Кунжут і його насіння — шкода і користь

Кунжут — це широко відома культура олійних рослин, яка широко застосовується в різних областях життєдіяльності людини.

Незважаючи на те, що вирощується кунжут в широких масштабах виключно для приготування масла, його користь для кулінарії, косметології і навіть медицини, часом просто незамінна. Він має безліч природних особливостей, завдяки яким його по праву вважають одним з головних злаків в своєму роді.

Як використовують кунжут в кулінарії

Ще в далекій давнині насіння кунжуту мали великий успіх у кулінарних майстрів. Найчастіше їх використовували як якусь пряність, додаючи в тісто для випічки і посипаючи зверху готові хлібобулочні вироби.

Як відомо, користь кунжуту міститься в хімічному складі його насіння, які мають пряний аромат і ніжний незабутній смак. Спробувавши одного разу його насіння, їх уже неможливо з чим-небудь переплутати.

Перед тим, як додати кунжут в ту чи іншу страву, його необхідно підігріти або деякий час потримати в теплій воді. Завдяки такій своєрідній попередній обробці, насіння віддає страві все найкраще, що є в ньому і користь його подвоюється.

На великих виробництвах з кунжуту виготовляють халву і деякі інші десерти, але частіше за все, звичайно ж, він є всього лише прикрасою булочок, кренделів і батонів.

↑ зміст

Що не можна робити

Якщо використовувати кунжут в їжу, попередньо обсмажити його на сильному вогні, то якщо він після такої обробки і не заподіє шкоди, то нічого корисного не передасть людині, це вже точно. При обсмажуванні будь-яких овочів, насіння або фруктів, їх позитивні властивості втрачають свою силу, і навіть найчудовіші лікарські рослини можуть перетворитися в звичайну траву. Єдине, що може залишитися від смаженого кунжуту, так це чудовий запах, але якщо бути свідомі того, що, по суті, він марний, навряд чи він зможе принести задоволення і вже точно в ньому відсутня будь-яка користь.

↑ зміст

Кунжут в народній медицині

Серед народних цілителів існує інша назва кунжуту — «сезам». Воно з’явилося не випадково, а в зв’язку з тим, що в цьому злаковому рослині одного разу був виявлений антиоксидант, під назвою «сезамін». В даному компоненті закладено велику користь для людей, які страждають серйозними захворюваннями.

Народні цілителі активно використовують цей злак для лікування грипу та застуди, а також захворювань дихальних шляхів. Як це не дивно, але пряний аромат кунжуту полегшує людям дихання під час нападів астми або важких захворювань бронхо-легеневих шляхів.

Кунжут сприяє нормалізації тиску і плавного зниження рівня холестерину , а також відновлює здатність крові до згортання, що дуже важливо для хворих, які готуються до операції.

Народна медицина широко використовує його в своїй повсякденній практиці, багато людей помітно поправили своє здоров’я завдяки включенню насіння кунжуту в свій щоденний раціон.

↑ зміст

Користь для женс кого здоров’я

Велика користь кунжуту не тільки на жіночій кухні, але і для організму жінки. З незапам’ятних часів молоді дівчата їли його насіння для того, щоб у них швидше протікав період менструації, завдяки дивовижним властивостям цієї прянощі, відтік менструальної крові відбувався набагато швидше. Це не приносило шкоди організму, а тільки рятувало дівчат від зайвих незручностей.

Дорослі жінки, які вже в силу свого віку мали ті чи інші проблеми сексуальній сфері, боролися зі своїми недугами за допомогою сирого насіння кунжуту. Для того щоб підвищити своє лібідо, зміцнити сили і багаторазово збільшити можливості свого організму, жінки з’їдали щодня по жмені чарівних насіння.

З настанням менопаузи, жінки відчувають масу неприємних відчуттів, вони починають втрачати масову частку кісткових тканин, переживають перепади настрою і втрату сну. Завдяки кунжуту, всі ці неприємні симптоми згладжуються, і жінка знаходить спокій незалежно від стану свого організму, в цьому і полягала основна його користь для жіночого організму.

↑ зміст

Кунжут як профілактичний засіб

Активна речовина — фітин, що входить до складу кунжуту, допомагає відновити мінеральний і енергетичний баланс, завдяки чому відбувається надійне зміцнення імунітету. При регулярному прийомі пряних насіння, в організмі людини виробляються антитіла до збудників вірусів.

Для багатьох може бути стане відкриттям те, що ця масничний культура помітно зменшує потенційний ризик ожиріння і навіть атеросклерозу.

користь кунжуту на цьому ще не закінчується, він є відмінним профілактичним засобом від усіляких запальних процесів, в тому числі і мастопатії у жінок.

↑ зміст

Протипоказання

Незважаючи на всі видимі і приховані переваги даної рослини, є люди, здоров’ю яких може бути завдасть великої шкоди вживання кунжуту.

У зв’язку з тим, що кунжут позитивно впливає на згортання крові, його не рекомендують вживати людям, які мають тромбози і варикозне розширення вен. Цим людям насіння даного продукту можуть завдати смертельної шкоди.

Підвівши підсумок усього сказаного вище, потрібно відзначити ще один момент: надмірне вживання будь-якої рослини, використовуваного в народній медицині, може завдати шкоди здоров’ю, тому перед тим як їсти кунжут в великих кількостях, краще всього проконсультуватися з фахівцем.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кунжуту і його насіння:

Кунжут і його насіння — шкода і користь

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *