Лук порей — користь і шкода пряної рослини

Лук-порей пряно-ароматна рослина, з приємним солодкуватим присмаком. Його головна відмінність — відсутність цибулини. Гострота і різкий аромат, характерні для цибулі ріпчастої, у порею менш виражені. Його користь для здоров’я визнана офіційною та народною медициною. А чи є шкода? Про це докладніше в нашій статті.

Даний овоч одним своїм виглядом покращує естетичну привабливість страви та підвищує апетит. Він дуже популярний в Європі і країнах Середземномор’я. З нього готують смачні салати, супи-пюре, бульйони, млинчики і розсольники. Подається він і у вигляді гарніру. У їжу вживають неогрубевшіе листя і білі стебла порею. Основним його постачальником є Франція — країна улюбленого всіма гурманами світу цибулевого супу.


Лук-порей як джерело вітамінів А і С перевершує багато овочів — в порції вагою 100 грам міститься третина денної норми цих вітамінів
. Примітно, що в міру зберігання продукту, вміст вітаміну С тільки збільшується. Цим обумовлена користь порею в осінньо-зимовий період.

Містить він і вітаміни В2 і В1, РР, Е, ефірні масла, фосфор, залізо, натрій, калій, магній і кальцій. До того ж в цьому овочі виявлено фолієва кислота, яка необхідна для нормального розвитку мозку і нервової системи плода. Не дарма доктора радять додавати його в раціон вагітних жінок.

↑ зміст

Цілюща сила

Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу цибулю-порей:

  • Корисний при авітамінозі
  • Відновлює роботу печінки, покращує відтік жовчі
  • Стимулює травлення, при цьому, на відміну від ріпчастої побратима, не дратує шлунок і не викликає здуття
  • Очищає кров
  • Надає сили і життєвий тонус
  • Зменшує шкода вільних радикалів — головних винуватців старіння
  • Допомагає при подагрі і ревматизмі
  • Надає сприятливу дію при фізичних виснаженнях, перевтомі, депресії
  • Сприяє загоєнню ран і подряпин
  • Збільшує вироблення гемоглобіну, сприяє більш ефективному засвоєнню заліза
  • Рекомендований при серцево-судинних захворюваннях і атеросклерозі
  • Доведено його користь для запобігання атеросклеротичних бляшок
  • Покращує пам’ять
  • Підвищує імунітет, при регулярному його вживанні
  • Активно допомагає при захворюваннях органів дихання, носоглотки і при застуді
  • Уповільнює зростання і поширення ракових клітин
  • Делікатно діє на кишечник у вигляді легкого проносного
  • Надає заспокійливу дію на організм
  • Стимулює обмінні процеси

↑ зміст

Народна медицина

Лук-порей містить поживні речовини для підтримання здоров’я очей. Незважаючи на низьку калорійність — всього 33 ккал на 100 г, він чудово втамовує голод, чи не завдає шкоди фігурі.

Істотна її користь і при зниженому тиску. Для лікування готують наступний відвар: 100 г черешків заливають літром води і додають 100 г цукру. Варять на слабкому вогні 10-15 хвилин і проціджують. Відвар п’ють по півсклянки, рівномірно розподіливши протягом дня.

Фітонциди цибулі вбивають мікробів. У період епідемії грипу та ГРВІ досить пожувати шматочок черешка порею, щоб знищити несприятливу мікрофлору і нейтралізувати їх шкода в носоглотці і порожнини рота.

Для профілактики атеросклерозу готують суміш цибулі і меду в рівних частках. Приймають до їжі по столовій ложці три рази в день.

↑ зміст

В косметології

Широко відома користь цибулевих масок для шкіри і волосся. Завдяки помірно-пекучої конституції він діє як м’який пілінг і активізує ріст волосся. Вважається, що печена цибуля — дуже ефективний засіб для лікування мозолів. Кашка з натертих стебел порею виводить пігментні плями і веснянки. Допоможе вона і при сильних сонячних опіках, які завдають непоправної шкоди шкірі.

При випаданні волосся і початкових стадіях плешивости порей не менше ефективний, ніж звичайний лук. Застосовують його у вигляді компресів. Такі процедури підійдуть і для зміцнення нігтів — цибульну кашку наносять на нігті і загортають в поліетилен. Їх рекомендується проводити 2 рази на тиждень.

↑ зміст

Протипоказання

Необхідно, однак, відзначити, що цибуля-порей надає неприємний присмак молоку годуючих мам, а це може не сподобатися малюкам. Від споживання цього овоча слід відмовитися при запаленні шлунка або виразці дванадцятипалої кишки, так як, стимулюючи кислотність, він може завдати шкоди органам травлення.

Цікаві факти про лук-порее

Лук порей — користь і шкода пряної рослини

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *