Кріп — корисні і шкідливі властивості пряної рослини

Кріп — це однорічна рослина сімейства зонтичних. Сьогодні складно уявити нашу кухню без чарівного аромату кропу — це одна з найбільш затребуваних спецій у багатьох національних кухнях. У ролі спеції він використовувався ще стародавніми єгиптянами. На берегах Стародавнього Нілу його називали «Amisi».

Але не тільки приємний запах є причиною величезної популярності кропу. Основною причиною його затребуваності стала та величезна користь, яку отримували люди за всю історію використання кропу. Протягом багатьох століть ця рослина служило прикрасою кулінарних страв. Крім цього, його листя і стебла, а також насіння, широко використовувалися при виготовленні цілющих мазей і напоїв.

Користь від вживання кропу величезна, але не слід забувати про те, що окремим категоріям людей вживання кропу може завдати чималої шкоду.

в цій статті мова піде про те, яку користь може принести кріп людському організму і про те, якої шкоди таїться в необережному вживанні кропу.

↑ зміст

кріп — «джерело» вітамінів і мікроелементів

Кріп, по вмісту в ньому набору вітамінів, мікро і макро елементів, унікальний. «Першу скрипку» в цьому «оркестрі» грають вітамін С і кальцій з калієм. Уже цього вистачило б для того, щоб користь від використання стала очевидна. Але ж кріп ще містить вітамін Е і бета-каротин, а також фосфор, натрій і магній. Дещо скромніші представлені в кропі такі елементи як цинк, залізо, мідь і марганець. Це вже не просто користь. Увібравши в себе цілющі властивості перерахованих елементів, кріп став практично незамінний при лікуванні багатьох захворювання, що носять хронічний характер.

Наступною сферою, в якій користь кропу очевидна, є дієтичне харчування. Завдяки своїй низькокалорійності він приємно урізноманітнить будь-яку дієту. Відсоткове співвідношення груп елементів в кропі наступне:

  • Вуглеводи — 6,5%;
  • Білок — 2,9%;
  • Жири — 0,6%.

Все «місце, що залишилося» займає ефірне масло, яке і робить кріп бажаним інгредієнтом численних салатів, соусів і гарячих страв. Також кулінари охоче використовують його в якості приправи в м’ясних і рибних стравах.

Але справжня користь кропу полягає в його цілющі властивості.

↑ зміст

Кропова аптека

  1. Смак кропу знаком кожній людині відомий чи не з перших днів життя. Зрозуміло, що в чистому вигляді кріп не може входити в раціон немовляти, але кропова водичка здатна нормалізувати і налаштувати в правильне русло роботу шлунково-кишкового тракту немовляти.
  2. Кріп широко використовується в медицині для лікування і профілактики жовчнокам’яної хвороби, захворювань очей та атеросклерозу. Величезна користь від нього для гіпертоніків — його вживання сильно знижує ймовірність кризів. Люди, які страждають розладами центральної нервової системи, мають, з його допомогою, нормалізувати роботу нервових клітин і позбутися від головних болів, безсоння і мігрені.
  3. Вживання кропу допомагає людському організму боротися із застудою.
  4. Унікальні властивості кропу надають чудове вплив на організм матері-годувальниці. Кріп здатний підсилити лактацію, а опинившись, разом з молоком матері, в організмі немовляти, зробить його сон міцним і спокійним.
  5. Насіння і листя кропу теж застосовуються в сучасній медицині. Вони освіжають ротову порожнину людини. Хороші антиоксидантні, антимікробні та дезінфікуючі властивості дозволяють використовувати насіння кропу для виробництва лікарських зубних паст.
  6. Відома користь кропу для дівчат, які страждають порушеннями менструального циклу. Наявність ефірних масел і, що містяться в них, флавоноїдів, дозволяє стимулювати секрецію гормонів, відповідальних за правильне і безболісне протікання менструацій.
  7. Не оминув «своєю увагою» кріп і косметологію, його насіння використовуються для приготування омолоджуючих відварів. Рецепт відвару досить простий — насіння кропу, суха яблучна шкірка і сухе листя смородини, малини та хмелю заливаються водою і, будучи доведені до кипіння, охолоджуються. Відвар рекомендований до вживання натщесерце.

↑ зміст

Шкода і протипоказання

Шкода від вживання кропу в будь-якому вигляді, очевидний для людей, у яких ефірні масла здатні викликати гостру алергічну реакцію. Те, що зробило кріп улюбленим інструментом кулінарів, перетворило його на кару для алергіків.

Навряд чи насіння, зелень або сухе листя кропу будуть корисні гіпотонікам, ймовірніше, що вони завдадуть організму людини, яка страждає зниженим тиском, непоправні шкоду (аж до летального результату).

Очевидно, що люди зі зниженим тиском повинні повністю виключити зі свого раціону кріп, в будь — якому вигляді. Для них шкода кропу очевидний.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кропу

Кріп — корисні і шкідливі властивості пряної рослини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *