Кульбаба лікарська — корисні і шкідливі властивості

Кульбаба відомий всім. Він дуже невибагливий до умов, тому зустріти його можна в самих різних місцях. Багато хто навіть вважають його бур’яном. Але якби все знали про його корисні властивості, напевно, змінилося б і ставлення до нього.

Крім використання для лікування його також вживають в їжу, додаючи свіжим в салати або зваривши варення.

Використання кульбаби в лікувальних цілях

  1. Корінь кульбаби лікувальні властивості поширює на багато органів і системи організму. Користь відварів з нього в народній медицині відома при позбавленні від шлункових захворювань зі зниженою кислотністю, порушень сну, гепатиту В, поганого апетиту.
  2. Кульбаба лікарський застосуємо як жовчогінний. Для цього 5 ст. л. дрібно нарубаного кореня рослини слід залити 1 літром окропу і прикрити зверху. Кип’ятити 20 хв. на повільному вогні, дати охолонути і процідити. Вживати приготоване засіб потрібно по 0,5 ст. 3 рази на день за годину до їжі.
  3. Відома користь кошти з кореня і листя при лікуванні печінкових хвороб. Його застосування знижує вміст холестерину. Для цього береться 100 г соку кореня, 15 мл 90% -го спирту, 20 мл води, 15 мл гліцерину. Інгредієнти змішуються, потім все проціджують. Вживати слід кожен день по 2 ст. л. Це засіб знайшло своє застосування в народній медицині і в якості сечогінного. Ще воно тонізує, очищає кров, використовується при лікуванні гепатиту В, шкірних хвороб, подагри, розладах шлунка.
  4. Настоянка кульбаби допомагає в разі переохолодження. Настоянка кульбаби готується так: свіжий сік рослини перемішують зі спиртом в пропорції 1: 1, наполягають 21 день в прохолодному, поза зоною дії місці, проціджують, віджимають, п’ють по 50 мл кілька разів на день. Така настоянка кульбаби буде корисна і при лікуванні ГРВІ.
  5. Настій кульбаби покращує апетит. Для цього 2 ч. Л. подрібненого кореня слід залити 1 ст. окропу і витримати 8 годин. Розділити рідина на 4 однакові частини і випити її протягом дня перед їдою.
  6. При недокрів’ї та авітамінозі в народній медицині також рекомендують вживати настій кульбаби . Для цього 1 ст. л. подрібненого кореня заливають 1 ст. окропу, загортають чимось теплим, витримують 2 години, проціджують. Пити його слід по ¼ ст. за 20 хв. до їжі. Ще можна пити перед їжею 4 рази на день по 1 ст. л. свіжого соку листя.
  7. При хворобах крові, для відновлення обміну речовин кульбаба лікарський використовують у такий спосіб: 1 ст. л. подрібненого до порошку кореня заливають 1 ст. окропу, загортають і витримують 2 години, проціджують. Вживати рідину слід по ¼ ст. 4 рази на день за 30 хв. до їди.
  8. Застосування порошку з листя допомагає позбутися від запорів. Приймають його по 0,5 ч. Л. 3 рази на день.
  9. Пом’ятий і прикладений до місця укусу комахи зелений лист полегшує стан. Міняти його слід 1 раз на 2 години.
  10. Кульбаба лікарська допомагає позбутися від бородавок, при цьому використовують його сік.
  11. Користь цієї рослини поширюється і на стан кісткової системи людини. Властивості кульбаби запобігають зменшення міцності і щільності кісток, що відбувається через вплив вільних радикалів, особливо вікове. А це є захистом від травм і пошкоджень кісток.
  12. Антиоксиданти сприяють омолодженню організму, позбавляють від токсинів і канцерогенних речовин, запобігаючи тим самим виникнення ракових захворювань і доброякісних пухлин.
  13. Використовують рослину і як засіб для зниження тиску.

↑ зміст

Лікування шкірних хвороб

  • Лікувальні властивості кульбаби використовуються при шкірних хворобах, що з’явилися внаслідок життєдіяльності грибків і бактерій. Застосування соку рослини дає позитивний ефект за рахунок високого рівня лугу. Звертатися з ним слід обережно і не допускати його потрапляння в очі.
  • Інсектицидні властивості кульбаби використовуються при лікуванні стригучого лишаю, корости. Допомагає він і при екземі, акне.
  • Застосування відвару, використовуваного для протирання обличчя, покращує стан шкіри. Для цього 2 ст. л. листя заливають 300 мл окропу, варять 15 хв., охолоджують і проціджують.

↑ зміст

Лікування при цукровому діабеті

Корисні властивості кульбаби допомагають людям з цукровим діабетом. Його користь полягає в стимулюванні вироблення інсуліну, результатом чого є низький рівень цукру.

Для поліпшення стану при цукровому діабеті в народній медицині використовують наступний рецепт. 1 ст. л. суміші, для отримання якої цикорій, кульбаба, кропива, трава галега, волоський горіх беруться в рівних частинах (беруть участь листя рослин) і заливаються 2 ст. окропу. Все це повинно кипіти 2 хв., Потім відвар потрібно витримати 10хв., Процідити. Вживають рідина 3 р. в день за 20 хв. до їди приблизно по 3 ст. л.

↑ зміст

Засіб для схуднення

Існує міф, що можна використовувати кульбаба для схуднення. Чи так це?

До складу сечі входить приблизно 4% жиру і чим частіше ми від неї позбавляємося, тим більше жиру втрачаємо Сечогінні властивості цієї рослини допомагають виводити рідину з організму. Цим пояснюється факт, що кульбаба для схуднення в якійсь мірі ефективний. А найголовніше, що він не завдає організму шкоди, якщо виключені всі протипоказання.

↑ зміст

Чи може кульбаба заподіяти шкоду?

Протипоказання до вживання є навіть у такого корисного рослини:

  1. При схильності до розладів шлунку, проносів, вживати його не рекомендують, щоб не погіршити стан.
  2. Виразкові хвороби шлунково-кишкового тракту — це також протипоказання до вживання його і в їжу і як ліки для внутрішнього застосування.
  3. Вагітним жінкам і годуючим мамам рекомендують вкрай обмежити, а то й зовсім виключити з раціону цей продукт.
  4. Вкрай рідко, але зустрічається індивідуальна непереносимість. У більшості випадків вона проявляється при зловживанні продуктом.
  5. Якщо ви не впевнені, що рослина зірвано в екологічно чистому місці, краще не вживайте його. Воно має здатність сильно вбирати речовини навколишнього середовища. Тут протипоказання продиктовані ризиком вжити весь спектр хімічних елементів забрудненої зони.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кульбаби

Кульбаба лікарська — корисні і шкідливі властивості

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *