Квашена капуста — користь і шкода

Намагаючись зробити свій раціон максимально збалансованим, ми якомога частіше включаємо в нього свіжі фрукти і овочі — вони дозволяють отримати нам необхідні вітаміни і захистити від впливу негативних зовнішніх чинників. Однак, що стосується капусти, то в квашеному вигляді вона вважається більш корисною, ніж у свіжому.

В процесі закваски овоч не тільки зберігає наявні властивості, але і набуває нових за рахунок бродіння молочнокислих бактерій. Доведено, що вони присутні в готовому продукті протягом десяти місяців за умови правильного зберігання.

Господиням на замітку — чим більше ви поріже капусту перед тим, як її заквасити, тим більше цінних речовин, вітамінів і мінералів в ній буде в подальшому. Кращими ємностями для приготування закуски вважаються емальований і скляний посуд. Щоб її користь не викликала сумніву, ні в якому разі не слід додавати в процесі приготування оцтову кислоту — процес бродіння капусти повинен проходити природно та протягом певної кількості часу.

↑ зміст

Склад

Квашена капуста, користь якої, в першу чергу, обумовлена її складом, є джерелом життєво важливих для нашого організму компонентів. Особливо багато міститься в ній вітаміну С, який дозволяє зміцнити імунітет і уповільнити передчасне старіння клітин і тканин. У 200 грамах продукту присутня половина його добової норми, при цьому представлений він в капусті в двох формах — вільної (аскорбінової кислоти) і пов’язаної (аскорбігене), яка не руйнується навіть при тривалому зберіганні, а під впливом помірної теплової обробки самостійно перетворюється в аскорбінку. У зимові місяці і ранньою весною квашена капуста споконвіку була головним джерелом вітаміну С на столах слов’янських народів.

Входить до складу продукту і вітамін U (21 мг на 100 г) — рідкісний вітамін, що володіє унікальною властивістю попереджати утворення виразкових ділянок на стінках шлунка і дванадцятипалої кишки. Поряд з іншими листовими культурами, капуста багата на вітамін К, холін, інозитом. Висока в ній концентрація тартроновой і фолієвої кислот, а також органічної яблучної кислоти. З інших поживних речовин, що містяться в продукті, варто відзначити вітаміни А, В1, В2, В6, Н (біотин), Р, РР, каротин, мікроелементи (кальцій, магній, фосфор та ін.) І макроелементи (залізо, цинк, фтор , молібден, йод і ін.)

Калорійність капусти, приготованої шляхом заквашування, становить всього 27 кКал, що робить її особливо привабливою для тих, хто піклується про стрункість фігури і боїться погладшати.

↑ зміст

Користь капусти

На Русі цей овоч довгий час називали другим хлібом, а його користь для організму ніколи не ставилася під сумнів. Незважаючи на доступність капусти і простоту її приготування, вона часто з’являлася на столах як звичайних сільських жителів, так і заможних дворян і представників знаті. Відомо, що руські князі навіть вирощували її на спеціально відведених для цього ділянках — капусниках, а після збору врожаю годували капустою сім’ю і всю дружину, будучи впевненими в тому, що вона є джерелом сили, здоров’я і довголіття. Посперечатися з цього важко, тому пропонуємо розібратися в чому ж полягає основна користь продукту і чи може завдати шкоди його вживання.

Володіючи загальнозміцнюючу дію, квашена капуста активізує захисні сили організму, а завдяки що входять до її складу антиоксидантів і багатому вітамінним складом, вона є відмінним профілактичним засобом проти вірусних і сезонних захворювань (грипу, застуди та ін.). Бореться вона і з хвороботворними бактеріями, знижуючи шкоду, яку вони надають на наш організм.

Продукт показаний при захворюваннях органів серцево-судинної системи. Користь капустяного соку полягає в тому, що він приводить у норму рівень холестерину в організмі і допомагає в лікуванні атеросклерозу судин.

Позитивна дія капусти доведено і для нервової системи. Присутні в складі продукту вітаміни групи В підтримують її нормальне функціонування, підвищують стійкість до стресів, а вітамін U є відмінним помічником в боротьбі з депресією.

Йод і нікотинова кислота, які містяться в квашеній капусті, нормалізують обмін речовин і особливо необхідні для тих, хто має проблеми із зайвою вагою. Натуральне і високоефективний засіб для схуднення лежить в основі капустяної дієти. Крім того, що продукт є низькокалорійним, він швидко насичує організм, а тартронова кислота перешкоджає відкладенню жирових утворень.

Проведені дослідження показали, що користь квашеної капусти існує і для хворих на онкологію. Її присутність в раціоні гальмує процес ділення ракових клітин, а що входять до складу продукту компоненти включаються в активну боротьбу зі злоякісними пухлинами.

Регулярне вживання квашеної капусти не тільки покращує роботу шлунково-кишкового тракту, а й є профілактикою розвитку таких захворювань, як виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки. Багатий клітковиною овоч нормалізує процеси травлення, а вітамін U регулює кислотність шлунка. Завдяки наявності піридоксину (вітаміну В6), що відповідає за активну розщеплення білків, квашена капуста добре поєднується з м’ясними стравами. А ферменти молочний кислоти, утворення яких відбувається при квашенні продукту, вельми успішно борються з кишковою паличкою та іншими бактеріями.

Сприяє капуста і поліпшенню апетиту. Така закуска перед обідом підвищує секрецію шлункових залоз, тому лікарі рекомендують їсти продукт тим, хто ослаблений тривалою хворобою або бажаючим набрати вагу.

Користь капусти спостерігається і для людей, які страждають від бронхіальної астми або алергії. Що володіють антигістамінну дію речовини (в тому числі вітамін U), що входять до складу продукту, не дають розвинутися алергічної реакції, яка провокує напади астми.

Квашена капуста вважається відмінним засобом проти нудоти, особливо при токсикозі у вагітних, а капустяний розсіл прийде на допомогу з ранку після непомірного вживання спиртного.

↑ зміст

Шкода і протипоказання

Як і у випадку з будь-яким продуктом, користь квашеної капусти в деяких випадках може виявитися менше, ніж її можливу шкоду. Тому вживати закуску потрібно з обережністю, спираючись на рекомендації лікарів і поради дієтологів.

Звести до мінімуму присутність в своєму раціоні такої капусти слід тим, у кого виявлений гастрит з підвищеною кислотністю. Непомірне її поїдання може спровокувати печію і привести до інших проблем зі шлунком. Нерідко квашена капуста викликає і підвищене газоутворення, доставляючи масу незручностей більшості людей.

Захворювання серця і набряки також є показаннями до того, щоб обмежити вживання квашеної капусти, в іншому випадку шкода для організму може виявитися досить значним. Справа в тому, що при заквасці овоча, використовується досить велика кількість солі, небажаної в раціоні сердечників і схильних до появи набряків людей. Звичайно, їли є величезне бажання поїсти смачної капустки, зайву сіль можна видалити, промивши закуску кип’яченою водою, але, пам’ятаючи про можливу шкоду, зловживати продуктом все таки не варто.

Шкода цей продукт може завдати і людям із захворюваннями нирок, печінки і підшлункової залози. Також при високому тиску і гіпертонічної тиску норма вживання капусти повинна бути нижче, ніж у інших людей.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду квашеної капусти

Квашена капуста — користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *