Морква — користь і протипоказання

Про незвичайні властивості моркви знали з давніх часів, її вирощували все городники, як любителі, так і професіонали. Користь моркви дуже велика, особливо якщо враховувати той факт, що у цієї рослини їстівне все: і коренеплід і бадилля. Вирощують цю культуру з насіння, які вже через кілька місяців після посіву дають соковитий урожай. Якщо морква не зібрати восени з грядки, то в наступному році вона дасть безліч насіння, які будуть придатні для посіву.

Спочатку морква вирощували для того щоб виготовляти різні приправи з її листя, а запашні насіння служили для додання свіжих , природних ароматів страв. Порівняно недавно люди дізналися про те, що корінь морквини приносить не шкода, а значну користь . Його стали вживати в їжу і в сирому вигляді, і в консервованому.

Як відомо, багато овочів при термічній обробці втрачають велику кількість своїх цінних якостей, а от користь вареної моркви нітрохи не зменшується.

< h2>
Дивовижні властивості моркви

Якщо купувати моркву на ринку або в супермаркеті, природно її користь буде значно відрізнятися від тієї, яка вирощена власними руками, без будь-яких нітратів і хімічних добрив. Але, так чи інакше, багато хорошого є і в покупних овочах.

  1. Морква містить в своєму складі велику кількість вітамінів, найголовнішим з яких є вітамін A. Він знаходиться в моркві як би в зашифрованому вигляді, ховаючись під назвою «каротин». Як тільки ця речовина потрапляє в організм людини, воно тут же розкриває свої основні особливості і перетворюється в життєво важливий вітамін.
  2. Користь моркви полягає ще й у величезному вмісті мінеральних речовин, таких як залізо, йод, фосфор, хром, і багато інших.
  3. Ефірні масла, що містяться в цьому коренеплоді теж необхідні для людини. Саме вони і обумовлюють специфічний запах морквини.

↑ зміст

Морква в народній медицині

Бета-каротин морква містить у великій кількості, він дуже корисний для жінок. Завдяки цій речовині коренеплід має яскраво виражений помаранчевий колір, який жевріє навіть після тривалого варіння. Безсумнівно, велика температура і тривалий процес відварювання овочів все ж наносять деяку шкоду містяться в них вітамінів, але велика частина все ж залишається і несе людям здоров’я і омолодження.

Користь моркви, на думку представників народної медицини, полягає в її здатності відновлювати пошкоджену сітківку ока і лікувати інші захворювання органів зору. Людям з такими захворюваннями як нічна сліпота, кон’юнктивіт, короткозорість завжди рекомендують вживати в їжу всі види страв, що включають морква . Для того щоб швидко зняти навантаження на зір, наприклад, при роботі з комп’ютером або іншими тривалими навантаженнями на органи зору, лікарі радять прикласти до століть морквяний сік на кілька хвилин. Це знімає запалення, заспокоює і дає можливість продовжувати роботу, не завдаючи шкоди очам.

Велика користь моркви для ясен. Коли при чищенні зубів людина бачить виступила кров, то це означає, що ясен не вистачає певних вітамінів, що вони гостро потребують підтримки. Народні лікарі радять в цих випадках просто гризти сиру моркву якомога частіше. Цей метод самолікування дозволяє зміцнити ясна і зубну емаль, м’яко масажують і насичують ротову порожнину вітамінами.

↑ зміст

Користь морквяного бадилля

Морквяна бадилля може бути використана для приготування салатів або інших харчових надмірностей. Її користь так само величезна, як і користь самого коренеплоду. Велика кількість мінеральних солей і вітамінів, які містить морквяна бадилля, дозволяє людині використовувати її для лікувальних цілей або для профілактики багатьох захворювань.

Бадилля цього овоча містить сильний антиоксидант, під назвою «селен», в одній єдиній морквяної гілочці міститься добова порція селену. Саме цей мікроелемент здатний вести боротьбу з вірусними і простудними захворюваннями, не завдаючи при цьому шкоди людині завдяки своїй природній чистоті.

Бадилля, у вигляді відвару здатна полегшити біль і зняти запалення при геморої, полегшити біль в ногах при варикозному розширенні вен.

Морквяна бадилля здатна вивести дрібні камені з нирок, не приносячи шкоду сечоводу, а також зняти больові відчуття, що виникають під час циститу.

↑ зміст

Як правильно вживати моркву

В даний час раціон людини просто немислимий без моркви. Але не всі можуть в повній мірі оцінити, в чому полягає користь тих чи інших способів вживання в їжу моркви.

  • Сира морква

В овоче, який тільки що зірваний з грядки, сконцентровано вся первозданна користь цього овоча. Салати зі свіжої моркви — це просто джерело вітамінів і поживних речовин, для дітей і дорослих.

  • Бадилля

Багато гурманів додають бадилля в салати і кидають її в перші страви вже після закінчення варіння. Саме так вона не встигає втратити своїх цілющих якостей. При лікуванні хвороб сечостатевої сфери, морквяна бадилля може бути використана як заварка чаю, або ж бути настояна протягом декількох годин.

  • Варена морква

Для того щоб позбутися від колітів, захворювань шлунково-кишкового тракту і злоякісних утворень, в народній медицині широко застосовується варена морква. З неї теж можна робити салати, наприклад, знаменитий вінегрет, або ж просто додавати її в перші страви.

  • Сік

Морквяний сік рекомендують приймати щодня при нестачі вітамінів в організмі ослаблених людей. Крім того, він допомагає при леченіісердечно-судинної системи, при недокрів’ї і недостатньому обміні речовин.

↑ зміст

Чи може морква заподіяти шкоду

Саму моркву можна вживати абсолютно всім і в будь-яких кількостях, принести шкоду людині здатний лише морквяний сік. У деяких випадках після вживання дуже великої кількості свіжого соку з моркви, у ослаблених пацієнтів спостерігалася головний біль, млявість, нудота і навіть блювота. Всі інші варіанти вживання моркви ще жодного разу не завдали шкоди людині.

Відео про користь і шкоду моркви:

Морква — користь і протипоказання

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *