Крупа булгур — користь і шкода злакової культури

У країнах Східної Азії, Середземномор’я, Індії та Вірменії ця крупа надзвичайно популярна. Традиційно булгур подається як гарнір до різних м’ясних, рибних і овочевих страв або використовується як начинка для фарширування. Продукт з легкістю замінює собою кускус, рис або перловку і при цьому не розварюється до стану каші.

Булгур є пшеничну крупу, приготовлену особливим чином. Молочні зерна пшениці пропарюють, висушуються на сонці, очищаються від висівок і дробляться. Залежно від ступеня подрібнення розрізняють:

  • великий булгур — пілавлік, який зазвичай йде на плов (пила);
  • невеликий булгур — кофтелік, з якого найчастіше готують тефтелі (кюфта) і салати.

Іноді цю злакову культуру плутають з роздробленої пшеницею — ячкой або січкою . Однак корисні властивості булгура у багато разів перевершують останні, що багато в чому обумовлено особливостями вихідної сировини — зернами виключно молочної стиглості, багатими цінними компонентами, мікроелементами і вітамінами.

↑ зміст

Склад і калорійність крупи

Регулярне вживання продукту в складі різних страв сприятливо позначається на стані організму і приносить відчутну користь. Ця крупа містить в собі:

  • вітаміни групи В (тіамін, холін, рибофлавін, холін, піридоксин, фолієву кислоту), вітаміни К (филлохинон), Е (альфа-токоферол), бета-каротин;
  • мікроелементи (калій, фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо);
  • насичені жирні кислоти;
  • моно- і дисахариди;
  • клітковину;
  • золу.

Її калорійність становить від 340 до 365 ккал на 100 г сухого продукту і залежить від сорту пшениці і способу просушування. Дієтичним булгур, звичайно, назвати складно, проте, якщо відварювати його у великій кількості води і вживати маленькими порціями, то навіть ті, хто веде невпинну боротьбу із зайвою вагою, можуть сміливо включати крупу в свій раціон. До того ж багатий клітковиною продукт швидко викликає почуття насичення, сприяє очищенню кишечника і налагоджує роботу травної системи.

Калорійність цієї крупи вище, ніж гречаної або рисової, але урізноманітнити їй звичне меню все ж варто. Знаходячись під мінімальній обробці, булгур повністю зберігає в собі корисні властивості, якими володіє необроблене зерно пшеничне, і збагачує наш організм необхідними поживними елементами.

↑ зміст

В чому користь

Прихильники здорового харчування вже давно віддають перевагу цьому злаку. Він легко перетравлюється, стимулює обмін речовин і активно виводить з організму токсини, що накопичилися і шлаки. Незважаючи на досить високу калорійність, наявність «правильних» складних вуглеводів обумовлює популярність булгура в спортивному харчуванні і в раціоні людей, чия діяльність пов’язана зі значними фізичними навантаженнями.

Корисні властивості булгура проявляються і в його позитивному впливі на стан нервової системи. Насичений вітамінами групи В (крім В12), так необхідними для нормального функціонування ЦНС, він допомагає перемогти безсоння, знизити нервову напругу, впоратися зі стресом і підвищеною дратівливістю.

Що входять до складу продукту мінеральні солі покращують зовнішній вигляд шкіри , стан волосся і нігтів. У домашній косметології жінки нерідко використовують булгур в якості скрабу.

Змішана з оливковою олією крупа підходить для масажу проблемних зон, а також може замінити покупні маски для зрілої шкіри.

Булгур, користь якого вельми відчутна, згідно Аюверде, вважається «зимової» їжею. Він має зігріваючу дію і чудово втамовує апетит. Хоча, можливо, подібна властивість крупи, яку індійці ще називають «вогненної пшеницею», пов’язане з великою кількістю спецій, що додаються до булгур в процесі приготування.

На відміну від цільних зерен пшениці, подрібнений продукт засвоюється краще і може бути включений в раціон людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Його корисні властивості полягають і в тому, що повільно перетворюючись на глюкозу, він сприяє розщепленню жирових запасів і нормалізації рівня цукру в крові. У зв’язку з цим крупа показана хворим на цукровий діабет.

Є вона і джерелом природного фосфору. Зміст цього макроелементи в булгуром в кілька разів вище, ніж в інших зернових культурах. Крім того, до його складу входить лізин, що володіє антибактеріальною дією.

↑ зміст

Шкода і протипоказання

На жаль, незважаючи на досить високу популярність, корисні властивості і відмінні смакові якості, деяким людям вживати булгур в їжу не рекомендується. В першу чергу, обмеження стосуються тих, хто стурбований проблемами зниження ваги. Значна калорійність продукту змушує поєднувати прийом страв з цієї крупи з активними заняттями спортом і різними вправами, щоб уникнути появи зайвих сантиметрів в області талії.

Глютен, присутній в складі продукту, є серйозним алергеном, тому людям з індивідуальною непереносимістю цього рослинного білка, вживання булгура протипоказано. Потрапляючи в організм, він викликає напади метеоризму, диспепсії, слабкість і сонливість після прийому їжі.

Також не слід їсти продукт людям з порушеннями травлення, гастритами (особливо з підвищеною кислотністю) і іншими запальними процесами шлунково-кишкового тракту в період їх загострення. Занадто часто крупа не повинна з’являтися і в дитячому меню.

В цілому, східний злак з приємним горіховим ароматом є доступним і економічним продуктом, який може стати хорошою альтернативою картоплі, макаронів, бобовим і іншим, звичним нам страв. Поєднуйте його з м’ясом, рибою, морепродуктами, овочами, горіхами або медом — булгур універсальний і жодним чином не обмежує вашу фантазію.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду крупи булгур

Крупа булгур — користь і шкода злакової культури

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *