Манна каша — суперечки дієтологів про її користь і шкоду

Мабуть, в Росії немає нікого, хто в дитинстві не їв манну кашу. При цьому одні її обожнюють, а інші терпіти не можуть. Одні кажуть, що манна каша корисна, інші кажуть, що вона завдає організму лише шкоду і настійно не рекомендують включати її в раціон сучасних дітей. Про те, в чому ж полягає користь і шкода манної каші, ми і розповімо в цій статті.

Склад

Манна крупа робиться з перероблених зерен пшениці. Ось чому в ній міститься багато поживних речовин і вітамінів. Наприклад, вітаміни групи B, E, PP, білок, фолієва кислота, піридоксин, різні мінеральні речовини.

Але, незважаючи на такий склад, концентрація цих речовин в манці набагато нижче, ніж в будь-який інший крупі. При цьому манна каша містить ще й дуже багато крохмалю, тому приносить швидке відчуття насичення, але також швидко повертає відчуття голоду.

Для дорослої людини манка — дуже корисний дієтичний продукт, для дітей же її користь кілька сумнівна . Це пов’язано з особливостями роботи шлунково-кишкового тракту у дітей. Доведено, що манка — єдина крупа, яка переробляється і засвоюється нижнім відділом кишечника. Саме тому для дітей зовсім маленького віку манна каша не є настільки хорошим продуктом.

↑ зміст

Користь манної каші

Існують певні захворювання, при яких вживання манки особливо корисно і показано. Це, наприклад, хвороби шлунково-кишкового тракту. Потрапляючи в стравохід, манка знімає роздратування, біль, спазм, загоює тріщини. Тому користь манки неоціненна для людей, які страждають виразкою шлунка, гастрит і іншими схожими захворюваннями.

Особливо очевидна користь манки в післяопераційний період і подальший період реабілітації. Завдяки помірному кількості клітковини ця каша засвоюється набагато легше і краще. Вона наповнює людину енергією і надає досить сил для того, щоб відновитися після хвороби. Саме тому, регулярно вживаючи манку, можна позбутися від хронічної втоми і депресії.

Користь манки висока і при різних захворюваннях нирок, особливо коли хвороба супроводжується безбілкової дієтою. В цьому випадку манна каша є чудовою альтернативою білковим продктов. Вживаючи ж кашу в літньому віці, можна запобігти розвитку новоутворень в шлунково-кишковому тракті. Звичайно, доведена здатність манки вимивати з організму мінеральні речовини. Але для людей похилого віку від цього буде тільки користь, оскільки зупиняється гіпермінералізації тканин організму і клітин крові. Існує ще одна доведена користь манної каші — виводити з організму слиз і жир. Це, в свою чергу, сприяє правильному схудненню.

↑ зміст

Спосіб приготування

Цих способів кілька. Для дітей краще всього варити манну кашу на молоці з додаванням цукру і вершкового масла. А для вживання в післяопераційний період приготування треба максимально спростити: варити на воді без додавання цукру, солі, масла і молока.

Найкраще їсти манку на сніданок. В цьому випадку вона буде працювати як очищає засіб, вбираючи в себе різні отруйні компоненти і м’яко виводячи їх з організму. Обволікаючи і заспокоюючи шлунково-кишковий трак, вона м’яко його підготує до чергового прийому їжі.

↑ зміст

Шкода

Як і будь-який продукт, манна каша здатна завдати шкоди при її надмірному вживанні. У цьому випадку шкода полягає в тому, що каша буде виводити з організму кальцій. А це може призвести до поганого росту кісткової і м’язової систем, що при супутніх факторах може перерости в рахіт і спазмофілію. Крім того, надмірне вживання цієї страви в дитячому віці може спровокувати розвиток алергічної реакції і на інші суміжні продукти. Для літніх людей надмірне вживання манної каші — прямий шлях до ожиріння і остеопорозу.

Ще один шкоду манки — це великий вміст в ній глютену. Існує певна категорія людей, яка страждає непереносимістю цієї речовини (захворювання називається — целіакія). Ця непереносимість проявляється у вигляді алергічної реакції і рідкого стільця. Якщо вчасно не виявити хворобу і продовжувати їсти манну кашу, в досить короткі терміни стінки кишечника стоншуються, що призводить до порушення нормального засвоєння їжі і, відповідно, недоотримання організмом необхідних поживних речовин.

Шкода манної каші легко можна перетворити на користь, якщо вживати її в їжу не більше двох разів на тиждень. Тоді можна в повній мірі насолоджуватися корисним і приємним продуктом з дитинства.

І, нарешті, найголовніше. Користь манної каші, як і її шкода — інформація для розумного читача. Не треба, прочитавши цю статтю, є її величезними порціями або повністю від неї відмовлятися. Крайнощі ні до чого. Манна каша цілком може бути включена в щотижневий раціон. І тут найкращим порадником буде ваш організм.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду манної каші

Манна каша — суперечки дієтологів про її користь і шкоду

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *