Мандарини — користь і шкода екзотичних фруктів

Зміст статті:

Дивовижний екзотичний фрукт — мандарин. Яскраво-оранжевий, кисло-солодкий, з чудовим освіжаючим ароматом. Він не тільки смачний, але і дуже корисний для нашого організму. М’якоть, сік, прожилки і навіть шкурка мають ряд цілющих властивостей.

Мандаринова хімія

Користь мандаринів обумовлена наявністю в них цілого «букета» вітамінів, макро- і мікроелементів, фітонцидів, кислот, пектинів, ефірних масел та інших біологічно активних речовин.

Дуже багато в цих фруктах вітаміну С. Для задоволення добової потреби організму в аскорбіновій кислоті досить в день з’їдати 2 мандарина середньої величини.

В наявності вітаміни групи В, а також РР, К, Е, Д, каротин. Фрукт багатий на калій, кальцій, магній, фосфор і залізо. Його пектини делікатно впливають на кишечник, поліпшуючи перистальтику і периферичний кровообіг.

Фітонциди південного фрукта відмінно відновлюють природний імунітет, захищаючи організм від хвороботворних мікробів.

Мандарини — дуже соковитий фрукт. Вони на 85% складаються з води, яка легко засвоюється організмом, тому ці цитрусові відмінно втамовують спрагу.

↑ зміст

Мандаринова користь

Який вплив на організм надають ці сонячні фрукти? Користь мандаринів полягає в їх здатності:

  • насичувати організм вітамінами. Це особливо важливо для боротьби з зимово-весняними авитаминозами,
  • затримувати зростання і розмноження шкідливих мікроорганізмів, діючи як природний антибіотик,
  • стимулювати ріст і життєдіяльність корисних для організму бактерій,
  • повертати сили організму після тривалих хвороб. Лікарі радять з’їдати по 1-2 мандаринки в день тим людям, робота яких пов’язана зі стресами,
  • покращувати гостроту зору,
  • налагоджувати роботу кишечника,
  • усувати нудоту,
  • діючи як легкий сечогінний, мандарини сприяють виведенню з організму шкідливих токсинів,
  • доведена користь мандаринів для астматиків. Взагалі цей фрукт дуже добре впливає на бронхи, очищаючи їх від слизу і відновлюючи пошкоджену епітелій.

Крім того, мандарини:

  • благотворно впливають на серцево-судинну систему, збільшують еластичність судин, зміцнюють серцевий м’яз,
  • знижують рівень «шкідливого» холестерину,
  • підвищують апетит, тому педіатри часто рекомендують вводити мандарини в раціон дітей з низькою вагою,
  • нормалізують травлення,
  • покращують жировий обмін,
  • стабілізують нервову систему,
  • полегшують стан жінок в період клімаксу. Гінекологи радять жінкам після 43-45 років в сезон з’їдати не менше 1 мандарини в день.

Мандарини — завжди екологічно чисті продукти, вони ніколи не містять нітратів. Сприятливе поєднання кислот в цьому фрукті перешкоджає їх накопичення.

Аромат мандаринів має лікувальні властивості. Впливаючи на нервові рецептори, він сприяє активному виробленню ендорфінів — гормонів щастя. Тому мандаринове масло рекомендовано для ароматерапії людям з нервовими і психічними розладами, схильним до депресій.

Цікаво, що з наукової точки зору психологічна реакція на помаранчевий колір — це радість, бадьорість і приємне збудження.

Речовини, що містяться в кірках мандаринів, здатні знищувати грибкові інфекції. Якщо кілька разів на день натирати мандариновою шкіркою шкіру, уражену грибком, то незабаром хвороба відступить.

↑ зміст

Протипоказання

Мандарини не настільки агресивні, як інші цитрусові. Вони не викликають бурхливих алергічних реакцій, тому їх дозволяється їсти вагітним, а також малим дітям. Однак при надмірному вживанні цих фруктів замість користі може спостерігатися шкоду мандаринів. Якщо з’їсти за один раз 5 кг цитрусових, організм помститься алергією. Якщо відразу випити 3 склянки мандаринового соку, напружаться слизова шлунка, підшлункова залоза і печінка. Як висновок, все корисно в міру. Це — стара істина.

Через вміст кислот шкоду мандаринів може бути для тих, хто страждає на гастрит чи виразкову хворобу. Також мандарини здатні погіршити стан тих, хто хворіє холециститом.

У великій кількості можна їсти цей фрукт діабетикам.

Мандарини — низькокалорійний продукт. Проте користь мандариновою дієти для схуднення — спірне питання серед дієтологів, оскільки ці цитрусові дуже збуджують апетит.

Часто можна прочитати поради щодо лікування мандариновими корками. Дійсно, природою в них закладено багато цілющої сили, але людина перетворив бальзам на отруту. В процесі вирощування та продажу все (!) Мандарини обробляються серйозними хімікатами. Саме тому категорично не рекомендується використовувати мандаринові шкірки в їжу. Достатню користь для організму принесуть екологічно чисті м’якоть і сік цих фруктів.

Мандарини — користь і шкода екзотичних фруктів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *