Кукурудзяний крохмаль і борошно — користь і шкода від застосування

П’єдестал пошани злакових культур виглядає наступним чином. На першому місці — пшениця, друге займає рис, а третє віддано «цариці полів» кукурудзі. Своєю популярністю цей продукт зобов’язаний племенам ацтеків і майя, які через брак інших злакових, основні площі засівали саме кукурудзою, використовуючи її для приготування круп, борошна та ін.

Мореплавці з Європи, познайомившись з новою культурою, «запозичили »її у тубільців і завезли на свій континент. Майже за 10 тис. Років, які кукурудза відома людству, було розкрито чимало її дивовижних властивостей, а користь для нашого організму доведена численними дослідженнями і клінічними випробуваннями.

Найдивовижніше, що навіть в результаті обробки продукт зберігає свої цінні якості, а кукурудзяна мука — результат помелу зерна кукурудзи, відрізняється багатим складом і містить величезну кількість цінних для організму компонентів . Її основні відмінності від пшеничного або житнього борошна — в тому, що вона легше засвоюється організмом і є безглютенової культурою. Це має величезне значення для людей з целіакію — захворюванням, при якому вживання білка завдає величезної шкоди.

Хоча досвідчені кулінари часто радять змішувати кукурудзяну муку саме з житнього або пшеничного, пояснюючи це тим, що будь-яка випічка виходить за рахунок цього більш повітряної і смачною. Розрізняють борошно грубого і дрібного помелу. З першої, як правило, випікають кукурудзяний хліб і коржики, другу ж додають в більш ніжні кулінарні вироби.

↑ зміст

Що таке кукурудзяний крохмаль

Багато хто плутає кукурудзяну муку і кукурудзяний крохмаль, проте не дивлячись на схожу консистенцію і властивості, ці два продукти все ж різняться між собою, головним чином, способом виробництва. Якщо кукурудзяну муку отримують шляхом простого помелу зерен на млині, то кукурудзяний крохмаль — відмочуванням зерен в сірчистої кислоти і наступним їх дробленням для виділення зародка. Такий метод називається важливим помелом.

В готовому продукті повністю відсутні нерозчинні білки, жири і клітковина, а його унікальна здатність полягає в тому, що він значно набухає в холодній воді. Кукурудзяний крохмаль досить часто використовується в харчовій промисловості і в багатьох рецептах може замінити кукурудзяну муку.

↑ зміст

Склад

Основна користь борошна з зерен кукурудзи, як уже говорилося вище, в її складі. Продукт містить:

  • харчові волокна;
  • клітковину, жирні та ефірні масла;
  • моно-і дисахариди, крохмаль
  • макроелементи (кальцій, натрій, магній, фосфор, калій);
  • мікроелементи (залізо);
  • вітаміни (В1, В2, А, Е, РР, бета-каротин);

Енергетична цінність борошна становить 331 кКал. Однак навіть не дивлячись на досить високу калорійність і підвищені індекси жирності і кислотності, кукурудзяна мука відноситься до категорії дієтичних продуктів , а страви, приготовані на її основі користуються широким попитом серед шанувальників здорового харчування.

↑ зміст

Користь кукурудзяної муки і крохмалю

Своє визнання кукурудзяні борошно і крохмаль отримали не тільки в кулінарії. Їх користь, як запевняють народні цілителі і представники офіційної медицини, для людського організму просто величезна.

Хворі на діабет можуть сміливо урізноманітнити своє звичне меню стравами з цих продуктів. Багаті вуглеводами, вони довше розщеплюються, а вивільнення цукрів в них відбувається більш повільно. Це перешкоджає різким стрибкам рівня цукру в крові і дозволяє підтримувати його в стабільному стані.

Користь існує і для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією і недокрів’ям. Кукурудзяні продукти покращують загальний стан кровоносних судин, підвищують їх еластичність, а також згортання крові. Крім того, вони живлять нервові клітини, надаючи сприятливий вплив на організм людей із захворюваннями центральної нервової системи (на епілепсію, поліомієліт).

Завдяки високому вмісту клітковини, кукурудзяна мука при частому вживанні сприяє очищенню кишечника, відновлює його мікрофлору і виводить токсини і шлаки. Також продукт нормалізує обмінні процеси, що відбуваються в організмі, і знижує рівень холестерину в крові.

Будучи відмінним жовчогінним засобом, борошно або крохмаль з кукурудзяних зерен використовуються для приготування відварів при запаленнях жовчного міхура. Допомагають вони і при набряках, частих сечовипускання або подразненнях сечового міхура, а також можуть виступати в якості додаткового лікувального засобу для людей з сечокам’яною хворобою.

Насичений вітамінний склад обумовлює необхідність вживання борошна при авітамінозах і ослабленому імунітеті, а висока поживна цінність робить її одним з необхідних компонентів в раціоні спортсменів. До того ж, кукурудзяна мука, як і крохмаль, активізують внутрішні сили організму і сприяють формуванню м’язової маси.

Шкода, що може надати пшеничний хліб людям, що сидять на дієті, не доведений щодо його кукурудзяних аналогів. Окремі його види навіть відносяться до числа рекомендованих продуктів в ряді дієт для зниження ваги, а також показані при туберкульозі і розладах шлунка.

Можливо, хтось здивується, але користь кукурудзяної муки існує і в косметології. Вона є активним компонентом численних масок для шкіри, сприяють її омолодженню, розгладження зморшок, а також уповільнюють процеси старіння на клітинному рівні. Разом з тим кукурудзяний крохмаль, успішно замінюючи собою тальк, часто використовується як наповнювач для дитячих присипок.

↑ зміст

Шкода продукту

Незважаючи на ряд позитивних моментів, кукурудзяні борошно і крохмаль в деяких випадках можуть завдати організму шкоди.

  • Лікарі не рекомендують вживання цих продуктів людям з підвищеним згортанням крові і тромбофлебітом.
  • При порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту і виразці користь страв з кукурудзяної муки також може бути зведена до мінімуму.
  • Великі побоювання викликає поширення кукурудзи, вирощеної із застосуванням різних мінеральних добрив або пестицидів, а також генно-модифікованих сортів. Дані продукти можуть спровокувати алергічні реакції, в зв’язку з чим шкоди їх для організму просто величезний.
  • Приготовлені на їх основі і улюблені багатьма дітьми і дорослими кукурудзяні палички або чіпси також завдають шкоди.
  • Людям з ожирінням слід виключити кукурудзяну муку і крохмаль зі свого звичного меню через значної кількості в них фосфоліпідів і глюкози.
  • Шкода простежується і при індивідуальній непереносимості кукурудзи. На щастя, зустрічаються подібні випадки не так часто.

Як бачите, протипоказань досить. Однак, дізнатися, чи припустимо вживати кукурудзяну муку саме у вашому випадку, краще, проконсультувавшись з лікарем. Якщо ж з вашим організмом все в порядку, то не замислюйтесь і сміливо вибирайте блюдо, яке ви захочете спробувати.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кукурудзяного крохмалю і борошна

< id = "

Кукурудзяний крохмаль і борошно — користь і шкода від застосування

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *