Молоко — показання та протипоказання

Користь і шкода молока вже не одне століття займають уми найвидатніших дослідників планети. Гіппократ, Авіценна, Гофман, ресторан, Каррель, Боткін, Іноземцев, Павлов і багато інших видатних лікарі свого часу задавалися питанням про те, якими властивостями володіють молочні продукти і чи можна використовувати їх для лікування хвороб.

Здавалося б, за минулі століття всі дані про молоко вже були з’ясовані, проте й сьогодні вчені не перестають сперечатися про те, наскільки корисно вживання цього напою в їжу. Що ж фактично є правдою, а що брехнею?

↑ зміст

Користь молока: історичні факти

Молоко є одним з найбільш древніх продуктів, відомих людству ще з епохи первісного суспільства. Перші ж письмові свідчення про нього з’явилися тільки в V столітті до н. е. завдяки старанням «батька історії» Геродота, хоча в легендах «молочна історія» була відома задовго до нього.

Так, молоко поряд з нектаром вважали одним з основних напоїв для мешканців Олімпу. Божественну роль приписувалася йому і в давньоримській міфології. У ній, наприклад, залишилися згадки про Юпітері, породженому козячим молоком Амалфеи, а також про засновника Риму Ромула, виплекану вовчицею.

Так або інакше, з медичної точки зору про користь молока заговорив Гіппократ. Саме цього давньогрецького медику прийшла в голову думка про лікування за допомогою цього продукту анемії, туберкульозу та подагри . При цьому молоко він радив пити різний: козяче, осляче, коров’яче, кобиляче, що відрізняється між собою і смаковими, і лікувальними властивостями.

Аналогічної думки дотримувався і Авіценна. Він, наприклад, розробив особливий молочний напій з сіллю і медом для підтримки здоров’я дітям і людям похилого віку. Надалі лікарі використовували його як протиотруту і лікувальний засіб від цинги, бронхіту, нервових захворювань, плевриту, ожиріння, хвороб нирок і серця.

↑ зміст

Погляд на хімічний склад

ock_id_2 «»> <>

Замислюючись про те, наскільки правдиві дійшли до нас відомості про чудодійні властивості молочках, не можна не скористатися сучасними технологіями для аналізу складових компонентів цього напою. У ньому ж, зокрема, містяться:

  • вітаміни: В6 (піридоксин), А (ретинол), В12 (ціанокобаламін), В2 (рибофлавін), С (аскорбінова кислота), D, В1 (тіамін);
  • мінерали: мідь, натрій, хром, селен, миш’як, хлор, кальцій, магній, сірка, залізо, фосфор, йод, цинк, олово, марганець, свинець, кадмій, калій і ін.;
  • амінокислоти: тирозин, лізин, ізолейцин, валін, фенілаланін, гістидин, триптофан, цистеїн, гліцин, лейцин, метіонін;
  • жирні кислоти: стеаринова, олеїнова, масляна, пальмітинова, міристинова, лінолева, капронова і т. Д.;
  • інші мікроелементи: ферменти, лактоза, афлатоксин, екстроген, радіонуклєїди, антибіотики та ін.

Мабуть, навіть не будучи хіміком за фахом, можна легко помітити, що не кожне речовина, що міститься в складі цього продукту, однаково корисно для людського організму. Тому цілком покладатися на те, що ефект від вживання в їжу молока виявиться позитивним, було б неправильно, як, втім, і зводити всі його корисні властивості на «ні».

↑ зміст

Застосування в медичних цілях

Незважаючи на суперечливе відношення до молочних продуктів, що проявилося не так давно в науці, відмовлятися від використання їх в якості поживного добавки для зміцнення здоров’я пацієнтів медики все ж не поспішають. Чому? Швидше за все, тому що молокопродукти, в тому числі і молоко, мають унікальні лікувальні властивості:

  • заспокійливим;
  • бактерицидну;
  • відновлює;
  • імуностимулюючу;

  • обволакивающим;
  • сечогінну.

Зокрема, цей напій може бути порекомендував лікарем для:

  • зміцнення сну;
  • зниження ризику розвитку захворювань серця і судин;
  • нормалізації артеріального тиску;
  • позбавлення від печії і головних болів;
  • поліпшення психологічного стану;
  • стабілізації ваги;
  • відновлення лактації;
  • профілактики захворювань опорно-рухового апарату, органів дихання і шлунково-кишкового тракту.

При цьому користь молока для дітей куди значніше, ніж для дорослих, так як з віком поживні речовини, що містяться в ньому, перестають засвоюватися. Тому якщо для дитячого організму воно може стати джерелом кальцію і інших незамінних мікроелементів, то для людей старшої вікової групи — лише смачним поживним напоєм.

↑ зміст

Винятки з правила або все про протипоказання

Яким би корисним і приємним на смак не було молоко, включати його в свій раціон варто не кожній людині. Насамперед забути про нього варто алергікам, а також людям з індивідуальною непереносимістю компонентів, що входять до його складу. В іншому випадку такий продукт-алерген може стати причиною бронхіальної астми, розлади травлення, свербіння і шкірної висипки.

Протипоказаний він і людям похилого віку, так як міститься в ньому миристиновая кислота сприяє розвитку атеросклерозу. Не дивно, що для мінімізації ризику лікарі рекомендують пацієнтам, які досягли 50 років, знизити кількість прийомів такого напою до 300 мл в день.

Не варто зловживати молоком і вагітним жінкам, щоб не отримати в результаті надмірне навантаження на нирки. Вважається, що для жіночого організму в період вагітності граничною нормою є 2 склянки в день. А ось людям, що страждають відкладенням солей кальцію в судинах, варто виключити його зі свого меню зовсім, так як проблема після регулярного прийому цього продукту в їжу тільки посилиться.

↑ зміст

Хто не ризикує, той …?

Користь і шкода молока безпосередньо залежать від якості і способу обробки такого напою. Що тут скажеш? Найкориснішим, природно, вважається свіже, щойно сдоенное або як його називають «парне». Саме в ньому міститься більш за все корисних для організму речовин, так як при пастеризації і тривалому зберіганні їх кількість зменшується в межах 60%.

З іншого боку, варто пам’ятати про те, що молоко є «живим» продуктом, тобто виходить безпосередньо від живої істоти: корови, кози, вівці, кобилиці, ослиці. Тому і властивості його безпосередньо будуть обумовлені тим, як і в яких умовах таке тварина містилося. Вчені, зокрема, встановили, що 80% корів страждають маститом, що в свою чергу обумовлює потрапляння в їх молоко гною.

неприємні факти є і те, що досить часто такі тварини спеціально підгодовуються кормом з антибіотиками і гормональними препаратами. Плюс до всього в магазинних упаковках молока не обходиться і без консервантів, які штучно подовжують життя такого продукту. В результаті такої економії з боку виробників страждає не хто інший, як покупець, який повірив на слово яскравою етикетці.

Таким чином, цілющі властивості молока, про які було відомо раніше лікарям і цілителям, з часом зазнали істотних змін. Нестабільна екологічна ситуація, спрощені харчові вимоги привели до того, що сьогодні такий корисний на вигляд продукт перетворився на джерело підвищеної небезпеки і неприкритого ризику для різних категорій населення.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду молока

Молоко — показання та протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *