Льон (насіння льону) — користь і шкода природного ліки

Льон (насіння льону) — це природні ліки, а також популярна біо-добавка, яка має корисні властивості. Завдяки унікальним властивостям цього маленького насіння льону можна запобігати і лікувати велику кількість різних захворювань, а також поліпшити загальний стан організму. Льон багато хто використовує для схуднення. Дивно, але це так, користь від лляного насіння очевидна. Але і шкоди може завдати організму теж.

Дослідження, які були проведені вченими, показали, що льон благотворно впливає на організм. Крихітне лляне зернятко багате поживними речовинами і мікроелементами, тому в магазинах можна зустріти лляну борошно, яка набирає популярність з кожним днем. Льон багатий клітковиною, антиоксидантами і Омега-3, але вуглеводів міститься мало . Тому льон ідеально підходить для тих, хто обмежує свій раціон в споживанні цукру і крохмалю. Для тих, хто худне лляне насіння ідеально підходить, тому що містить велику кількість жиру і клітковини, завдяки чому швидко з’являється відчуття ситості і підвищується приріст продукту.

Невеликий секрет:

  1. Щоб отримати якомога більше поживних речовин, краще лляне насіння потовкти в борошно.
  2. Масло насіння льону не містить фітохімікати і клітковини, на відміну від льняної муки.

↑ зміст

Корисний складу лляного насіння

Для того щоб не виникало ускладнень з застосуванням натуральних лляних насіння потрібно дотримуватися дозування. Недотримання може завдати шкоди організму. Склад насіння дуже багатий. Льон містять жирні кислоти, клітковину, лігнано, завдяки цим компонентам і полягати, користь насіння льону.

  1. Клітковина. Льон багатий нерозчинними і розчинними волокнами. Клітковина для організму є біологічно цінною. Льон (насіння) збільшує в’язкість вмісту кишечника, сприяє запобіганню серцевих захворювань, нормалізує рівень холестерину, сприяє схудненню і захищає травну систему.
  2. Жирні кислоти в основному містяться в рибі і в деяких рослинних продуктах. Лляне насіння багате такими кислотами: омега-з поліненасичені жирні кислоти і омега — 6. Для того щоб організм повноцінно функціонував йому необхідні ці кислоти.
  3. Лігнано — поліфеноли, які діють на організм як антиоксидант і какфітоестроген.

Вчені вивчили склад лляного насіння і прийшли до висновків, що воно містить вітаміни А, С, Е, також калій, магній, амінокислоти, мінеральні речовини, цинк, хром, залізо, калій, йод і багато іншого. Простагландин, який міститься в насінні, сприяє врегулюванню артеріального тиску, а також відіграє велику роль в метаболізмі жирів.

Щоденне вживання насіння в кількості 25 грам допоможе відновити всі втрати корисних речовин, для повноцінної роботи організму. Це натуральний і якісний продукт, який не приносить шкоди, якщо правильно його вживати.

Завдяки тому, що насіння містить велику кількість клітковини, організм швидко насичується без перевантажень кишкового тракту, шкода організму не приноситься. Клітковина допомагає виводити з організму токсини і шлаки. Завдяки цьому лляне насіння використовують для схуднення. Вживати в їжу натуральний продукт потрібно в молотом вигляді або у вигляді відварів. Також льон додають в різні страви, наприклад, в салати, супи, в випічку і так далі.

Існує два види насіння льону: коричневий і золою. Але якщо подивитися з точки зору корисності, то вони ні чим не відрізняються.

↑ зміст

Користь лляного насіння

Про переваги цього натурального продукту можна говорити годинами. Але виділимо найосновніші моменти, які забезпечують поживними речовинами організм.

  1. Насіння має протизапальну дію.
  2. Захищає від деяких видів раків і пухлин.
  3. Допомагає позбутися від запорів.
  4. Покращує роботу кровоносної системи і роботу серця.
  5. Очищає і виводить токсини з організму.
  6. Багато вживають насіння для профілактики ревматизму, артрозу, артриту, тромбозу, підвищує імунітет, відновлює кровоток в крові.
  7. Сприяє зниженню ваги.

Але це лише мала частка того, що можна перерахувати. Льон надає благотворну дію на такі проблеми як: захворювання шкіри, волосся, стреси, зорова функція, відновлює процес формування сперми, знижує пристрасть до наркотиків і алкоголю і так далі.

Після проведених досліджень вчені прийшли до висновку, що насіння льону корисно людям, у яких є схильність до утворення злоякісних пухлин. Натуральний продукт особливо корисний людям у яких спостерігається рак молочної залози і рак товстої кишки. Насіння можуть надавати протизапальну, проносне і відхаркувальну дію.

Кілька порад

  1. Використовуйте насіння в якості добавки до своїх кулінарних шедеврів. Вони не тільки наповнювати організм корисними мінералами і вітамінами, а й урізноманітнює приготовані страви.
  2. Під час приготування випічки замініть частину борошна, на борошно лляну. Дотримуйтеся пропорції 1:10. Таке доповнення не тільки зробить випічку смачнішою і м’якою, але і корисною.
  3. Приготувати з насіння можна смачну і корисну кашу, яка наповнить організм всіма корисними речовинами. Перемолоти насіння, до консистенції борошна. Беремо три ложки мелених насіння, заливаємо киплячим молоком. Кашоподібну масу трохи збити, дати настоятися кілька хвилин. Додати цукор або мед за смаком.
  4. Якщо чиста каша з насіння не сподобалася, тоді додавайте лляну борошно до інших каш. Наприклад, пшенична крупа, рисова, гречана і так далі.
  5. Приготувати корисний коктейль для дитини на сніданок. Знадобитися 200 грам ананасового соку, ложка чайна масла насіння і ложка їдальня льняної муки. Добре змішати і можна пити.

↑ зміст

Як правильно вживати насіння льону

Приймати насіння всередину в подрібненому вигляді (повинна вийти борошно), запиваючи великою кількістю рідини. Потрібно врахувати те, що насіння потрібно подрібнювати перед вживанням, так як подрібнене насіння льону швидко втрачає корисні речовини, користь і шкода не наноситься. Для профілактики вживайте 5 грам на добу, для лікування добова норма може досягати 50 грам. Залежно від захворювання і переслідуваних цілей курс лікування може досягати декількох місяців. Пам’ятати потрібно про те, льон містить нерозчинну і розчинну клітковину, тому вживаючи продукт, потрібно збільшити кількість рідини, щоб не завдати шкоди організму.

↑ зміст

Протипоказання до застосування

ock_id_4 «> <>

Не варто вживати насіння, якщо у вас:

  • діарея кишечника;
  • захворювання матки, ендометрит;
  • дивертикулит;
  • обструкцію стравоходу і воріт;
  • захворювання щитовидної залози;
  • камені в жовчному і сечовому міхурі;
  • непереносимість продукту;
  • алергічні реакції;
  • запальні процеси.

Зверніть увагу на те, що насіння не рекомендується вживати під час прийому лікарських препаратів. Особливо це стосується хворих на цукровий діабет. Перед вживанням насіння потрібно проконсультуватися з лікарем. Приймати лляне насіння потрібно обережно, щоб воно не завдало шкоди організму. Жінкам, у яких є захворювання матки і яєчників, потрібно з особливою обережністю вживати цей продукт. Не зловживайте насінням під час вагітності та годуванням грудьми. Чоловікам краще відмовитися від вживання насіння, якщо є проблеми з передміхурової залозою.

Льняна олія та насіння — може завдати шкоди організму, тому що цей продукт швидко окислюється на повітрі і при обробці теплом, який в свою чергу перетворюється в отруйна речовина.

Якщо немає ніяких протипоказань до вживання натурального продукту, то насіння льону допоможуть поліпшити імунітет і самопочуття. Але потрібно врахувати те, що без консультації фахівця починати лікування не варто. Щоб не завдати шкоди організму виконуйте пропорції і всі рекомендації лікаря. Будьте здорові!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду льону

Льон (насіння льону) — користь і шкода природного ліки

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *