Мідії — користь і шкода від вживання

Протягом останніх десятиліть забруднення світового океану стало глобальною проблемою. Тим важливіше діяльність його мешканців — двостулкових молюсків, які є природними фильтраторами. Очисну функцію в морській екосистемі з успіхом виконують креветки, устриці і мідії. Проте користь мідій цим не обмежується. Мідії — найкорисніший делікатес з ніжним і особливим смаком.

Візитна картка мідії

Кожна із стулок раковини мідії досягає довжини до 20 см. Її опуклі стулки зсередини покриті перламутром. Тіло мідії, зване м’язом, «одягнене» в мантію. Їстівні частини є мускул з мантією і рідина, яка знаходиться між стулками.

Мускул — це, орган руху, втратив свою функцію. У підстави цього рудимента знаходиться залоза, що виділяє рідкий субстрат (биссус). Потрапивши у воду ці білкові сполуки, тверднуть, перетворюючись в тоненькі нитки. З їх допомогою молюск і кріпиться до підводних предметів.

↑ зміст

Дорога мідій до столу гурманів

Мідії, як смачний і поживний морепродукт був відомий людям десятки тисяч років тому. Ці молюски живуть у всіх регіонів світового океану. Для промислового видобутку їх вирощують штучним шляхом на морському дні. Виростаючи, вони кріпляться до спеціальних платформ. У «віці» 18 місяців колонії молюсків досягають промислових розмірів, і починається їх збір. Прямо з ферм вони надходять на переробні підприємства, а звідти на точки збуту.

Упаковки з цими молюсками можна придбати в супермаркетах і подати до столу, приготувавши їх самостійно.

Рецептів приготування мідій існує безліч:

  • їх відварюють і смажать;
  • гасять в спеціальних соусах;
  • маринують, солять і навіть коптять.

Їх світле, м’яке, з солодкуватим присмаком м’ясо поєднується з найрізноманітнішими продуктами, включаючи макаронні вироби і овочі. Проте користь від цих страв зберігається тільки відразу після приготування. Розігріте мідії замість очікуваної користі, можуть принести непоправної шкоди (аж до отруєння).

Вирощування мідій надзвичайно вигідний бізнес. Оскільки на відміну від штучного вирощування риби ці молюски не потребують кормі, добуваючи його самостійно. Канадські ескімоси видобувають їх цілий рік. Ними навіть розроблена методика підлідного збирання мідій.

↑ зміст

Вітамінно-мінеральний комплекс мідій

Безперечно — їх м’ясо чудовий делікатес. Але широкий попит на цей продукт пояснюється не стільки його смаковими якостями, скільки його харчовою цінністю.

В його складі:

  • більше 20 поліненасичених жирних амінокислот;
  • велика кількість різноманітних мікроелементів, причому кількість кобальту в 10 разів перевищує його вміст в курячому м’ясі;
  • вітамінні групи B, D, PP і E.
  • Білки, за кількістю яких устричне м’ясо перевершує яловичину і рибу.

Таке багатство складу дозволяє не тільки урізноманітнити раціон, але прекрасно заповнює запаси необхідних речовин в організмі. Велика користь мідій і для людей стурбованих зайвими кілограмами. Так як їх висока поживна цінність поєднується з низькою калорійністю.

↑ зміст

Медичний аспект вживання мідій

1.Польза цих молюсків обумовлена унікальністю їх складу:

  • амінокислоти, знижуючи рівень холестерину, запобігають тромбоз судин, ймовірність серцево-судинних захворювань і патологій мозку, включаючи хворобу Альцгеймера;
  • фосфатиди активізують клітинний обмін в нервовій тканині і тканинах мозку, печінки і серця;
  • високий вміст кобальту стимулює роботу ендокринної системи;
  • натуральні антиоксиданти, що містяться в цих скарбах морських глибин, попереджають передчасне старіння і розвиток онкологічних процесів;
  • як і всі морепродукти мідії покращують роботу щитовидної залози, усувають супутні прояви її аномалій;
  • оскільки її тіло майже повністю складається з білка, безсумнівна користь мідій в нарощуванні м’язової маси і чоловічого статевого гормону — тестостерону.

2.Однако, регулярно включаючи, мідії в свій раціон, слід знати про те, якої шкоди прихований між двома стулками цього молюска.

Початок нашої розповіді було присвячено очисної функції в середовищі її проживання. «Сумлінно» виконуючи фільтрацію і очищення води, ці «роботяги» акумулюють в собі абсолютно не потрібні людині речовини і мікроорганізми. У тому числі і небезпечна речовина саксітоксін, яке при досить великій концентрації, може надати відчутну шкоду, виражений в нервово — паралітичним впливі на людину.

Щоб мінімізувати подібний шкоду, сумлінні виробники мідій протягом місяця перед продажем витримують їх в чистій, проточній воді. Така процедура дозволяє повністю позбавити мідії від небажаних компонентів.

Абсолютно сумнівна користь від вживання свіжовиловлених мідій. Навіть спеціальна обробка температурою або кислими складами не рятує цей делікатес від отруйних компонентів, здатних завдати шкоди куштували їх людині.

На російських прилавках продають свіжозаморожені мідії в спеціальній упаковці. Розморозивши цих «красунь» — принюхайтесь. Вони повинні виділяти тільки запах моря. Інші, неприємні запахи, говорять про зіпсованість продукту.

Маленький, але приємний рада — найкращим компаньйоном мідій є біле вино. І не важливо — в келиху або у вигляді приправи.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду мідій:

Мідії — користь і шкода від вживання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *