Маслини — користь чи шкода?

Оливки і оливкове масло цінувалися людиною з глибокої давнини. Навіть в кам’яному столітті вони вважалися важливим продуктом і були присутні в раціоні печерної людини. В Біблії олива оспівується як символ відродження, вірності і стійкості. Благодатні властивості і користь маслин описані і в Корані. Але тільки в наші часи плоди оливи були досконально вивчені і знайдені нові способи обробки, що дозволяють усунути їх гіркоту.

Оливкове дерево примітно незвичайною живучістю — воно може стояти століттями навіть після того, як його розколе блискавка. Олива здатна вирости з маленького корінця, що залишився в землі. Середземноморські народи переконані, що жизнестойкостью відрізняються і ті, хто споживає її плоди.

↑ зміст

Якими бувають маслини

Оливки і маслини — це плоди одного виду оливкового дерева зібрані в різний період дозрівання. Під час дозрівання оливки змінюють забарвлення від отруйно-зеленого до чорно-фіолетового і чорного. Оливки — молоді недозрілі плоди, а маслини повністю дозрілі.

Оливки й маслини поділяються на кілька типів:

  1. Зелені: плоди, зібрані до настання технічної зрілості, але вже досягли нормальних розмірів.
  2. Комбіновані: оливки зібрані в процесі дозрівання, але ще не досягли повної зрілості.
  3. Чорні: повністю дозрілі плоди.
  4. чорнене окисленням: недошедшей до повної зрілості плоди, оброблені лужним розчином.

На жаль, сучасна система маркування ускладнює визначення, які маслини приготовлені традиційним способом, а які методом прискореної технології. Штучно чорнені маслини можна відрізнити за наявністю в розсолі глюконату заліза (Е579).

Розрізняються маслини і по сортам. Основна характеристика плодів оливи — калібр. Його чисельне значення дорівнює штучному кількості плодів на кілограм сухої ваги.

Збір маслин повністю ручна робота. Тому і стоять вони так дорого.

↑ зміст

Їжа богів

Найголовніше застосування оливок і маслин — для отримання оливкового масла.

У сирому вигляді вони неїстівні, так як містять багато гіркоти, який надає плодам речовина олеоропеін. Шлях до нашого столу маслини проходять довгий і трудомісткий. Вони замочуються кілька місяців в соляному (а за деякими технологіями і в лужному) розчині, окислюються на повітрі і тільки потім засаливаются або консервуються. Причому, маслини готуються довше, ніж оливки. На батьківщині — в Греції їх засолюють з додаванням молочнокислих бактерій. Природно, що продукт, приготований методом бродіння набагато корисніше, ніж вилужений. У ньому міститься більше активних речовин, що сприятливо впливають на людський організм.

Маслини консервуються з кісточкою або без неї. Але їх ніколи не фарширують. Вважається, що наповнювач значно псує смак маслин, але додає пікантність зеленим оливкам. Цілісні плоди зберігають більше корисних речовин. Тому краще купувати маслини з кісточкою. Якщо ви не впевнені в натуральності маслин і є сумніви, що це продукт, виготовлений прискореним методом, експерти радять віддати перевагу зеленим оливкам.

Маслини можуть вживатися самостійно, їх можна додавати в салати, супи, до тушкованого м’яса. Вони добре поєднуються зі світлими сухими винами. Плоди оливи калорійні і добре втамовують голод. Крім, того маслини нейтралізують шкідливий вплив алкоголю . Тому їх часто кладуть в коктейлі.

↑ зміст

Корисний склад

Плоди оливи в залежності від сорту містять до 80% масел, причому це корисні ненасичені жири, що знижують рівень шкідливого холестерину. У маслинах високий вміст білків, цукрів, вітамінів, ефірних масел і мінеральних солей.

Ці плоди можуть скласти конкуренцію за кількістю харчових волокон, макро і мікроелементів, особливо натрію і міді. А головне, маслини просто насичені антиоксидантами. Корисні речовини маслин в сукупності підтримують оптимальний баланс органічних кислот в складі крові і загальну гармонію в працездатності організму.

↑ зміст

Лікування маслинами

Якщо регулярно додавати в свій раціон маслини і оливкове масло це зміцнить, оздоровить і нормалізує роботу шлунка і кишечника. Маслини мають унікальну особливість — вони знижують до нуля ймовірність утворення в організмі каменів різної локалізації. Для цього достатньо з’їдати в тиждень всього 5 маслин з кісточками. Але тут потрібно відзначити важливу особливість: у людей з млявим травленням, запорами і спаєчними процесами кісточки від маслин можуть спровокувати формування безоара.

Маслини і оливкове масло відрізняються надзвичайно широким спектром дії:

  • Знижують ризик розвитку деяких видів пухлин
  • Нормалізують роботу кишечника, усувають запори
  • Покращують роботу жовчного міхура
  • Відновлюють слизову шлунково-кишкового тракту
  • прискорюють загоєння шкіри при саднах, ударах, опіках
  • Виводять з організму шлаки, токсини, солі важких металів
  • Стабілізують рівень холестерину
  • Допомагають зберігати кальцій в кістках,
  • Знижують ризик стенокардії, захворювань серця і судин
  • Заспокоюють нервову систему
  • Покращують стан нігтів, шкіри, волосся
  • Надають бадьорість і гарний настрій
  • Підтримують чоловічий темперамент і підсилюють потенцію

Тим, хто регулярно споживає маслини і оливкове масло, не страшні судинні захворювання і інфаркт.

Не менш корисні маслини для здоров’я, молодості і краси нашої шкіри. Завдяки високій концентрації вітаміну Е вони нейтралізують шкоду вільних радикалів, уповільнюють старіння шкіри. У Греції оливкове масло з дозрілих плодів здавна використовували для виготовлення мила і духів.

↑ зміст

Протипоказання

Маслини один з тих рідкісних продуктів, які не мають протипоказань. Єдине обмеження: через підвищений вміст масла ці плоди мають жовчогінним ефектом, тому їх потрібно з обережністю вживати хворим на холецистит. Зловживати консервованими маслинами теж не варто через підвищеного вмісту кухонної солі.

Відео про користь і шкоду маслин

Маслини — користь чи шкода?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *