Ікра (червона і чорна) — користь і шкода від вживання

Зміст статті:

Популярні делікатеси, яким завжди раді за столом або продукти, оброслі чутками і рекомендаціями, саме про них піде мова. Вже давно червона і чорна ікра стали атрибутом хорошого життя.

За радянських часів ці продукти харчування були недоступні, в силу їх дефіциту, а зараз їх недоступність часто визначена їх ціною. У раціон іноді замість оригінальної червоної і чорної ікри вводять білкові замінники, синтезовані аналоги, але це жодним чином не замінить всю біологічну цінність цих делікатесів, їх смакові якості і користь. Іноді замість користі, очікуваної від використання в харчуванні аналогів натуральної ікри, можна нанести лише шкоду організму. Це стосується в більшій частині людей, які страждають алергією, захворюваннями органів черевної порожнини та дітей до 12 років.

Натуральна червона і чорна ікра не мають повноцінних замінників. Саме тому вони мають високу ціну і статус корисного делікатесу в усьому світі.

↑ зміст

Червона ікра

Отже, червона ікра — це узагальнена назва ікри риб лососевих порід. За свій привабливий колір ця ікра і отримала свою назву. В даний час цю ікру можна купити в будь-якому супермаркеті, але вартість цього продукту не кожному жителю нашої країни по кишені. Вартість червоної ікри в залежності від її якості, виду риби і виробника коливається від 140 до 300 рублів за 100 грам.

В давні часи цей продукт не викликав особливого ажіотажу у жителів Далекого Сходу, Скандинавії і Помор’я. Червоною ікрою тоді годували їздових собак, щоб ті швидше відновлювали свої сили, в силу її поживних властивостей.

Види ікри

Червону ікру, або «яйця риби», дарують нам: кета, кижуч, сьомга, форель, нерки, горбуша, лосось.

  • Найпопулярніша і масова — це ікра горбуші і лосося. Розмір ікринок — близько 5 міліметрів, забарвлення — від яскраво бурштинового до оранжевого.
  • Найбільша ікра — це ікринки чавичі, проте вже більше 10 років, як ця риба занесена в Червону книгу. Розмір ікринок сягає часом 1 сантиметр в діаметрі, колір — яскраво червоний.
  • Ікра кети по праву називається царською, так як ці ікринки мають рівномірний розмір — до 6 міліметрів, а форма — правильний кулька. Має своєрідний смак і помаранчевий колір.
  • Найменша ікра у форелі. Її ікринки розміром до 2 міліметрів, а колір — від жовтого до помаранчевого. В останній період саме ця ікра стала користуватися найбільшим попитом.
  • Трохи крупніше ікра кижуча, вона має яскраво червоний або бордовий колір і трохи гіркуватий відтінок смаку.
  • Все рідше з’являється в масовому продажі ікра нерки, так як ця риба все рідше зустрічається в масовому лові. Її ікра приємна на смак, схожа на ікру горбуші, але більш суха і розсипчаста.
  • Червону ікру сьомги все рідше можна зустріти в використанні. Це делікатес серед червоної ікри, так як має найбільше в собі харчової цінності, гарний зовнішній вигляд і ніжний смак. Ікру сьомги часто називають «абрикосовим перлами».

Не треба плутати справжню червону ікру з ікрою, яка застосовується в японській кухні для виготовлення ролів і сушімі. Там використовується фарбована ікра летючих риб, а вона не володіє тими корисними властивостями, які несе в собі червона ікра.

Користь

Користь червоної ікри очевидна, про що говорить біохімічний склад червоної ікри. До складу всіх видів ікри лососевих риб входять:

  • Білок (до 32%),
  • Жири (до 13%, аналоги риб’ячого жиру),
  • Поліненасичені кислоти,
  • Йод,
  • Група вітамінів В,
  • Вітаміни С, Д, Е, А,
  • Лецитин,
  • Мікро- та макро- елементи: марганець, цинк, фосфор, кальцій, калій, магній, залізо,
  • Фолієва кислота.

Все це формує корисні властивості червоної ікри. На основі цього лікарі часто своїм пацієнтам рекомендують вживати в їжу червону ікру. Але, звичайно, щоб від продукту була користь, необхідно правильно вибрати ікру належної якості.

Користь ікри лососевих визначена самою природою, так як ікринки — це зародок риби, а для його розвитку потрібні корисні речовини. Але слід завжди пам’ятати, що користь червоної ікри не залежить від її величезного споживання. Нормою вважається споживання червоної ікри в кількості не більше 5-ти чайних ложок на добу . Лікарі рекомендують цей продукт для лікування і профілактики таких станів і захворювань:

  • Низький рівень імунітету,
  • Атеросклероз,
  • Захворювання серцево-судинної системи,
  • Порушення зорової функції,
  • Тромбофлебіт,
  • Варикозне розширення вен,
  • Захворювання опорно-рухової системи,
  • Низький рівень гемоглобіну,
  • Дієти,
  • Порушення діяльності в кровотворної системи,
  • Післяопераційний період,
  • Вірусні захворювання,
  • Гіпертонія,
  • Поверхневі рани різної етіології,
  • Похилий вік.

Шкода

Про користь червоної ікри складають легенди, однак, користь ікри полягає в регулярному дозованому споживанні, а не в разовому обжерливості. Такий підхід може завдати шкоди.

Шкода червоної ікри полягає у високому вмісті солі. Людям, які мають захворювання нирок і сечостатевої системи краще утриматися від вживання в їжу цього делікатесу. Обережно треба ставитися до червоній ікрі алергікам. Часто цей продукт може спровокувати алергічні висипання на тілі. Не треба особам, які страждають на ожиріння і проблемами з шлунково-кишкового тракту, вживати в їжу бутерброди з ікрою і вершковим маслом.

Вибір

Але, як вже говорилося, якість червоної ікри має відповідати ГОСТу. Це означає, що в процесі обробки і приготування, в процесі соління та консервування повинні брати участь тільки дозволені речовини і препарати. Багато непорядні виробники використовують утропін — консервант, заборонений в усьому світі. Продукти напіврозпаду цього консерванту виробляють формальдегід, який отруює організм людини. Зазвичай ця речовина використовують незаконні виробники.

Щоб червона ікра не завдала шкоди здоров’ю, необхідно вміти правильно вибирати продукт. Перевагу краще віддати ікрі, розфасованої в скляні або жерстяні банки. На тарі повинні бути вказані:

  • Маркування партії і дата пакування, нанесені методом натиску або лазером,
  • Напис із зазначенням продукту, сорту і виробника, з його юридичною адресою та контактами,
  • Список інгредієнтів. Крім солі і ікри вказуються консерванти (не більше 2),
  • Посилання на стандарт, на підставі якого виготовлявся продукт,
  • Вказівка виду риби, ікра якої законсервована.

Банку не повинна бути деформована, а при струшуванні не повинна «булькати». Ікра не повинна злипатися між собою, а оболонка не повинна бути жорсткою. Продукт не повинен мати сторонніх запахів і включень.

З обережністю варто їсти червону ікру вагітним і годуючим матуся, щоб не завдати шкоди дитині.

Часто замість натурального продукту покупцеві підсовують штучний аналог або суміш справжньою і желатиновой ікри. Треба пам’ятати, що низька ціна має підступ, і користь така ікра не принесе. А скупий платить двічі.

↑ зміст

Чорна ікра

Що стосується чорної ікри, то це воістину делікатес. Навіть на святковому столі не завжди можна побачити цей продукт. Чорна ікра або «риб’ячі яйця» отримують від осетрових риб: осетра, білуги, севрюги, шипа, стерляді. Однак, в торговельну мережу надходить лише ікра від риб 3-х видів.

Види ікри

Найцінніша — це ікра білуги. Вона без запаху риби, ніжна і велика. Має чорний або сріблясто-сірий колір. Друга за якістю і користь — осетрова ікра. Вона подрібніше, має темно-сірий колір і легкий запах риби. Севрюжья ікра — дрібна, щільна, яскраво-чорна, зі своєрідним запахом, сама каллорійно.

Одночасно чорну ікру ділять на 3 сорти:

  • Зерниста, найбільша зріла, «царська», екстра-класу, добірна, однакового розміру, без включень.
  • Паюсна, найпопулярніша, з суміші севрюжьей і осетрової ікри, жирна.
  • ястичная, з присутністю плівки, дрібна.

З давніх часів чорна ікра була ласощами правителів. Знахарі різних країн використовували її в своїх зілля. Так що користь цього делікатесу доведена давно.

Користь

Дієтологи і лікарі всього світу рекомендують вживання чорної ікри. Всі ці рекомендації засновані на харчову цінність і багатство змісту в ікрі корисних речовин.

Чорна ікра багата вітамінами різних видів, а білок цього продукту засвоюється краще, ніж інший інший. Мінеральних речовин в чорній ікрі більше, ніж в самій рибі. Широкий спектр мікро- і макроелементів робить цю ікру унікальною. У ній міститься не тільки кальцій, калій, цинк, магній, залізо, фосфор, а й селен.

Прийнято вважати, що чорна ікра — засіб продовження молодості, сили і потенції. Цей делікатес благотворно впливає на вироблену колаген, який поліпшує якість шкіри.

Чорна ікра корисна для здоров’я:

  • Джерело амінокислот і ненасичених полікислот,
  • Знижує рівень холестерину і ліпопротеїнів,
  • Регулює обмін речовин,
  • Зміцнює імунітет,
  • Стабілізує нервову систему,
  • Зменшує розвиток атеросклерозу,
  • Нормалізує артеріальний тиск,
  • Охороняє від залізодефіцитної анемії,
  • Заповнює нестачу кальцію,
  • Покращує стан кісток і зубів,
  • Допомагає при перевтомі і депресивних станах,
  • Покращує пам’ять,
  • Профілактика хвороб щитовидки,
  • Допомагає в боротьбі з онкологією.

Користь чорної ікри багатогранна. Досить одного бутерброда в день для нормалізації всіх функцій організму. Але в силу високої ціни, не кожен бажаючий може це собі дозволити.

Шкода

Однак є і негатив при використанні в харчуванні чорної ікри. Шкоди організму можна нанести великим вживанням її (що вельми рідко!). Людям з хворобою нирок слід з обережністю їсти цей продукт. Вміст солі в ікрі може спровокувати порушення водно-сольового балансу.

Чорна ікра в необмежених кількостях може принести шкоду здоров’ю дитини. Можливо прояв алергії. Тому до 3-х років дітям краще не давати її.

Щоб продукт приносив користь, треба правильно його вибирати. Щоб бути впевненим у якості, треба купувати ікру в спеціалізованих відділах супермаркетів при наявності супровідних документів, що засвідчують якість. Це допоможе уникнути використання в їжу недоброякісної або фальсифікованої ікри, яка може завдати шкоди здоров’ю.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду ікри

Ікра (червона і чорна) — користь і шкода від вживання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *