Мигдаль — показання та протипоказання для організму

Користуючись величезною популярністю в усьому світі, мигдаль уже давно заслужив право називатися «королівським горіхом». Його корисні властивості не перестають обговорюватися дієтологами і лікарями, а прихильники сироїдіння і вегетаріанці з задоволенням включають продукт в свій раціон, заповнюючи з його допомогою вітамінний запас організму і отримуючи певний заряд енергії.

Мало хто знає, що мигдаль — це зовсім не горіх, як ми звикли вважати. З наукової точки зору мигдаль є кісточкових плід мигдалевого дерева — рослини, що відноситься до виду сливових. Його батьківщиною вважається Центральна Азія, а найближчими «родичами» — персики, абрикоси і сливи. Мигдальне дерево вражає своєю ніжною красою і чудовим ароматом, що походить від квітучого рослини.

Мигдальні кісточки (ми будемо називати їх так само, як більшість — горіхи) або ядра, що утворюються в процесі дозрівання плоду — це цінна сировина, використовується в харчовій і косметичній промисловості. Їх можна вживати як в сирому вигляді, так і злегка обсмаженими. Мигдаль входить до складу багатьох десертів, цукерок, випічки, використовується як приправа до різних страв, їм ароматизують вишукані напої (бренді, вина, лікери).

↑ зміст

Види мигдалю

Горіхи мигдалевого дерева бувають солодкими і гіркими. Форма солодких плодів — овальна, а смак їх — терпкий з легкою гіркуватістю. Саме їх можна купити на ринкових прилавках або в магазинах. Гіркий мигдаль для їжі непридатний через високий вміст токсичних речовин . Він використовується для приготування мила і ефірного масла. Деревина ж мигдалевого дерева знаходить своє застосування в столярному і токарному справі.

Розрізняють плодоносний і декоративний мигдаль. Останній характеризується відсутністю горіхів і меншою висотою. Якщо мигдалеві дерева можуть виростати до 7,5 м., То декоративні чагарники мають максимальну висоту 2,5-3 м, що дозволяє використовувати їх як оригінальне огорожу садів і парків.

На сьогоднішній день найбільшим постачальником мигдальних горіхів є Каліфорнія. Колись завезені мандрівниками на американський континент саджанці добре прижилися в нових для них умовах, після чого США прийняла пальму першості по виробництву мигдалю. Хоча теплолюбна рослина досить добре розмножується і в країнах Середземномор’я, Криму, на Кавказі.

↑ зміст

Склад продукту

Мигдаль — дивовижний продукт, корисні властивості якого були відомі ще кілька тисяч років тому. Згадки про плодах мигдалевого дерева можна знайти навіть в Біблійних текстах. Є відомості, що їх незрівнянний смак гідно оцінили єгипетські фараони, які ласували горіхами разом зі своїми наближеними. Ціна мигдалю завжди була настільки високою, що бідні жителі не могли собі дозволити таке дороге задоволення.

На щастя, сьогодні вартість горіхів, хоча і не дешева, але все ж не так б’є по кишені пересічного покупця. А значить, побалувати себе смачним і ароматним мигдалем можна і навіть потрібно. Будучи джерелом вітамінів, мікроелементів, натуральних жирних кислот та інших компонентів, мигдаль при регулярному вживанні заповнює їх нестачу в нашому організмі. Тим більше рекомендована денна норма становить близько 30 г в день. Всього кілька горішків, а яка користь!

До їх складу входять:

  • насичені жири (пальмітинова, стеріновий, арахінова, маргаринова, мілістіновая кислоти);
  • мононенасичені жири (олеїнова і лінолева кислоти);
  • амінокислоти (триптофан, гістидин, ізолейцин, тіамін, піридоксин та ін.;
  • вітаміни групи В, РР, Е та ін.;
  • макроелементи (магній, фосфор, калій, кальцій);
  • мікроелементи (марганець, мідь, цинк, залізо, селен та ін.).

Горіхи мають досить високу калорійність — близько 640 ккал на 100 г продукту, тому надмірне їх вживання може призвести до неприємних наслідків, особливо для тих, хто веде невпинну боротьбу з ненависними кілограмами. Шкода для худне організму — в появі зайвої ваги і нових жирових складок. Тому навіть якщо ви ні дня не можете прожити без мигдалю, обмежити його кількість все ж варто, інакше вся дієта виявиться нанівець.

↑ зміст

Корисні властивості мигдальних горіхів

Присутність мигдалю в раціоні будь-якої людини вкрай бажано. Збалансований вміст всіх компонентів робить горіхи відмінним засобом профілактики цілого ряду захворювань, а їх корисні властивості визнані представниками офіційної і народної медицини.

Багатий на вітаміни групи В, мигдаль необхідний людям, чий організм ослаблений після перенесеної хвороби і при авітамінозі. Доведено, що сприятлива дія препарат має і на роботу нервової системи. Горіхи мають заспокійливий ефект, допомагають при безсонні, стресі, а також є відмінними стимуляторами мозкової активності.

Користь мигдалю, що містить велику кількість вітаміну Е — головного природного антиоксиданту, полягає в його здатності попереджати розвиток ракових захворювань. Цей вітамін знижує кількість вільних радикалів, що завдають величезної шкоди і що руйнують здорові клітини, і попереджає процеси старіння.

Знеболюючі та протисудомні властивості продукту дозволяють назвати мигдаль натуральним анальгетиком. Він полегшує стан страждають на сечокам’яну хворобу, сприяє виведенню піску з нирок, нормалізує роботу печінки і селезінки і має жовчогінну дію.

Смачні горіхи ефективно доповнять лікарське лікування бронхіальної астми, пневмонії та стоматиту. Позитивний вплив препарат має на серцево-судинну систему, зводячи до мінімуму ризик розвитку кардіологічних захворювань.

Спостерігається користь мигдалю і при анемії: входять до складу плодів біологічно активні речовини помітно покращують склад крові. А мигдальне «молочко», володіючи обволікаючі властивості, допомагає впоратися з печією і хворобливими відчуттями, що виникають при гастриті, особливо з підвищеною кислотністю, і виразці.

Корисні властивості мигдальних ядер вже давно відомі косметологів. Вичавки з мигдальних кісточок входять до складу величезної кількості засобів по догляду за волоссям та шкірою. Застосування шампунів з мигдальним маслом робить волосся більш еластичними, пружними і блискучим. А різні креми і маски покращують стан шкіри, розгладжують дрібні зморшки і підсилюють регенерацію клітин.

Шкода, яку завдає нам неправильний спосіб життя і індивідуальні особливості організму, проявляється в появі целюліту і розтяжок. Позбутися від цих, що доставляють будь-якій жінці чимало переживань, проблем можна, регулярно використовуючи косметичні лосьйони з мигдалем і включаючи горіхи в своє звичне меню.

Корисні властивості продукту оцінять і чоловіки. Вважається, що мигдаль здатний підвищити потенцію, усунути симптоми похмілля, а суміш товчених горіхів з коров’ячим молоком допоможе при облисінні. Застосовують її зовнішньо, рясно змащуючи отриманої кашкою ділянки голови з залисинами.

↑ зміст

Можлива шкода

Будучи сильним алергеном, мигдальні горіхи, з’їдені у великій кількості, можуть завдати відчутної шкоди здоров’ю, спровокувавши алергічну реакцію.

Протипоказання до вживання є і у людей з порушеннями серцевого ритму і збоями в роботі центральної нервової системи. Утриматися від мигдалю медики рекомендують і при сильному збудженні.

Шкода гірких плодів мигдалю полягає у високому вмісті в них отруйної синильної кислоти. Потрапляючи в організм, вона може викликати сильне отруєння, а в окремих випадках — смерть.

Захоплюватися горіхами не варто і людям з ослабленим шлунком і кишечником. Мигдаль вважається трудноперевариваемое продуктом, а тому при наявності захворювань шлунково-кишкового тракту краще виключити його зі свого раціону.

Основну шкоду мигдальних ядер — в надмірному їх вживанні. З’їдаючи 2-5 мигдалин в день, ви, навпаки, зміцните своє здоров’я і поліпшите роботу багатьох систем організму.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду мигдалю

Мигдаль — показання та протипоказання для організму

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *