Майонез — користь і шкода

На столі стоїть холодний соус білого, кремового або кольору слонової кістки. Однорідний, ніжної консистенції і чудового смаку, іноді з пряним післясмаком. Це — майонез.

Тисячу і одну страву господині приправляють майонезом — салати, м’ясо, рибу, пельмені, вареники, шашлики. Він є компонентом в рецептурі багатьох солодких страв — печива, кексів і навіть пудингів. Дуже часто використовується при домашньому консервуванні кабачків, патисонів, баклажанів.

Незважаючи на повсюдне вживання, дуже часто можна чути суперечки про користь і шкоду майонезу. Спробуємо розібратися.

↑ зміст

Подорож у часі

Повернемося в далекий 1757 рік. Французький аристократ герцог де Рішельє зі своїми солдатами зайняв іспанське місто Майон. Незабаром місто оточили англійці. У французів, які опинилися замкненими в облозі, виникли проблеми з продовольством. І тоді винахідливий кухар герцога (на жаль, історія не зберегла його імені) придумав принципово нове блюдо, змішавши індичі яйця, оливкова олія, сіль, цукор і якісь приправи. Солдати, намазуючи соус на хліб, були в захваті. Крім чудового смаку в ньому все калорії були на своєму місці, відмінно тамуючи голод. Соус назвали «майонезом» на честь міста, де він був винайдений.

↑ зміст

З чого ж роблять майонез

Щоб оцінити, корисний чи шкідливий для організму той чи інший продукт, необхідно знати його склад. Існує кілька варіантів приготування майонезу, але основні інгредієнти, це завжди:

  • Яєчний жовток,
  • Рослинна олія,
  • Цукор,
  • Оцет.

В залежності від рецептури можуть додаватися борошно пшеничне, бульйон, гірчиця, часник, червоний перець, різні трав’яні приправи.

Користь майонезу для організму — це похідна, що утворюється з користі тих продуктів, які входять до складу соусу:

  • Яєчний жовток — має високу живильну цінність (калорії), містить такі речовини, як лицитин і холін, які перешкоджають накопиченню в крові «шкідливого» холестерину, є незамінними «цеглинками» нервової тканини і клітинних мембран. Це джерело таких поліненасичених жирів, як омега-3 і омега-6, які людський організм отримує тільки ззовні і які вкрай важливі для нормальної роботи серцево-судинної системи. Яєчний жовток в надлишку містить один з найбільш потужних антиоксидантів — лютеїн, який відповідає за молодість організму. Наявність в жовтку різних вітамінів і мінералів також робить його потрібним організму продуктом,
  • Рослинна олія. Найпоширеніше — соняшникова і оливкова. Знову ж вони багаті полі-і мононенасичені жирні кислоти, вітаміни А, D, F, особливо вітаміном Е, який рекомендовано вживати вагітним для правильного розвитку плоду. Очищає організм від «шкідливого» холестерину, зміцнює стінки судин, покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Будь-яке рослинне масло має дуже високу живильну цінність (калорії) і легко засвоюється організмом. Найцінніше і корисне — нерафінована холодного віджиму,
  • Оцет. Наукові дослідження характеризують його як корисний біологічно активний продукт, багатий вітамінами і мінералами. Однак слід зазначити, що різні народні рецепти з оцтом для схуднення і загального оздоровлення організму несуть серйозну потенційну загрозу для здоров’я. Тому оцет краще використовувати в дуже малих кількостях відповідно до рецептури.

Повернемося до майонезу. Як бачимо, всі продукти, що входять до його складу дуже корисні для людини. Чому тоді обговорюється шкоду майонезу?

↑ зміст

Міфи і правда

Шкода майонезу, свіжого і приготованого в домашніх умовах з дотриманням рецептури, це сильне перебільшення. Більш того, в помірних кількостях — це не тільки дуже смачний соус, а й корисний продукт .

Основні пункти у використанні домашнього майонезу:

  • Спосіб і терміни зберігання — не більше 2-3 діб в холодильнику в закритому скляному посуді,
  • Калорії — всі продукти, які входять до складу домашнього майонезу, дуже калорійні. Яйця, рослинна олія мають дуже високу живильну цінність. Навіть оцет містить деякі калорії. Тому майонез не рекомендується вживати тим, хто бореться із зайвою вагою, і рекомендується вживати дозовано тим, хто не хоче боротися з ожирінням в майбутньому.

Найпоширеніший міф, який стримує приготування і використання домашнього майонезу — страх заразитися сальмонельозом, оскільки за рецептом при приготуванні соусу використовуються сирі яєчні жовтки. Але яйця, які продають в магазині, проходять обов’язкову санітарну перевірку. Все ж рекомендується помити їх будинку перед тим, як розбити. Відомо, що сіль, оцет і гірчиця в соусі дезактивують інфекцію. Якщо додасть в процесі приготування часник, це не тільки додасть смаку пікантності, але також значно знизить ризик зараження сальмонельозом.

↑ зміст

Що продається в магазині під маркою «Майонез»

Склад магазинного майонезу дізнатися дуже просто. Досить перевернути упаковку і прочитати. Що ж туди входить:

  • рафінована і дезодорована соняшникова олія. Щоб його отримати насіння заливають органічним розчинником, який після виділення масла видаляють випаровуванням і лугом, після продукт освітлюється і дезодорується. Після такої обробки досить сумнівна корисність рафінованої олії,
  • яєчний порошок. Нічого спільного з натуральними яйцями. Часто замінюється на соєвий лецитин,
  • кислоти і консерванти використовуються для продовження терміну зберігання продукції. Їх негативний вплив на організм багато в чому обумовлює шкоду майонезу. Якщо домашній майонез зберігається до 3 діб в холодильнику, то магазинний продукт і через 3 місяці буде як свіжий,
  • підсилювач смаку — глюкомат. На жаль, він викликає звикання, справжнісіньку залежність. Ось чому так важко повернутися до здорового харчування,
  • емульгатори, ароматизатори та барвники. Суцільна хімія.

За жирності комерційний майонез буває жирним (67 і більше%), середній (45-65%) і легкий (низька жирність, менш 40%). Тим, хто вважає в раціоні калорії, до душі дієтичний легкий майонез.

Щоб знизити жирність соусу без погіршення смаку і зовнішнього вигляду в промисловості використовуються різні згущувачі, підсолоджувачі і стабілізатори. Тепер не зайві калорії принесуть шкоди організму, а надлишок харчової хімії в продукті.

↑ зміст

Дуже короткі висновки

Щоб смачний соус «майонез» не став причиною розладу здоров’я, а його вживання приносило не тільки задоволення, але і користь, необхідно пам’ятати і виконувати кілька дуже простих правил:

  • вживати можна лише домашній майонез з дотриманням рецептури. Промисловий продукт не має нічого спільного з натуральним соусом,
  • термін зберігання майонезу — не більше 3 діб в холодильнику,
  • домашній майонез (як і його магазинний тезка) — надзвичайно калорійний продукт. Його слід вживати тільки як соус, приправу, але не як основну їжу.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду майонезу

Майонез — користь і шкода

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *