Користь і шкода зубатки

Збитки є рибу, яка мешкає в північних водах. Вона відрізняється страхітливий зовнішністю: величезні очі, які випирають вперед, приплюснуті черево. Риба не викликає довіру з першого погляду. Проте одного разу скуштувавши страви з неї, стаєш її ревним шанувальником.

Хто така зубатка

Жителі Європи називають рибу «морським вовком». Вона є представницею загону окунеподібних серед океанічних риб. Дивно, на окуня вона зовсім не схожа. Існує кілька різновидів такої риби, користь кожного — рознится. Збитки буває:

  • плямистої — живе в північних морях, можна її зустріти в Атлантичному океані;
  • далекосхідна, яка проживає на північному заході Тихого океану;
  • смугаста, її можна виявити в будь-яких морях Атлантики, розташованих на півночі;
  • угревидная, живе в водах Тихого океану і біля Північної Америки;
  • синя, часто її називають вдовиця, вважається ексклюзивною і живе в Атлантичному океані.

Збитки має довжину — півтора метра, а її вага часто досягає 30-ти кг. Бувають окремі особини і великих габаритів. Рибу навряд чи можна назвати рідкісним або вишуканим продуктом, але спеціально її ловлю ніхто не влаштовує. Найчастіше в мережах вона виявляється зовсім випадково.

Своїм особливим назвою вона зобов’язана наявності гострих зубів, які увігнуті всередину. Має риба і схожість з реальним вовком — ікла. Однак зуби найчастіше покупець не помічає, адже перед продажем вона чиститься.

Певні країни світу позиціонують м’ясо риби як делікатес, там це досить дороге задоволення.

↑ зміст

Склад

У зубатці знаходиться значна кількість цінного риб’ячого жиру, користь якого неоціненна. Також в складі зустрічається лізіновая, аспарагінова і глютамінова амінокислоти, кислоти нікотинової та пантотенова. Міститься всередині риби Mg, Mr, K, S, Cl, Na, Ca, Ft, Fe, Zn, Ni та інші речовини.

Вітамінний комплекс великий і включає в себе А, В, С, D, які є запорукою коректної роботи організму.

Калорійність і цінність риби

Збитки, як і будь-яка інша риба, містить значну кількість білків: близько 20 грам на кожні 100 грам продукту. Риб’ячий білок володіє масою корисних властивостей, відмінно вбирається.

Містить зубатка і жири, і жирні кислоти в оптимальному для організму кількості. Це дозволяє судити про неї, як про калорійне продукті. Надмірне вживання смачної рибки може завдати шкоди фігурі. Раціонально буде їсти її в відвареному вигляді.

Тим, хто регулярно веде підрахунок калорій в їжі, яку вживає, варто пам’ятати, зубатка в кожних 100 грамах містить близько 126 калорій.

↑ зміст

Збитки та медицина

Риба містить в собі поліненасичені елементи. Вони гарантують оптимальне зниження концентрації холестерину, роблять позитивний вплив на роботу серцево-судинної системи, позитивно впливають на роботу серця і мозку.

Завдяки істотному наявності калію зубатка дозволяє виводити солі з організму. Якщо регулярно їсти таку рибку, можна устаканить артеріальний тиск і позбутися від набряків.

Головна роль відводиться і вітамінів, що допомагають функціонувати організму коректно, поліпшує імунний фон, стабілізуючим загальний стан людини. Особлива користь представлена вітаміном D, який впливає на всі системи в цілому і на кісткову і нервову зокрема, відповідає за згортання крові, допомагає серцю коректно працювати . Вітамін PP виключає можливість атеросклерозу і звужує судини.

Часто лікарі прописують вживати в їжу зубатку тим, хто страждає від хвороб шлунково-кишкового тракту, має схильність до ішемічної хвороби або гіпертонії.

↑ зміст

Схуднення і зубатка

М’ясо зубатки відноситься до дієтичних страв. Зрозуміло, мова йде про вживання її в їжу у відвареному вигляді. Смажена, солона або копчена все ще здатні завдати шкоди фігурі.

Отварная зубатка має корисні жирами, які сприяють розщепленню жирів і позбавлення організму від зашлакованості. Необхідно вживати в їжу певну кількість риби під час дієти і готувати її на пару або варити.

Рибні дні сприяють очищенню організму і допомагають скинути зайві кілограми.

↑ зміст

Як готувати

< p>
М’ясо зубатки відрізняється універсальністю в готуванні. На сьогоднішній день відомо більше 45 страв на її основі. Особливою популярністю користуються супи, риба в клярі, тушкована, запечена, смажена і відварна зубатка.

М’ясо зубатки відрізняється особливою ніжністю. Саме тому важливо правильно його приготувати. Наприклад, якщо його просто обваляти в борошні і кинути на сковороду, воно розтане. Важливо перед смаженням злегка відварити м’ясо або ж вмочити в клярі. Це дозволить вам приготувати смачну смажену зубатку в клярі чи ні, користь якої не втратиться.

гарнір існує досить велика кількість. Не всі вони оптимально підходять для зубатки. Кращим, які вигідно відтіняють її смакові властивості, є відварений рис. Можна покуштувати м’ясо риби спільно з солоними сирами або овочами. Гармонійно поєднуються страви з зубатки з соусами або зеленню.

↑ зміст

Вибираємо зубатку

Щоб рибка вийшла смачною і ситної, варто правильно її вибирати. Особливу увагу слід приділяти очам морського мешканця. Вони повинні нагадувати живі, бути світлими. Якщо очі каламутні, зубатка не свіжа і варто утриматися від її покупки.

Показником свіжості називають і саме м’ясо. Воно повинно відрізнятися пружністю і мати світлий відтінок.

Не варто купувати рибку в замороженому вигляді. Це буде говорити про те, що вона давно лежить і неодноразово розморожується і заморожується. Все це впливає на її смак.

Зберігати рибку в свіжому вигляді потрібно в холодильнику. Без втрати якості вона може лежать одні добу. Якщо ви плануєте помістити зубатку в морозильній камері, то можете сміливо це робити. Однак тримати її в такому вигляді більше декількох місяців не рекомендують.

Печінка і ікра «морського вовка» вважають делікатесними продуктами. А її шкіра часто використовується для виготовлення ременів, сумок і гаманців, ніж також визначається користь зубатки.

↑ зміст

Шкода зубатки

Риба відрізняється особливою універсальністю, тому шкода вона може завдати у виняткових випадках. Таким, наприклад, є гостра непереносимість її складу через алергію. У цьому випадку шкода очевидна. Зустрічається це зазвичай досить рідко. Заразитися паразитами, які впливають на роботу кишечника — неможливо.

В цілому користь зубатки дійсно величезна. Тому її можна вживати її на увазі, не боячись завдати шкоди своєму здоров’ю.

Завдяки величезному різноманіттю можливих варіантів готування, наявності ніжного і соковитого м’яса — зубатка стає одним з найулюбленіших продуктів жителів багатьох країн світу.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду риби зубатки

Користь і шкода зубатки

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *