Курячі яйця — користь і шкода від вживання

У їжу людина здавна вживає яйця птахів. Для їжі придатні будь-які: курячі, качині, гусячі і перепелині. І навіть екзотичні: страусині, черепашачі, зміїні. У торговельній мережі придбати можна переважно куряче. Яка користь курячих яєць, як продукту харчування, яка кількість їх безпечно і чи можуть вони принести шкоду?

Харчова цінність, склад

Здається, що куряче яйце, на перший погляд влаштовано дуже просто: білок, жовток і шкаралупа. Але крім воно ще має халази і повітряну камеру, які роблять яйце досконалим створенням природи.

Склад білка:

  • вода 85%
  • білки 13%
  • жири 0,3%

Основні білки

  • овальбумин
  • кокальбумін
  • лізоцим

На частку білка припадає більше половини всього ваги — 56%.

Жовток складається з моно- і поліненасичених жирних кислот (лінолевої, олеїнової), насичених жирних кислот (пальмітинової, стеаринової). Сам жовток важить приблизно 17 м На частку жовтка припадає приблизно 32% від загальної маси. Колір в нормі може бути від світлого жовтого до яскравого оранжевого. Один жовток містить 0,2 г холестерину, що дорівнює половині допустимої добової норми харчового холестерину .

Містяться вітаміни: А, Д, Е, В1, В5, В2, В12, В9 .

Мікроелементи: кальцій, залізо, цинк, фосфор і магній.

Яйце, яке надходить в торговельну мережу, повинен мати обов’язкове маркування.

Категорія за вагою:

  • до 44,9 г — 3
  • до 54,9 г — 2
  • до 64,9 г — 1
  • до 74,9 г — добірне
  • понад 75 г — вища

Яйце, вагою менше 35 г в роздрібну торгівлю не допускається.

За тривалістю зберігання:

  • Д (дієтичне) — до 7 діб, штамп червоного кольору
  • С (столове) до 25 діб, штамп синього кольору

Дієтичні на 8 день переходять в категорію столових, столове в свою чергу може бути:

  • свіже, зберігатися при температурі не вище 0 с, до 30 діб
  • холодільніковие, зберігатися при температурі не вище 0 с, понад 30 діб.

Користь і шкода яєць залежить від багатьох факторів, в тому числі і від пошкоджень шкаралупи, умов зберігання і транспортування.

↑ зміст

Їжа та ліки?

Унікальне вміст поживних речовин (в 100 г: білки 13 г, жиру 13 г, вуглеводів 1 г, води 75 г) робить курячі яйця незамінним дієтичним продуктом харчування. Загальна калорійність — 155 ккал. на 100 г.

Змісту білка в одному яйці здатне забезпечити 12% добової норми. Яєчний білок легко засвоюється людським організмом, є важливим будівельним матеріалом, особливо для дітей і підлітків. Перетравлюється в шлунку дуже швидко, не більше 45 хвилин, тому його користь неоціненна, коли треба швидко вгамувати голод і отримати енергію, при цьому не перевантажити організм вуглеводами. Жовток перетравлюється ще швидше, крім того основна маса вітамін міститься саме в ньому. Наприклад, телятина «лежить» в шлунку до 4 годин, сир — 2 години, твердий сир — до 5 годин, нежирне молоко — 1,5 години, кефір — 1 година. З наведених цифр видно, що самим легко перетравлюється джерелом тваринного білка є саме куряче яйце.

Кількість вітамін здатне істота поліпшити стан зору, шкіри, нігтів, волосся. У цих випадках застосовується як продукт харчування і зовнішньо, для масок, поживних сумішей.

У народній медицині використовується для лікування:

  • кашлю
  • виразки
  • псоріазу
  • загоєння ран і опіків

За результатами останніх досліджень, китайські вчені зробили висновок, що пептид RVPSL, що міститься в білку, знижує кров’яний тиск, два з’їдених яйця діють так само, як 10 мг препарату від гіпертонії — каптоприлу. Причому термічна обробка не впливає на дію пептиду RVPSL.

Сучасними дієтологами рекомендується дорослій людині з’їдати до 300 штук на рік. Однак в суспільстві довгий час існувала думка про те, що курячі яйця приносять шкоду здоров’ю. Варто розібратися, наскільки це вірно.

↑ зміст

Що погіршує здоров’я?

Є як мінімум дві підстави їсти цей продукт з обережністю. Користь і шкода курячих яєць обумовлені вмістом деяких речовин. Присутність білка овомукоід — причина алергічної реакції. Як правило така алергія характерна для дітей до 6-7 років. Необхідно виключити всі продукти: хліб, макарони, майонез, випічку на основі курячих яєць.

Якщо на упаковці продукту є згадка про емульгаторах, загустителях, лецитин, лізаціме і альбумине, то алергікам краще відмовитися від його вживання.

Крім того, ряд вакцин для профілактичних щеплень, у виробництві яких беруть участь курячі ембріони, можуть давати алергічну реакцію.

Друга причина — це привабливість курячих яєць для мікроорганізмів, в тому числі і сальмонел. Що б уникнути зараження, важливо вживати в їжу свіжі яйця, з непошкодженою шкаралупою. Якщо страви готуються без теплової обробки, наприклад білкові крему для тортів, уникнути отруєння допоможе використання тільки найсвіжіших яєць від перевіреного виробника, дотримання технології та умов зберігання.

Шкода від холестерину жовтка виявився більше міфічним, ніж реальним. Важливо завжди пам’ятати що шкода приносить не сам продукт, а кількостей з’їденого і необхідно дотримуватися помірності у вживанні будь-яких продуктів.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду курячих яєць

Курячі яйця — користь і шкода від вживання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *