не зменшується. Варіть її на молоці і на воді, додайте сухі або свіжі фрукти і зелень. Поєднання цих продуктів не завдасть шкоди здоров’ю. Не забувайте, що ця крупа при варінні збільшується в об’ємі в 3-4 рази.

А для гурманів є особливий рецепт під назвою «крупник»:

В 1 літр киплячого молока додайте 1 / 3 ст. крупи, варіть її на слабкому вогні, поки консистенція каші не стане досить густою. Присмачите вершковим маслом. Дайте охолонути.

В окремому посуді збийте 3 яйця з 100 грамами цукру, покладіть подрібнений мигдаль. Посипте розігріту форму сухарями, викладіть остигнула кашу, попередньо змішавши її зі збитою масою. Розрівнявши поверхню, змажте блюдо збитим білком і злегка присипте цукром. Помістіть в розігріту духовку.

Як тільки утвориться рум’яна кірочка, крупник готовий. Подавати його слід з вершками.

Ще одним не маловажним перевагою цієї крупи є її невисока вартість при настільки велику користь.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду ячної каші:

Користь і шкода ячної каші

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *