Медичний погляд про користь і шкоду дріжджів

Ростуть як на дріжджах! Безсумнівно, ви чули цю фразу не раз у своєму житті, але чи замислювалися ви про те, чому так кажуть? Скоріш за все ні. Проте такий афоризм виник неспроста!

Вперше про нього заговорили імениті кухарі, які помітили, що дріжджі завдяки особливим властивостям здатні «роздувати» тісто так, що воно запросто може «втекти» від недбайливої господині. Однак чим чудесней вироблений ними ефект, тим природніше питання: а чи не небезпечний такий продукт для нашого організму? Чи не зводиться вся користь дріжджів до кулінарних хитрощів? Давайте розберемося!

↑ зміст

Дріжджові продукти: погляд зсередини

Про те, якщо шкода від дріжджів або від них тільки користь, можна сперечатися нескінченно. Звичайно, скільки людей, стільки думок. Однак істину варто шукати не в порожніх словах, а в складі самого продукту. А він, скажімо так, досить дивний. Зокрема, дріжджі можуть містити:

  • вітаміни: Р, D, Е (токоферол) і групи B, зокрема, В5 (пантотенова кислота), B2 (рибофлавін), B9 (фолієва кислота), B1 (тіамін), В6 (піридоксин), РР (ніацин );
  • мінерали: марганець, залізо, натрій, цинк, калій, йод, фосфор, молібден, кальцій, мідь, магній;
  • амінокислоти: тирозин, лейцин, фенілаланін, метіонін, гістидин, ізолейцин, аланін, треонін, аргінін, цистеїн, валін, пролін, аспарагін, триптофан, серин, глутамінова кислота;
  • інші мікроелементи: глюкозидаза, клітковина, пептідаза, протеиназа.

Однак в залежності від виду дріжджів (а бувають вони пивні, харчові, молочні та хлібопекарські), їх склад може відрізнятися. Не дивно, що і діють вони по-різному.

↑ зміст

Ефект «веганських» дріжджів

Харчові дріжджі, які нерідко ще називають дієтичними, останнім часом набули небувалу популярність серед веганів. Що знайшли в них люди, геть відмовилися від прийому в їжу продуктів тваринного походження? В першу чергу, величезний запас білків і вітамінів групи B, а, крім того, незвичайний смак сиру. Напевно, саме тому в якості «сирної» добавки їх нерідко можна зустріти в складі веганскої піци, омлетів, соусів і навіть паштетів.

Очевидно, що користь цього продукту для прихильників Веганізм істотна. Але чи означає це те, що дріжджі не здатні заподіяти шкоди організму? На жаль, але як і будь-який інший продукт, вони також можуть виявитися вельми небезпечними для людини і проявляється така небезпека в наступному:

  • підвищується апетит;
  • можлива поява алергічних реакцій;
  • пересичення може стати причиною розладу роботи нирок і шлунково-кишкового тракту.

Таким чином, харчовими дріжджами захоплюватися не можна. Гарного, як то кажуть, потроху!

↑ зміст

Пивні дріжджі: що й до чого?

Для любителів пива, можливо, виявиться новиною, що їх улюблений напій готують на дріжджах. Однак це дійсно так. Ось уже понад 100 років пивовари активно застосовують пивні дріжджі в якості бродильной основи. Однак знайшлося застосування такого продукту не тільки в пивоварінні.

Сьогодні пивні дріжджі активно використовуються в косметологічних і медичних цілях. Так, на основі такого продукту косметологи роблять маски для шкіри, які мають очищує, омолоджує і загоює ефектом.

Крім того, нерідко застосовуються пивні дріжджі і для оздоровлення волосся. У народі вважається, що вони можуть зробити локони густими, надати їм силу і обсяг. Проте більшість косметологів вважає таку думку помилковим. Зокрема, вони вказують на те, що дріжджі, незалежно від того пивні вони або будь-які інші в складі косметичних засобів для волосся можуть завдати непоправної шкоди шкірі голови, викликавши алергічну реакцію і лупа.

↑ зміст

Шкода і користь : медичний погляд на пивні дріжджі

У якість БАДів пивні дріжджі знайшли застосування в лікувальних цілях. Зокрема, на думку їх виробників, така добавка в нашому раціоні здатна допомогти:

  • поліпшити метаболізм;
  • набрати м’язову масу;
  • усунути стресові явища і налагодити емоційний фон;
  • підвищити працездатність і мозкову активність;
  • очистити і зміцнити організм зсередини.

Не дивно, що застосовувати їх рекомендується тим, хто страждає розладами травної і нервової системи, цукровий діабет і серцево-судинними захворюваннями. Єдине, такий БАД варто уникати вагітним жінкам, годуючим матерям в період лактації, а також при непереносимості дріжджів, хворобах нирок і подагрі.

↑ зміст

Чи є шкода від молочних дріжджів

Без дріжджів в їжі не обійтися! Так чи інакше, а навіть ті, хто раз і назавжди вирішив відмовитися від бездріжджовий їжі все одно продовжують її вживати, навіть не підозрюючи про це. В чому причина? У природі молочних дріжджів.

Вже з їх назви зрозуміло, що такий продукт є незамінним супутником кисломолочних продуктів — кефіру, йогурту, ряжанки, сироватки. Начебто корисні інгредієнти. Хіба є від них шкоди? При розумному вживанні в їжу такі «дріжджові» продукти навпаки сприяють встановленню балансу мікрофлори в кишечнику і зміцнюють імунну систему.

↑ зміст

Чи довіряти хлібопекарським дріжджам

Сьогодні хлібобулочні вироби рідко виявляються бездріжджовий. І це не дивно. Пам’ятаєте фразу, з якої почалася стаття? Саме так! Тісто завдяки такій добавці збільшується в кілька разів, і це дуже вигідно для виробників. Та й в домашній випічці, скажімо прямо, то ж без дріжджів навряд чи можна обійтися. Чого тільки варті смачні мамині пиріжки або бабусині медові пампушки? Користь, як говориться, у наявності.

Однак і цей вид дріжджів не так безпечний, як здається на перший погляд. Дріжджова їжа має невеликий термін зберігання, тому навіть непопорченний на вигляд, але відлежатися два дні продукт, може викликати дисбактеріоз, здуття живота та інші неприємності з шлунково-кишкового тракту. Тому щоб не завдати шкоди своєму організму, варто вкрай уважно ставитися до випічки, приготовленої на дріжджах.

Як бачите, шкода від дріжджів — це не ілюзія, а реальність. Тому не забувайте, що осягнути користь такого продукту можна лише в тому випадку, якщо не зловживати ним!

↑ зміст

Відео про користь і шкоду дріжджів

Медичний погляд про користь і шкоду дріжджів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *