Курага — користь і шкода для імунітету людини

Курага — це половинки плодів абрикоса, як правило, великоплідних сортів, висушені без кісточок. Абрикос був завезений в нашу країну з Китаю, де його вирощували ще 2000 років тому. А зараз світовим лідером з виробництва кураги вважається Туреччина. Технологія виробництва цього продукту проста: плоди абрикосів сушать під сонцем близько тижня. З одного кілограма плодів виходить десь 300 грам кураги. Цей продукт виходить неймовірно корисним і може довго зберігатися, не втрачаючи своїх властивостей.

У країнах СНД на сушені абрикоси існує ГОСТ, згідно з яким виділяють три їх різновиди:

  • курага — розділені навпіл абрикоси, висушені без кісточки;
  • кайса — абрикоси, сушені цілком, з видавленою кісточкою;
  • урюк — сушені абрикоси разом з кісточкою.

Сушений абрикос вважається дуже корисним продуктом для дітей і дорослих. Він є вмістилищем необхідних для здоров’я і гарного самопочуття речовин і часто застосовується при дієтах для схуднення, в лікувальному раціоні . Цей сухофрукт люблять практично всі за його приємний смак, яскравий помаранчевий колір і користь, принесену здоров’ю.

В кулінарії сушені абрикоси застосовуються часто. Вони йдуть для приготування десертів, тістечок, печива, пирогів. Курагу використовують у вигляді приправи для додання особливого, кисло-солодкого смаку страв і ніжного аромату. Для цього її ретельно подрібнюють. Область застосування цього продукту досить широка: можна додавати курагу в соуси, готувати з неї супи, додавати в плов, готувати напої.

↑ зміст

Корисні властивості кураги

Користь кураги відома здавна. У ній присутні різні мікроелементи, вітаміни, органічні кислоти. Всього 5 штук цих ласощів — і ваша добова потреба в залозі буде заповнена. Крім усього іншого, даний продукт містить багато фруктози, глюкози і сахарози, що обумовлює його солодкуватий присмак. Великий вміст солей калію при незначній кількості солей натрію дозволяє використовувати курагу при дієтах. Вона також використовується для профілактики хвороб, пов’язаних з гормональними порушеннями.

Будучи багатим вмістилищем кальцію, калію і магнію, курага сприяє зміцненню кісткової тканини, судин. Вітамінів в ній не так багато, як мікроелементів, але це не применшує достоїнств сухофрукти. Вітаміни Е і А просто необхідні для підтримки жіночої краси, група В — сприяє лікуванню хвороб шкіри, а С — благотворно впливає на судини.

За рахунок того, що в куразі вдалим чином поєднуються вітамін А і бета-каротин, вона застосовується в період лікування анемії, хвороб серця і несе величезну користь для зору. Вміст у ній магнію робить її відмінним додатковим засобом для лікування гіпертонії, сприяє зміцненню серцевого м’яза.

Основа сушених абрикосів — це рослинна клітковина. Це робить їх незамінними при кишкових розладах, порушеннях травлення. За рахунок рослинних волокон курага сприяє очищенню кишечника. При цьому її дія досить м’яке і вона добре сприймається системою травлення.

Не оминула курагу і народна медицина: цілителі застосовують її для лікування багатьох недуг. З неї роблять відвари, настої.

При гіповітамінозі у дітей курага — рятівний продукт. Вона насичує організм вітамінами, а дітей змушувати з’їсти ще шматочок не треба: вони їдять її з великим задоволенням.

Ще одне застосування кураги — це профілактика пухлинних захворювань. Експерименти показали, що процес зростання злоякісних клітин сповільнюється у пацієнтів, які регулярно її вживають.

Курага часто рекомендується людям, що видужують після хвороби, як додатковий поживний продукт. Речовини, що містяться в ній, прискорюють одужання і покращують самопочуття хворих.

↑ зміст

Курага допоможе схуднути

Людям, які хочуть скинути зайву вагу, дієтологи радять іноді робити розвантажувальні дні і вживати виключно сухофрукти. Можна просто з’їдати пару шматочків кураги перед їжею. Хороший цей продукт, якщо його додати в кашу, яку ви зазвичай їсте на сніданок.

Найоптимальніший перекус протягом дня — це кілька штучок кураги. Дієтологи запевняють, що так поживні речовини засвояться найкраще. Вона дуже живильна і калорійна (приблизно 232 кілокалорій на 100 грам) і легко вгамує голод. Але в той же час продукт не містить жирів і холестерину, а цукор тут — це фруктоза і глюкоза.

↑ зміст

Особливості промислового виробництва

ock_id_3 «»> <>

Промислове отримання кураги часто пов’язано з використанням діоксиду сірки та інших консервантів. Це дозволяє плодам абрикоса зберегти яскравий, красивий колір. Діоксид сірки — це дуже токсична хімічна сполука. Але основна маса кураги, яку ми можемо побачити у продажу на ринку, виготовляється саме за такою технологією. Якщо вживати такий продукт постійно, це з’єднання накопичується в організмі і у людей, які страждають алергією до цієї речовини, можуть бути проблеми з органами дихання, напади астми.

В нашій країні, в основному, продається курага, виготовлена в Туреччині за даною технологією. Але можна знайти і натуральну, яку не беруть під в процесі сушіння впливу сполук сірки. Її можна відрізнити за кольором, вона темніше, солодше, однак і ціна її набагато вище.

↑ зміст

Коли курага шкідлива для здоров’я

ock_id_4 «> <>

Незважаючи на свої безсумнівні поживні властивості, треба пам’ятати, що, як і багато інших плоди, курага — користь і шкода в одному продукті. Всі корисні властивості цього цінного ласощі сходять нанівець, якщо ви страждаєте на алергію на абрикоси. Як і будь-які сухофрукти, курагу можна їсти у великих кількостях: при зайвому вживанні може статися розлад шлунка.

Фахівці радять обережно вживати курагу діабетикам і тим, у кого значно перевищений вага. Якщо у вас гіпотонія — не захоплюйтеся курагою, вона теж знижує тиск, що може привести до не бажає наслідків.

З огляду на спосіб виготовлення кураги, перед вживанням її треба підготувати. Обробіть її, гарненько промивши. При цьому треба кілька разів міняти воду. Потім можна на 3 хвилини замочити курагу в воді, а потім дістати і дати стекти.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кураги:

Курага — користь і шкода для імунітету людини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *