Мацон — користь і шкода кисломолочного продукту

Кожен знає про смакові і корисні якості кисломолочних продуктів. Це стосується не тільки кефіру і сиру, тому що в усьому світі існує величезна різноманітність не менше корисних і смачних молочних продуктів одержуваних шляхом ферментації. У цій статті хотілося б обговорити кисломолочний напій — мацоні.

Шедеври грузинської національної кухні

Мацоні — це традиційний кисломолочний напій грузинського народу. Дослівний переклад з грузинської мови звучить як «кисле молоко». Цей унікальний продукт виходить в результаті природного бродіння молочнокислих бактерій. Кисломолочний напій має істотні відмінності з традиційної російської кислим молоком. Це стосується способу приготування, і консистенції, яка у мацоні густіша, і слабкого газоутворення. Для його приготування беруть коров’яче, овече або козяче молоко і додають спеціально підготовлену закваску.

↑ зміст

Історія напою

Перший досвід приготування кисломолочного напою отримали на Кавказі. Історія свідчить, що ще 200 років тому одна господиня випадково налила молоко в ємність, де до цього тримали кисле молоко, і залишила її на спеці. Після закінчення деякого часу вона виявила в глечику густий кислий напій, і, спробувавши його, була приємно здивована. Це було схоже на смачний йогурт. Довгий час жителі Кавказу тримали в таємниці рецептуру мацоні і тільки в наш час його почали виробляти на промисловому рівні. Кисломолочний продукт поширений в Росії і Європі, а також в країнах Азії. До речі, вчені стверджують, що секрет кавказького довголіття пов’язаний саме з цим напоєм.

↑ зміст

Склад кисломолочного продукту

Унікальністю вітамінного складу продукту пояснюється величезна користь мацоні для людського організму. Перш за все, це пов’язано із заворушеннями. У цьому процесі беруть участь дві унікальні бактерії — болгарська паличка і стрептококи, які відрізняються теплолюбні. Оскільки цей напій молочного роду в ньому, звичайно ж, присутні кальцій і білок, найважливіші мікроелементи — фосфор, магній, залізо. Кисломолочний продукт багатий на вітаміни К, D, А, РР, які відповідають за процеси біологічного окислення і енергетичного обміну в організмі.

↑ зміст

Яка користь і роль мацоні для здоров’я людини

Багато вчених шукають пояснення процесам, пов’язаним зі старінням організму. Дослідження доводять, що в першу чергу молодість організму залежить від стану мікрофлори кишечника. Патогенні мікроорганізми, потрапляючи в травну систему, сприяють розвитку дисбактеріозу та отруюють клітини і тканини, які в подальшому піддаються передчасного старіння. А молочнокислі бактерії приводять мікрофлору в порядок. Більш того вони здатні підвищувати імунітет людини і підтримувати імунну систему на належному рівні. Тобто тримати баланс між корисними і патогенними мікроорганізмами.

Користь кальцію для формування кісткових тканин, зубів і краси волосся непорівнянна. І він міститься в мацоні, так само як і вітамін D, який сприяє правильному засвоєнню елемента. Так що кисломолочний продукт особливо корисний для дитячого організму, що росте.

Напій допомагає відновити мікрофлору кишечника і налагодити роботу травної системи. Кисломолочні бактерії напою стимулюють перистальтику шлунка. Стакан випитого мацоні в день попереджає дискомфорт шлунково-кишкового тракту, запори і метеоризм.

Велика користь кисломолочного напою буде і для серцево-судинної системи. Що міститься в продукті калій зміцнює м’язову тканину серця, а кальцій відповідає за зміцнення судинних стінок. Вживання мацоні знижує ризик захворювання атеросклерозом і запобігає інфаркту міокарда. При регулярному вживанні продукту знижується рівень холестерину в крові, який в літньому віці приносить найбільшу шкоду і засмічує стінки судин .

Кисломолочний напій містить високу концентрацію білка, а він бере участь в будівництві клітин і розвитку м’язових тканин. Чи не зашкодить мацоні і тим, хто дотримується дієтичного харчування. У склянці продукту міститься менше 100 калорій.

Кисломолочний продукт має сечогінну дію, а також корисний для печінки.

↑ зміст

Чи можна отримати шкоду від вживання кисломолочного продукту

Користь від вживання мацоні висока, але існують і деякі протипоказання. В окремих випадках напій може завдати шкоди здоров’ю, і це пов’язано із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Цей список не великий:

  • виразка шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • підвищена кислотність шлунка;
  • гастрит, панкреатит;
  • сечокам’яна хвороба.

Також можна завдати шкоди організму при надмірному вживанні молочнокислого продукту. Рекомендована доза на день становить не більше 2-х склянок. В іншому випадку можна викликати розвиток діареї. Час зберігання напою в холодильнику не повинно перевищувати 72-х годин. Після закінчення цього часу корисні бактерії перетворяться в цвілеві гриби і завдадуть шкоди здоров’ю.

↑ зміст

Поєднання кисломолочного напою з продуктами

Мацон можна вживати, як окремий продукт. Своїм смаком він нагадує звичайний йогурт або сметану. У кулінарії відомо безліч страв, в основі яких міститься цей продукт. Їм заправляють салати, з ним готують холодні супи і окрошку. На основі молочнокислого напою створюють пікантні маринади і соуси для м’яса і риби. Мацоні є обов’язковим інгредієнтом для приготування національного грузинського вироби — хачапурі. На Кавказі його часто використовують для приготування тіста для різноманітної випічки. Кисломолочний продукт поєднується зі спеціями. Він підкреслює смак будь-яких хлібобулочних виробів і гармонує з стравами з круп.

Щоб приготувати корисний напій вдома необхідно взяти літр молока і змішати його з 300 грамами йогурту, цю суміш залишити скисати при температурі близько 40 градусів протягом 8 годин .

↑ зміст

Відео про користь і шкоду грузинського напою «мацоні»

Мацон — користь і шкода кисломолочного продукту

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *