Кускус — показання та протипоказання до вживання

Кускус не найпопулярніший блюдо в нашій країні. Та й на прилавках магазинів він з’явився зовсім недавно. Але завдяки своїм приємним смаковим якостям, простому приготування припав до смаку і став частим гостем на столах в Росії.

Історія страви

У таких країнах, як Алжир, Марокко, Іспанія, Франція кускус можна зустріти дуже часто, його можуть приготувати і подати навіть в дорогих ресторанах. Продукт справляє враження незвичайного і екзотичного, але насправді все з ним досить просто. Це невеликі кульки, скачані з таких видів круп, як:

  • ячмінь;
  • пшоно;
  • рис;
  • пшениця.

У первинному варіанті використовувалася манна крупа, для того щоб його приготувати. Готувати кускус вважалося виключно жіночим заняттям. Манна крупа насипалася на плоске блюдо, посипаній борошном, все це злегка збризкують водою, а потім починали перекочувати суміш пальцями до тих пір, поки вона вся не ставала маленькими кульками. Далі, їх просівали через сито, щоб прибрати зайву муку і ретельно просушували. Потім з цих кулькою готували кашу.

Блюдо настільки сподобалося людям, що початок завойовувати популярність на Близькому Сході і Середземномор’ї. Окремі регіони стали вносити свої зміни в рецепт кускусу. У наш час процес виготовлення цього продукти повністю автоматизований і для його приготування використовується переважно манка.

↑ зміст

У чому полягає користь кускусу

Цей продукт легко засвоюється, при цьому добре насичує організм людини. Його висока енергетична цінність підійде для харчування спортсменам, дітям, людям, зайнятих на професіях, пов’язаних з важкою фізичною працею.

Його можна без перебільшення назвати вітамінним коктейлем, так він надзвичайно багатий на вітаміни групи В. Завдяки присутності в складі вітаміну В5 кускус хороший для стабілізації стану нервової системи, користь його при перевтомі, депресії і безсонні безцінна. Вітамін В5 чарівно впливає на стан волосся і шкіри.

Завдяки своїй легкозасвоювані кускус відмінно підійде для харчування людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту . Він допоможе нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і налагодити систему регулярного очищення організму.

Користь кускусу дозволяють його з успіхом використовувати в харчуванні діабетиків, так як вуглеводи, що входять до його складу, засвоюються дуже повільно, зростання рівня глюкози в крові відбувається максимально плавно. Якщо включити в свій раціон кускус на регулярній основі, можна істотно знизити ймовірність виникнення діабету.

Що входять до складу продукту вітаміни і мікроелементи дозволяють його активно використовувати в лікуванні різних захворювань. Він ефективно знижує рівень холестерину в крові.

Наявність в складі міді сприяє підвищенню рівня гемоглобіну. Одна порція каші, яка містить не більше 100 грамів продукту в змозі покрити чверть добової дози міді, яка необхідна для здорової життєдіяльності людини. Кускус використовується в якості профілактики виникнення захворювань суглобів і ранньої сивини, робить волосся більш міцними і блискучими, налагоджує процес вироблення жіночих статевих гормонів і водно-сольовий обмін.

Користь такого мікроелемента, як калій для здоров’я серцево-судинної системи дуже велика. Завдяки своєму багатому вітамінно-мінеральному складу каша хороша для харчування працівників розумової праці, легко відновить працездатність мозку, якій завдано шкоду серйозними навантаженнями.

↑ зміст

В чому полягає шкода кускусу

ock_id_3 «»> <>
< id = " yandex_rtb

Зашкодити цей чудовий продукт може тільки в двох випадках.

  1. Шкода кускусможет принести тим людям, які мають індивідуальною непереносимістю пшениці та інших злакових культур.
  2. З огляду на свою досить високу калорійність, близько 380 калорій на 100 грам сухого продукту, кускус може завдати шкоди жінкам, які строго стежать за своєю фігурою. Тому вживати його потрібно в тому випадку, якщо харчування є збалансованим і правильним. В іншому випадку він може привести до появи зайвих кілограмів.

↑ зміст

Як приготувати кускус

Кращим способом буде приготувати кускус на пару, так як саме такий спосіб дозволить найбільш повно зберегти всі поживні речовини і мікроелементи, які містяться в цьому продукті. Більш агресивні способи приготування можуть нанести продукту шкоду, зруйнувавши всі цінні вітаміни і мінерали.

На прилавку магазину зустрічається два варіанти кускусу — звичайний і у вигляді напівфабрикату. Щоб приготувати напівфабрикат, досить влити в нього гарячої води на кілька хвилин і гарнір готовий. Додайте кілька крапель лимонного соку, вийде дуже смачно.

Крупа відмінно поєднується з рибою і морепродуктами, овочами і фруктами, горіхами, різноманітними приправами. Хороша сполучуваність крупи дозволяє готувати його різноманітно і смачно, придумувати нові цікаві рецепти.

Найчастіше крупу використовують як гарнір для різних м’ясних чи рибних страв. Додавання різних приправ, таких як каррі, цибуля, соєвий соус будуть надавати страві кожен раз нові відтінки смаку.

Але крім цього є й інші цікаві рецепти як традиційної кухні, так і вегетаріанської.

Наприклад, салат. Додайте до кускусу петрушку, зелене листя салату, м’яту, зелена цибуля, помідори, огірки, заправте оливковою олією з додаванням лимонного соку. Легкий, корисний і дуже смачний салат готовий.

З кускусу виходить дуже смачний плов, особливо якщо додати для смаку трохи барбарису і зіри. Дуже добре поєднується ця крупа з грибами або куркою. Прекрасне блюдо виходить, якщо додати кускус до тушкованих овочів, долити трохи бульйону і приправити ароматними спеціями з крапелькою лимонного соку.

Є навіть рецепти десертів з цього продукту. У Марокко, на батьківщині цього продукту, дуже люблять їсти його з родзинками в якості солодкого. Приготований на пару кускус змішують з невеликою кількістю вершкового масла, родзинками, посипають цукром і корицею. Оригінальний і екзотичний десерт готовий.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду кускусу

Кускус — показання та протипоказання до вживання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *