Морквяний сік — користь і шкода свіжовичавленого соку

Морквяний сік здавна був популярним і затребуваним лікарським засобом у багатьох народів. Першими його стали застосовувати стародавні греки. У 20 століття до н.е. за допомогою «короля овочів» (так греки шанобливо називали морква) вони лікували запор, анемію, виснаження і занепад сил. У Росії цей корисний овоч почали вирощувати в 15 столітті. З тих він займає важливе місце в нашому раціоні.

Сік моркви містить великий вітамінно-мінеральний асортимент: вітаміни С, Е, Д, К, мінерали магній, кальцій, калій, селен, мідь, залізо, нікотинову кислоту , плюс амінокислоти, фітонциди, ефірні масла.

↑ зміст

Лікування

Морква займає лідируюче положення за змістом бета-каротину. Це означає, що його можна використовувати для профілактики і лікування різноманітних захворювань:

  1. Він покращує зір і відновлює слизову
  2. Сприяє зміцненню кісток і зубної емалі
  3. Рекомендується для профілактики захворювань щитовидної залози
  4. Позитивно впливає на стан волосся і шкіри
  5. Зміцнює імунітет
  6. Очищає від шлаків
  7. Благотворно впливає на роботу печінки
  8. Є профілактичним і лікувальним засобом при атеросклерозі.
  9. Очищає печінку від токсинів і жирових відкладень
  10. Стимулює травлення
  11. Очищає кров і покращує її склад
  12. Корисний всім, хто має проблеми із серцевою діяльність
  13. Вбиває мікроби і віруси
  14. Покращує колір обличчя і т.д.

Кращими властивостями володіє червоний солодкий коренеплід. Якщо соки інших овочів додати в морквяний сік користь його багаторазово зростає. Наприклад, морквяно-буряковій-огіркова суміш добре виводить пісок і камені з нирок, а суміш морквяно-буряково-огіркова очищає печінку і жовчний міхур.

↑ зміст

Для серця і нервів

Морквяний сік — чудове джерело природного магнію. Використовується він для лікування анемії і діабету. Люди, що вживають його в достатній кількості, мають міцні і еластичні кровоносні судини і капіляри, відрізняються здоровим метаболізмом і обміном речовин . Якщо ваша діяльність передбачає часті стресові ситуації, візьміть собі за правило випивати щодня не менше одного стакана свіжовичавленого соку з «каротинового» овоча. Це зміцнить нервову систему і підвищить стійкість до стресів. При регулярному його прийомі, шкідливий холестерин, солі важких металів, токсини НЕ будуть затримуватися в організмі.

↑ зміст

Корисний каротин

Морквяний напій має антиоксидантні, антибактеріальними і протизапальними властивостями. Каротин запобігає дегенеративні процеси в клітинах, покращує регенерацію тканин і омолоджує організму. З його допомогою лікують багато хронічних захворювань — пієлонефрити, нефрози, запалення сечостатевої системи, запалення печінки і підшлункової залози і т.д. Згідно з дослідженнями американських вчених, бета-каротин попереджає розвиток раку і навіть лікує деякі його види. Крім того, цей овоч має особливе активна речовина — даукостерін, завдяки якому його сік благотворно впливає на потенцію і покращує якість сперми. Також, каротин сприяє синтезу жіночих статевих гормонів, допомагаючи нам довше залишатися молодими, здоровими і сексуальними.

↑ зміст

Як вживати

У профілактичних цілях корисно пити 0,25-0,5 л морквяного соку. Якщо він використовується в лікувальних цілях, його дозування можна збільшити до 3 літрів в день. Для нормалізації травної системи досить випивати склянку цього вітамінного напою перед сніданком і обідом.

При зберіганні соку, значна частина вітамінів втрачається, тому рекомендується пити його виключно свіжовичавленим. П’ють помаранчевий вітамінний напій за півгодини до їди. Морква має цікаву особливість — при зів’яненні кількість каротину в ньому зростає. Слід зазначити, що в довгих плодах цього провітаміну більше, ніж в коротких.

↑ зміст

Для очей і шкіри

З давніх-давен соком моркви лікували захворювання очей. Це солодке ліки сприяють швидкому лікуванню від інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту, носоглотки і мови.

Він усуває всі неприємні наслідки нестачі вітаміну А: сухість шкіри, поганий апетит, слабка емаль на зубах, пухкі ясна, кишкові розлади, занепад сил , порушення в роботі нервової системи, безпліддя, утворення каменів в нирках і сечовому міхурі, слабкість і втрата ваги і т.д.

↑ зміст

Для вагітних і дітям

Цей корисний помаранчевий нектар займає особливе місце в раціоні вагітних і годуючих жінок. Він покращує склад і якість грудного молока. Склянка соку задовольняє практично у всіх необхідних вітамінів і мінералів. Він дуже смачний, тому його п’ють із задоволенням навіть діти. Малюкам цей вітамінний напій особливо корисний — він підвищує опірність хворобам, забезпечує їх зростання, покращує обмін речовин.

↑ зміст

Для імунітету

Морквяний сік займає важливе місце в сучасній натуропатії. Завдяки багатющого вітамінним складом цей напій допомагає зміцнити організм в сезон вірусних і простудних захворювань, знижує ймовірність їх розвитку. Наукові дослідження довели наявність в цьому овочі фітонцидів, схожих з часником і цибулею. Причому морква не має гострого запаху, не дратує шлунок, дуже приємна на смак. Вона застосовується при пародонтозі, стоматитах і виразках в порожнині рота, усуває запах з рота. Щоб кількість мікробів в роті зменшилася, досить просто пожувати шматочок моркви.

↑ зміст

Протипоказання

Якими б унікальними корисними властивостями не володів морквяний сік користь і шкода його залежать від правильного дозування. Адже як будь-який лікувальний засіб він має свої протипоказання. Наприклад, через високий вміст цукрів, його споживання повинне бути обмежене для хворих на цукровий діабет. При передозуванні він може стати причиною зниження тонусу і сонливості. Деякі люди відзначають такий негативний ефект від морквяного соку, як фізіологічна жовтяниця. Вся справа в тому, що при застосуванні його у великих кількостях, відбувається найсильніший очисний процес у печінці, який і є причиною придбання шкірою жовтого відтінку.

↑ зміст

Відео про користь і шкоду морквяного соку

Морквяний сік — користь і шкода свіжовичавленого соку

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *